Mit Verona

Verona og Adige-floden
Verona og Adige-floden har betydet noget særligt for Marcus

Der er en by i Italien jeg kalder ”hjem”, byen er Verona. Præcis som med Romeo og Julie var det kærligheden som førte mig til Italien og Verona, og at en by og dens indbyggere kunne gøre så stort et indtryk på mig, havde jeg aldrig troet muligt. Verona er livsglæde, kultur og gastronomi samlet i ét. Den romantiske atmosfære vil nok aldrig slippe sit tag i byens midte. Lad mig tage dig med til mit Verona.

Mere end Romeo og Julie

Al mulig respekt for Romeo og Julie, men Verona er SÅ meget mere end balkonen hvor historien vil, at Romeo stod og sukkede op efter sin elskede Julia. Balkonen findes endnu rent symbolsk, og besøges og fotograferes stadig flittigt af unge som ældre forelskede turistpar sammen med statuen. Ligesom jeg gjorde det selv, men det billede er et af dem I aldrig vil se publiceret på denne blog…

Verona, byen som ligger i hjertet af regionen Veneto, mellem Gardasøen på venstre side og Venedig i øst, er på mange måder skillelinjen, hvor Nord- og Syditalien mødes. Det mærker man især i madlavningen, hvor olivenolien erstattes af smør, og pasta af polenta.

Det der fascinerer mig mest ved Veronas bymidte er mægtige monumenter som f.eks. den verdensberømte Arena, som står i stærk kontrast til den moderne handelsgade Via Mazzini med stilige modebutikker og caféer.

Opera-arenaen i Verona
Opera-arenaen i Verona

Verona er mit hjem i Italien. Her ankom jeg som ung mand uden at kunne et ord italiensk, og uden smag for vin og grappa. Et lille år senere forlod jeg byen og talte nu flydende italiensk, havde fået smag for vin (og senere også grappa), en smag som nok er kommet for at blive. Verona er min første italienske kærlighed, og den glemmer jeg aldrig.

Historisk

Verona var fra starten en romersk provins med navnet ”Urbs Nobilissima”. Under Julius Cæsar blev Verona den nordlige port til det centrale Romerske Imperium. Verona er sammen med Rom den by med flest levn fra romertiden. Omkring år 489 indtog kong Teodorico byen og omdannede den til sin militære base. Flere folkeslag og konger har siden regeret byen, inden den i 1200-tallet blev en selvstændig stat. Mellem 1300-1387 regerede den mægtige familie La Scala i Verona. Tiden derefter prægedes af stridigheder mellem storfamilien Visconti i Milano, Østrig og byen Venedig, som i mange år var Veronas beskytter. Dog var byen under østrigsk styre frem til 1866, da Italien blev en samlet stat.

Hvor skal man spise i Verona?

Det er selvfølgeligt nemt, at slå sig ned på en restaurant på Piazza Bra eller Piazza delle Erbe, desuden vrimler byen med gourmet-spisesteder og restauranter med både en og to Michelin-stjerner. Det, der kræver øvelse og eventyrlyst, er at dykke ned i byens små krogede sidestrøg og torve på udkig efter autentiske og genuine madsteder. En af mine personlige favoritter er steder på og omkring Piazzetta Pescheria; en hyggekrog som er godt gemt af vejen for byens turister. Det samme gælder området i byens udkant ved broerne Ponte Nuovo og Ponte Navi i øst. Her finder man flere hyggelige restauranter og en skøn aftenstemning.

Italiensk restaurant i
Verona vrimler med gode spisesteder….

Selv har jeg et personligt favoritsted, som er blevet det, fordi det var her jeg holdt meget til under min tid i Verona, nemlig den store plads Piazza San Zeno, hvor en af mine bedste italienske venner bor. Her mødes den antikke del af byen med Chievo bydelen, som også lægger navn til byens repræsentant i den bedste italienske fodboldliga Serie A – AC Chievo. På Piazza San Zeno er der en folkelig nærmiljø-stemning med barer og restauranter.

Priserne er også derefter – lave set i forhold til de mere centrale dele af byen. Afstanden til centrum er blot en god spadseretur.

Er man i bil kan man med fordel køre en tur udenfor Verona, hvor man finder et skønt udvalg af hyggelige pizzeriaer og landlige kroer og restauranter. Trattoriaer og agriturismi (bondegård med restaurant) findes der mange af her, og maden er altid hjemmelavet, veltillavet og velsmagende.

Gardasøen – en nærliggende bademulighed

Veronas geografiske beliggenhed inde i landet sammen med den høje luftfugtighed om sommeren gør, at man ofte behøver et åndehul når sommeren kommer. Italiens største og bedst kendte sø, Gardasøen, er derfor et perfekt udflugtsmål for børn som voksne, der her kan få sig en tiltrængt svalende dukkert i den klare sø. Med en køretur på blot 45 minutter er man fremme ved de kendte byer Lazise, Bardolino og Garda på søens sydøstlige bred. Det er også i dette område, at man finder Gardaland – den store forlystelsespark, som frem for alt vækker jubel hos de yngre feriegæster.

Rundt om Gardasøen er der en afslappet stemning, og den kendte feriedestination, som har lokket skandinaviske bil turister til i årtier, byder på alt fra sø badning til vandreoplevelser og små stemningsfulde byer ved den smukke sø bred.

Limone ved Gardasøen
Ved Gardasøens bred er der mange smukke byer, du kan besøge – her Limone

”Gardasøen rundt” som heldagsudflugt er attraktivt for både børn og voksne, med en herlig blanding af oplevelser, alt efter interesse. Blandt mine egne favorithygge steder fra min tid i Verona og ved Gardasøen er ”hovedstaden” Riva del Garda oppe på den nordligste spids af søen. En stemningsfuld by med et ægte og hyggeligt centrum og med de omkringliggende bjerge og søen selv, som skaber en vidunderlig kulisse. Et spektakulært syn er det lille torv med rådhuset som kigger ned mod bredden af søen. Torvet som nærmest er som en teaterkulisse fascinerede både mig selv, men især min far, på en solrig martsdag for flere år siden. Det er uden tvivl et af mine favorittorve i hele Italien.

På vestbreden bør man unde sig selv et besøg i de små byer Salò og Gardone Riviera, som begge byder på en rigtig god atmosfære. I Salò er det sø-promenaden som imponerer, mens man i Gardone Riviera både kan prale af sø-promenade og Il Giardino Botanico Hruska , som er den bedst kendte botaniske have omkring søen. Sirmione med sin halvø og borgfæstning i den sydlige ende af søen, er bestemt også besøget værd. Vær blot forberedt på en større turist-koncentration.

Planlæg din ferie i omegnen af Verona

Med Verona som base, eller som overnatning som del af en rundrejse, får du præcis den ”smagsoplevelse” som en tur til det nordlige Italien fortjener. Fra Verona er der aldrig langt til spændende udflugtsmål og oplevelser. Gardasøen som allerede nævnt, vindistriktet Valpolicella med sine verdensberømte Amarone-vine, eller destinationen over dem alle – Venedig – er alle indenfor rækkevidde som udflugt eller etape, når man planlægger sin ferietur.

Min erfaring siger, at Verona er bedst i selskab med andre destinationer til følge. Den optimale tur er på en uge at bo 2-3 nætter i Verona og resten af ugen enten ved Gardasøen eller i Valpolicella-området. Til en længere rundrejse med flere dage til rådighed, kan man problemfrit inkludere en tur ned til Toscana, eller hvorfor ikke – et besøg til strandene ved Adriaterhavet.

Brenzone
Brenzone ved Gardasøens bred er en anden oplagt udflugtsmulighed fra Verona…

Se alle vores hoteller og ferieboliger i Verona her

Mulighederne for en varieret og oplevelsesrig ferie med Verona som base er mange. Og glem ikke, at Italien altid skal opleves i et adstadigt tempo, hellere en nat mere for at slippe for at stresse sig igennem besøget. For mit eget vedkommende er det ved at være et stykke tid siden, at jeg har besøgt min italienske favorit og første kærlighed. Tænk at kunne tage min nys blevne kone med hertil og præsentere mine to store kærligheder for hinanden. Et møde som kan blive både spændende og givende, jeg forlader aldrig Verona uden at være blevet rørt og berørt.

Har du spørgsmål angående din ferie i Verona?

- så skriv til os ved at trykke på denne boks eller ring til os på 33151313
Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere