Smag på Nocino – valnøddelikør – fra Molise

Den skønne likør nocino fra Molise er lavet på friske valnødder
Den skønne likør nocino fra Molise er lavet på friske valnødder

Denne skønne likør er lavet på friske valnødder. Hemmeligheden ligger ifølge italienske traditioner i plukkedatoen, der altid skal falde natten mellem den 23. og den 24. juni – på San Giovanni Battista (Skt. Hans). På dette tidspunkt indeholder nødderne nemlig en stor del olie og vitaminer.

Første gang jeg smagte Nocino, var på Masseria Santa Lucia uden for kirkeklokkebyen Agnone, hvor den kyndige Mamma havde fremtryllet en indbydende og landlig frokost af egne råvarer, som blev serveret med smil og en overdådig hjertevarme for til slut af blive fuldendt med de skønne dråber af bl.a. Santa Lucias egen Nocino.

Nocino ses i flere regioner i Italien som regional drik, således både i Molise, Emilia-Romagna, Lazio, Apulien og Trentino Alto-Adige. Uden for Modena er der i 1978 opstået en Ordine del Nocino Modenese, der definerer kvaliteten af den traditionelle Nocino fra Modena: Il Matraccio. Dennes fremstilling er en anelse anderledes end fremstillingen foreskriver i Molise. I Molise-varianten er opskriften lidt mere let tilgængelig.

Her følger min tips og råd om, hvordan du kan tilberede den smagfulde likør. God fornøjelse!

Fakta:
Tilberedning: 30 min.
Mængde: 1½-2 l

Ingredienser:

 • 1 kg valnødder eller ca. 33-35 grønne valnødder (og det skal altid være et ulige antal)
 • 400 g vand
 • 600 g sukker
 • 1 l alkohol på 95°vol – af god kvalitet
 • 2 stænger kanel
 • Nelliker efter smag

Tilberedningen:
Skær valnødderne i 4 lige store dele. Når de er så friske som her, kan man næsten ikke tale om skal, for her skal det hele med.

Opløs sukkeret i kogende vand og afkøl det.

Bland alle ingredienserne sammen med alkoholen og hæl på en glasbeholder(e), der kan lukkes hermetisk. Efterlad din nocino udenfor i solen i 30-45 dage, hvorefter den bør filtreres og hældes på mørke flasker. Det vigtigste er, at den ikke står mørkt og koldt.

Prikken over i’et er at lave sine egne flotte etiketter, og så har man oven i købet en flot værtindegave til den næste store middagsaftale.

Den kan drikkes efter 7-8 måneder og bør i denne periode opbevares mørkt og køligt. Jo længere den hviler, jo mere smag udvikler der sig i flaskerne.

Buon Appetito!

Læs mere om Molise her.

Tags from the story
Written By
More from Mamma Luisa

Pasta alla crema di noci – pasta med valnøddecreme

Denne ret har sin italienske oprindelse i Ligurien, også selvom man finder...
Read More

2 Comments

 • Hej Mamma Louisa!
  Jeg er i gang med Nocino og glæder mig til at vi kan nyde den engang i 2017. Har filtreret og smagte på den – lækkert. Virker som høj alkohol-procent, har ikke regnet efter. Evt fortynding,,, efter smag eller hvordan? Jeg brugte valnødder fra sidst i juli, mon det gør en forskel?
  Bedste hilsner
  Christian

  • Kære Christian.

   Tak for dit spørgsmål :). Der ikke burde være problemer med at plukke valnødderne i juli, da de rent faktisk modnes lidt tidligere i Italien – i Skandinavien plukker man dem ofte først i august. Alkoholprocenten er en smagssag – man kan naturligvis godt benytte en lavere alkoholprocent, så bliver den bare ikke helt lige som nocinoen på Masseria Santa Lucia i Molise (hvor min opskrift oprindeligt stammer fra). Jeg håber, du får glæde af din Nocino. Bedste hilsner Mamma Luisa.

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *