Oplev Norditaliens skønne haver og parker

Haver og parker i Norditalien
At opleve smukke og velplejede haver siges at have en terapeutisk og beroligende virkning på krop og sjæl. Så hvorfor ikke kombinere dette med en tur til Norditaliens mange skønne haver og parker?

At opleve smukke og velplejede haver siges at have en terapeutisk og beroligende virkning på krop og sjæl. Så hvorfor ikke kombinere dette med en tur til Norditaliens mange skønne haver og parker i de – for os nordboere – lunere himmelstrøg?

Historiens “havesus”

Interessen for havekunst tog for alvor fat i 1400-tallet, hvor man begyndte at anlægge de berømte renæssancehaver. Det hele startede i de romerske og florentinske villaer – og her taler vi ikke om parcelhuse eller haver, som vi kender dem fra vores private gemakker, men om palælignende forhold. Man var inspireret af de klassiske idealer om orden og skønhed, som tidligere var udfoldet i de romerske villahaver fra omkring Kristi fødsel og i middelalderens klosterhaver.

Ordet renæssance betyder genfødsel og er betegnelsen for den kulturperiode, der opstod i Italien i 1400-tallet, hvor interessen for at genskabe ideerne fra den klassiske oldtid var i fokus. Begrebet villa har man faktisk kendt siden den romerske antik.

I slutningen af renæssancen blev haverne endnu større og fyldt med springvand, statuer, trapper, grotter og mindre haverum – alt sammen designet for at glæde villaejeren, men også for at imponere besøgende. Man bibeholdt også oldtidens symmetriske og regelmæssige linjer, men da mange af haverne og parkerne anlagdes på bjergskråninger, kom der i høj grad gang i anvendelsen af terrasser – ofte med storslåede balustrader og søjlegange i marmor eller lave hække, der ikke hindrede udsigten til de naturskønne omgivelser.

Mange steder var her rigeligt med vand, som blev brugt til fontæner og springvand. Og da udgravningen af de mange statuer fra Roms glansperiode gav rig mulighed for også at smykke haverne med disse kunstskatte, lignede resultatet ofte mere en kunstsamling end en have. I begyndelsen af denne periode klippede man også træerne i forskellige former, men det fraveg man dog senere. Det siges, at Piro Ligerio – en fremragende italiensk haveanlægskunstner – var den første, der udførte et haveanlæg, hvor træerne fik lov at vokse frit. Dette foregik ved Villa d’Este, der befinder sig tæt på Rom.

Mange velhavende folk fra Vesteuropa lod sig igennem 1700-tallet og 1800-tallet begejstre af Norditaliens havekunst (og det milde klima), når de som et led i deres uddannelse (dannelsesrejse) var på vej til Rom. Især englænderne haft en del haveidéer med sig hjem i bagagen, som derefter blev tilpasset de engelske forhold, og som stadig ses afspejlet i de engelske landskabshaver. Også vi nordboere har ladet os inspirere af den italienske havestil – både i vores smukke offentlige haver og parker, men bestemt også i vores private haver, hvor det blandt andet er blevet den hippeste “havemode” at opdele sin have i mindre rum – eventuelt omgrænset af sirligt klippede hække (hvis man altså har tid og RÅD!).

Også inden for de botaniske haver – med medicinsk brug for øje – skete der en del i Italien. I midten af 1500-tallet blev verdens første botaniske universitetshave anlagt i Padova med henblik på at kunne udpege de planter, der reelt kunne bruges som lægemidler. Lige siden antikken havde man oplevet alt for mange fejl med forgiftninger til følge, og derfor så man det som en nødvendighed at prioritere denne forskning. Mængder af fremmede planter blev fragtet til landet med skib for herefter at blive undersøgt og eksperimenteret med.

Hvor er det svært at vælge…

I Italien er der som sagt så mange haver og parker at besøge, og jeg har derfor – med hård hånd og blødende hjerte – måttet udvælge et antal, hvis drømmeunivers jeg nu vil invitere dig ind i. Desuden har jeg valgt at koncentrere mig om Norditalien i denne artikel, men bare rolig – der kommer en fortsættelse på bloggen, som vil omhandle nogle af Midt- og Syditaliens blomstrende og botaniske perler.

Som rejsende kan det også være lidt af en udfordring at skulle vælge imellem alle de mange muligheder, men vil du sammensætte en ferie, hvor park- og havevandring er i fokus, er søerne – Comosøen, Maggioresøen og Gardasøen – et rigtig godt valg.

Comosøen

Ved Comosøen er der mange smukke haver at besøge og jeg vil her beskrive nogle af dem. Hvis du ønsker at overnatte ved Comosøen, kan jeg varmt anbefale dig at besøge vores side med alle vores ferieboliger og hoteller ved søen her.

Melzi
Villa Melzi: Parken ved Villa Melzi – i byen Bellagio – blev anlagt i perioden 1811-1815. Den er fyldt med sjældne og eksotiske planter, og bag slottet vokser store grupper af rhododendron og azaleaer. Denne park er et tydeligt bevis på, at man på fornem vis kan kombinere landskabelig engelsk havestil med italienske terrasser. Parken kan besøges hver dag fra kl. 9.30 til 18.30 i perioden fra marts til oktober.

Parken ved Villa Melzi
Parken ved Villa Melzi

Carlotta
Villa Carlotta: Ved Comosøens vestbred – i byen Tremezzo – ligger den smukke hvide Villa Carlotta og den tilhørende park, der er opdelt i fire terrasser med direkte udsigt til søen. Her kan man gå på opdagelse langs de mange stier, nyde den meget store plantesamling og måske tage sig et hvil, når der pludselig dukker en siddeplads op i det skjulte. Haven er åben for besøg hver dag i perioden 29. marts til 17. oktober fra kl. 9.00-18.00 og fra 13-28. marts samt fra 18. oktober til 14. november fra kl. 10.00-16.00.

Monastero
Villa Monasteros have: I den hyggelige by Varenna, der befinder sig på søens østside, ligger Villa Monastero – helt ned til søen og med en mageløs udsigt. Villaen var oprindelig et cistercienserkloster, der formentlig blev grundlagt før 1200 af en gruppe kristne. I 1569 blev det købt af en adelig familie, der i 1645 forvandlede det fuldstændigt til en villa. Stedet har siden da gennemgået flere restaureringer under forskellige ejere. I dag benyttes villaen som internationalt konferencecenter, men det er muligt at besøge den fascinerende have, der er anlagt på mange terrasser.

I den hyggelige by Varenna, der befinder sig på søens østside, ligger Villa Monastero – helt ned til søen og med en mageløs udsigt
I den hyggelige by Varenna, der befinder sig på søens østside, ligger Villa Monastero – helt ned til søen og med en mageløs udsigt

Læs også min kollega Louises spændende artikel om højderne omkring Comosøen her.

Her findes flere dekorative arkitektoniske elementer – blandt andet et vidunderligt udendørs tempel, høje cypresser, en lang række af blomster og eksotiske planter, buegange samt hyggelige udsigtsposter, hvor du kan nyde farverne og duftene fra talrige klatreplanter, der gror op ad klippevæggen. Haven er åben for besøg hver dag i perioden marts-maj samt oktober fra kl. 09.00-18.00 og i sommermånederne juni-september fra kl. 9.00-19.00.

Maggioeresøen

Ved Italiens næststørste sø – Lago Maggiore (som betyder den store sø) – er der også mange smukke haver at besøge langs den 65 km lange kyststrækning. Hvis du ønsker at overnatte ved Maggioresøen, kan jeg varmt anbefale dig at besøge vores side med alle vores ferieboliger og hoteller ved søen her.

Taranto
Den botaniske have ved Villa Taranto: I udkanten af byen Verbania Pallanza, der befinder sig på den vestlige side af søen, finder du den botaniske have ved Villa Taranto. Med sine mere end 125.000 planter og over 20.000 arter regnes dette sceneri af farver og former for – blandt fagfolk – at være en af de bedste botaniske haver i Europa. Haven ligger på et stærkt skrånende terræn, og er opdelt i mindre haverum, hvorfra man kan nyde den fantastiske udsigt. Haven er åben for besøg hver dag i perioden april-oktober fra kl. 8.30-18.30.

Den botaniske have ved Villa Taranto
Den botaniske have ved Villa Taranto

Pallavicino
Parco della Villa Pallavicino: Rejser du med børn, må du ikke snyde dig selv for at besøge Parco della Villa Pallavicino, der ligger uden for byen Stresa, midt på søens vestkyst. Her er nemlig – ud over alle de smukke blomster og træer – mere end 400 dyr at kigge på! Haven kan besøges hver dag i perioden marts-oktober fra kl. 9.00-18.00.

Bella
Isola Bella (Den smukke ø) er en af Maggioresøens store attraktioner, der med sin historie – om den rige Greve Carlo III Borromeo, der i 1632 forærede sin kone Isabella en ø (deraf øens navn) – er som et eventyr. I 1670 startede byggeriet på den bare klippeø og blev forvandlet til noget, der skulle vise sig at blive berømt flere steder i verden – nemlig et overdådigt barok-palads med en tilhørende klassisk barokhave, der fremstår som en af Italiens flotteste.

Den er – med sine mange blomstrende terrasser, trapper, søjler og sirligt formede hække – et klassisk og uforligneligt eksempel på 1600-tallets italienske haver, og på toppen af det hele ses en statue af en enhjørning, der var familiens symbol. Øen har haft det ene berømte besøg efter det andet – bl.a. af Napoleon og hans kone Joséphine de Beauharnais, samt Caroline af Braunschweig (Prinsesse af Wales). Det siges faktisk, at denne Caroline var så vild med øen, at hun forsøgte at overtale familien Borromeo til at sælge hende naboøen Isola Madre, hvilket dog ikke lykkedes for hende. Både haven og paladset er åbne for besøg hver dag i perioden april-oktober fra kl. 9.00-17.30.

Borromee
Øgruppen Isole Borromee består af 3 øer – Isola Bella, Isola Madre, samt Isola dei Pescatori (Fiskernes ø – men også kaldet Isola Superiore), der ligger i den sydvestlige del af Maggioresøen. Isola Bella og Isola Madre har begge meget at byde på for den haveinteresserede, og her findes en fantastisk vegetation, der lader sig gøre, fordi varmen fra søen giver milde vintre. Det er i øvrigt muligt at sejle hertil fra byerne Stresa, Verbania og Baveno.

Øgruppen Isole Borromee består af 3 øer – Isola Bella, Isola Madre samt Isola dei Pescatori. Her øen Bella.
Øgruppen Isole Borromee består af 3 øer – Isola Bella, Isola Madre samt Isola dei Pescatori. Her øen Bella.

Isola Madre
Isola Madre er den største af de Borromæiske øer, og byder ligesom Isola Bella på et flot palads og en fantastisk have anlagt på fem terrasser – men er dog ikke lige så prangende som Isola Bella. Øen er især kendt for sine azaleaer, rhododendron og kameliablomster, og her findes desuden masser af sjældne planter og eksotiske blomster, der klarer sig fint i det gunstige klima. I haven bevæger påfugle, papegøjer og fasaner sig frit, og går du tur i den pittoreske del af parken – anlagt i 1800-tallet – ser du tydeligt, at man her har været inspireret af traditionerne fra de engelske haver. Både haven og paladset er åbent for besøg hver dag i perioden april-oktober fra kl. 9.00-17.30.

Gardasøen

Også ved Gardasøen er der smukke haver at besøge og jeg vil her beskrive en enkelt af dem. Hvis du ønsker at overnatte ved Gardasøen, bør du besøge vores side med alle vores ferieboliger og hoteller ved søen her. Du kunne f.eks. bo på en af Gardasøen fredfyldte og naturskønne overraskelser, som du kan læse om her.

Sigurtà
Ved den sydlige del af Gardasøen – nær byen Peschiera – ligger Sigurtà-parken, der kan bryste sig af talrige søer, smukke blomster og ikke mindst rigtig mange kvadratmeter! Parken har åbent hver dag i perioden 7. marts til 7. november fra kl. 9.00-18.00.

Sigurtà-parken ved den sydlige del af Gardasøen nær byen Peschiera
Sigurtà-parken ved den sydlige del af Gardasøen nær byen Peschiera

Ligurien

I den mondæne kystby, Santa Margherita Ligure ligger den rosafarvede Villa Durazzo med de lysegrønne skodder – et fantastisk smukt hus og en lige så vidunderlig park. Qua sin placering højt hævet over byens centrum, er både den fantastiske udsigt over Middelhavet, lyset og roen værd at opleve. Villaen blev oprindelig bygget i 1678 som sommerbolig for familien Durazzo. I starten af 1800-tallet gennemgik stedet en række ombygninger, og den romantiske park blev beriget med eksotiske planter og neo-klassicistiske statuer. I slutningen af samme århundrede blev Villa Durazzo omdannet til “Grand Hotel” og har derfor huset mange berømte personligheder fra hele verden.

I 1919 blev parken udvidet og tilført smukke stier af nisseu – en sort og hvid stenmosaik, der er typisk for Ligurien. Både villaen og parken blev offentlig ejendom i 1973, og er nu rammen om vigtige begivenheder såsom kongresser, kunstudstillinger, koncerter, sprogkurser, men også om store bryllupper. Her findes desuden en lille hyggelig café med mulighed for at nyde både den gode italienske kaffe (og måske en lille kage?), de smukke omgivelser, samt udsigten til Middelhavet.

Bag kystvejens fiskemarked fører en bred trappe op til kirken San Giacomo Di Corte, og heroppe ligger en af indgangene til Villa Durazzo. Parken kan besøges hver dag året rundt, og det koster ikke noget. Villaen har også dagligt åbent for besøgende.

Hvis du ønsker at holde din ferie i Ligurien, kan du se alle vores ferieboliger og hoteller i regionen her.

Veneto

Har du lyst til at se verdens ældste eksisterende botaniske universitetshave, Orto Botanico dell’Università di Padova, som har stået på UNESCOs verdensarvliste siden 1997, så bør du tage til byen Padova, i regionen Veneto (ca. 50 km.fra Venedig). Den blev grundlagt i 1545, og visionen var at samle flest mulige medicinske planter fra både ind- og udland til forskningsbrug. Haven har åbent hver dag i perioden april-oktober fra kl. 9-13 og fra kl. 15-19, samt perioden november-marts fra kl. 9-13 (lukket på helligdage).

Hvis du ønsker at holde din ferie i Veneto, kan jeg varmt anbefale dig at besøge vores side med alle vores ferieboliger og hoteller i regionen her.

Tags fra artiklen
, , ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere