Nytår i Italien – skikke, ritualer og traditioner

Nytår i Italien
Hvordan fejres nytår i Italien? Tro det eller ej, men italienerne er et overtroisk folkefærd med mange skikke, ritualer og traditioner. Læs mere om dem her... Foto: Colin Knowles CC BY-SA 2.0

Måske har det allerede slået dig, hvor meget italienerne går op i deres traditioner. Og hvordan dette først og fremmest kommer til udtryk i madlavningen. Jeg mindes endnu den gang, hvor jeg ville byde en flok italienske venner på spaghetti med tomatsauce efter en lang nat i byen, men selv ikke da – en tidlig morgen, med x antal glas vin i kroppen – tillod de mig, det vil sige en ung svensk kvinde, at lave denne italienske version af fastfood. “Louise, sådan gør man ikke”. “Du kan ikke koge spaghettien på den måde”. “Salt vandet efter det er kogt op”. “Bapedi-bopedi-bopedi…”. Jeg er ret erfaren i et køkken, men selv jeg gav op – for det er ikke let at forsøge at ændre på italienernes indgroede mønstre, vaner og traditioner.

Et andet eksempel på, at italienerne har mange skikke og traditioner, som de trofast følger, er nytårsaften – eller capodanno på italiensk. Som for mange andre er det en mulighed for at få en frisk start; en anledning til at lægge alt det dårlige bag sig og begynde det nye år på en god måde. Men italienerne overlader intet til tilfældet; tværtimod hjælper de skæbnen på vej for at få den bedst mulige begyndelse på det nye år. I det følgende vil jeg beskrive nogle af de mest almindelige skikke og ritualer i forbindelse med fejringen af nytår i Italien – så kan du selv vælge, om du vil være lige så overtroisk som italienerne, eller om du vil lade skæbne råde.

Linser for et langt, rigt liv

Naturligvis begynder vi også i køkkenet, når det gælder nyårsaften. At spise linser ved midnatstid på årets sidste dag siges at bringe held og lykke i det nye år. Det er en skik, som har forskellige betydninger, alt afhængigt af, hvem der beretter om den. Nogle mener, at du skal spise linser, fordi de er et symbol på et langt liv (linserne selv er ret modstandsdygtige i naturen), og at deres næringsstoffer kan helbrede selv de mest syge mennesker.

Linser
At linser spiller en så stor rolle for det nye år, var der nok ikke mange, som troede…

Andre mener, at linser minder om antikke guldmønter, og det er derfor en tradition at fylde en pengepung med linser og håbe, at de er blevet forvandlet til guld, når klokken slår tolv.

Væk med alt det dårlige

Dette er en nationel tradition, men især napolitanerne tager den vældigt seriøst. Traditionen går ud på, at man ved midnat på nyårsaften kaster glas, tallerkener og andre keramiske genstande på gulvet – eller ud gennem vinduet. Med denne symbolske gestus – hævdes det – bortkaster man alle fysiske og moralske djævelskaber, som har ophobet sig gennem året.

Vil du lære mere om italienerne og deres traditioner, så kan du læse flere artikler i kategorien “Folk og Traditioner” her på bloggen.

Rødt undertøj – ikke bare for romantikkens skyld

Det er uklart, hvorfra denne tradition stammer, men på grund af dens popularitet er der ingen, som bekymrer sig om det. Historien beretter, at selv de antikke romere klædte sig i rødt ved årsskiftet, men for dem var det en måde at beskytte sig imod blod og krig på. I andre kulturer har man pyntet husvæggene med rødt med ønsket om frugtbarhed og lykkeligt ægteskab. Nutidens italienere har taget traditionen op påny, men for at den virker, skal to kriterier være opfyldt: du må ikke købe det røde undertøj selv, da det skal være kommet i din besiddelse som en gave fra en anden person. Desuden skal du kaste det bort på nytårsdag; ellers er det et helt værdiløst hjælpemiddel i forhold til at bringe dig lykke.

Den første, du møder i det nye år, spiller en stor rolle

Det er ikke bare dét, du gør ved midnat, som spiller en stor rolle for, hvordan det nye år vil udforme sig. Den første januar skal du være opmærksom på, hvem du møder som den første person på gaden. Hvis det er en gammel mand, kan du være sikker på, at det nye år bliver fyldt med gode oplevelser. Men hvis du i stedet møder et barn eller en præst, bør du tænke ekstra over, hvordan du bevæger dig gennem det nye år, da dette ifølge traditionen betyder uheld.

Gamla män
At møde en gammel mand første januar fører mere held med sig end at møde en præst. Men hvis du nu f.eks. møder en gammel mand, som også er præst, så ved jeg ikke lige, hvad der sker…

Ja, det er næsten et fuldtidsarbejde at holde styr på alle de ritualer, som skal overholdes for at få et lykkeligt år. Om de virkelig fungerer, må vise sig for dem, der vælger at tro på dem – jeg selv tror mere på, at vi skaber vores egen lykke.

Nu er der kun tilbage at ønske dig et Tanti auguri di felice anno nuovo – jeg håber, at det nye år bliver fyldt med venskab, kærlighed, glæde og velstand.

Interesseret i en rejse til Italien ved én af årets højtider?

Så besøg vores vores hjemmeside, som byder på ferieboliger og hoteller i hele Italien. Se f.eks. alle vores ferieboliger i Rom her eller alle vores hoteller på Sicilien her.

Du er også velkommen til at bestille en rejse ved at ringe til os på 33151313 eller skrive en forespørgsel til os her.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere