Caracallas termer i 3D – rejs tilbage til antikkens Rom med virtual reality

Caracallas termer
Caracallas termer. Foto: teldridge+keldridge, CC BY 2.0.

Iført et par Virtual Reality briller kan du nu opleve en af de største offentlige badeanstalter i oldtidens Rom, Terme di Caracalla, som den så ud ved åbningen i starten af det 3. århundrede. Nutidens ruiner er ganske vist imponerende, og badeanstalten regnes for den bedst bevaret fra antikkens Rom. Men det er alligevel en øjenåbner at se, hvor overdådigt indrettet Caracallas termer oprindeligt var.

En 360 graders oplevelse

Det er på baggrund af mere end 30 års forskning i termerne, at man i en virtuel udgave har kunne genskabe de kunstværker, søjler, fontæner og mosaikker, som mødte en indenfor. Med brillerne på kan du udforske en 360 graders 3D-verden i badeanstalten, der bedst kan beskrives som en kombination af spa, fitnessklub og kulturhus. Her kom datidens romere kom for at bade, læse i et af de to store biblioteker, motionere og ikke mindst socialisere.

Terme di Caracalla var i brug indtil det 6. århundrede, hvor goterne afbrød vandforsyningen. I middelalderen blev anlægget plydret og rippet for byggematerialer og udsmykning, som i stedet blev brugt i kirker og på pladser. I Frigidarium, det kolde rum, kan du for eksempel beundre det store bassin lavet af den purpurfarvet porfyr, som ellers nu til dags befinder sig i Napoli. I biblioteket kan du se de store søjler, der i virkelighedens verden har fundet vej til Santa Maria in Trastevere kirken. Foreløbig er 6 af badeanlæggets 10 områder med i den nye virtuel reality guide.

Mosaikker Caracalla termer
Rester af mosaikker i badeanlægget der er kaldt efter Marcus Aurelius Antoninus (188 – 217), der også var kendt som Caracalla og var romersk kejser i år 211 – 217. Foto:
Ethan_Doyle_White
, CC BY-SA 4.0.

Friluftskoncerter i Caracalla

Hver sommer i juli og august måned kan du nyde balletter, operaer og koncerter under åben himmel omgivet af ruinerne af den antikke badeanstalt. I år kan du blandt andre opleve en koncert med islandske Björk, operaen  Carmen og Romeo og Julie ballet. Læs mere og book din billet på www.operaroma.it

Rejser til Rom

Er du på udkig efter en billig, nem og sikker måde at bestille en rejse til Rome? Så læs mere om rejser til Rom her.

Selvom der ikke længere er vand og damp i Caracallas termer, er der gode muligheder for at holde en afslappende wellness ferie i Rom og resten af Italien.

Læs mere om wellness i Italien

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere