Oplev Italiens varme kilder

Varme kilder i Italien
Man kan takke romerne for deres passion for de varme kilder. For takket være denne lidenskab opførte romerne kurbade alle steder på deres vej, hvor de fandt helsegivende kilder

Man kan takke romerne for deres passion for de varme kilder. For takket være denne lidenskab opførte romerne kurbade alle steder på deres vej, hvor de fandt helsegivende kilder, idet de nød at slappe af i disse bade, at socialisere imens og at blive genstand for helse, kraft og mod gennem vandets mange egenskaber. I dag dukker der ikke et nyt hotel op, uden at det har en Spa-afdeling, ligesom man sjældent ser en renovering af et ældre hotel, uden at der inkluderes en Spa-afdeling, hvor man før havde tennisbane eller fælleslokale. I dag har vi en teknologi, der tillader at opføre et Spa, hvor der ikke nødvendigvis er en kilde. Vi er atter blevet varme på det varme vand! Det særlige ved Italien er, at mange steder løber det stadig lige ud af jorden.

I dag er “le terme” (også kaldet stabilimenti termali eller Spa – efter den belgiske by af samme navn) offentlige eller private bygninger, der er beliggende i forbindelse med naturligt forekommende varme kilder (terme), hvor man tilbyder forskellige behandlingsformer, der udnytter vandets helsegivende indhold. Disse behandlinger bliver ofte suppleret af muligheden for at modtage andre mere medicinske behandlinger (både akademiske og alternative) samt få massage og gå i sauna. Nogle steder er der også stadig “gratis” kurbade, hvor man med andre ord ikke har bygget hele kilden til med saunaforhold, omklædningsrum og behandlingsrum, men hvor man bare kan dyppe sit korpus i naturens omgivelser.

Wellness i Italien er blevet populært; i dag I dag dukker der ikke et nyt hotel op, uden at det har en Spa-afdeling
Wellness i Italien er blevet populært; i dag I dag dukker der ikke et nyt hotel op, uden at det har en Spa-afdeling

De termiske egenskaber anvendes ikke kun inden for velvære og mere eller mindre alternative helbredsforløb i dag, men også inden for hydrologi, farmakologi, biokemi, fysiologi og alle andre dele af medicinstudiet, der har noget med termale behandlinger at gøre, så som reumatologi, ortopædi og gynækologi, dermatologi, pædiatri, geriatri, m.fl. Det er altså en stor industri, der lukrerer på jordens magi.

Hvad er det for et fænomen?

De kilder, som romerne brændte for at besøge og besætte, er kilder, der udspringer naturligt fra undergrunden og afhængig af deres udspring og underjordiske forløb har forskellige egenskaber og temperaturer. Der er egentlig tale om regnvand, der gennem en lang årrække løber gennem undergrunden og i denne tid opsamler og beriges af forskellige mineraler fra jorden. Vandet i Terme di Saturnia i det sydlige Toscana er således en svovlholdig kilde, der udspringer af et vulkansk krater og sprutter 800 liter vand på ca. 37,5° C ud i sekundet, mens kilden ved Petriolo også syd for Siena i Toscana udmærker sig ved et højt indhold af svovl-salt-sulfat-bicarbonat, der er alkalisk og hypertermisk, og samtidig holder en temperatur på 43° C.

Nogle steder er der også stadig ’gratis’ kurbade, hvor man med andre ord ikke har bygget hele kilden til med saunaforhold, omklædningsrum og behandlingsrum, men hvor man bare kan dyppe sit korpus i naturens omgivelser
Nogle steder er der også stadig ’gratis’ kurbade, hvor man med andre ord ikke har bygget hele kilden til med saunaforhold, omklædningsrum og behandlingsrum, men hvor man bare kan dyppe sit korpus i naturens omgivelser

Tager du til Piemonte (Acqui Terme) finder du vand, der naturligt holder en temperatur på 75° C og 50° C, idet det kommer så hurtigt op ad jorden, at det ikke kan nå at køle af og fordi det kommer fra en meget dyb indre kilde, der er i berøring med magma. Tillige er det ud over at være svovlholdigt også et meget saltholdigt vand, idet det på sin underjordiske færd har opfanget en del salt fra underjordiske saltvandslommer under Posletten i Norditalien.

Hvor finder jeg disse kurbade og naturlige kilder?

De absolut mest kendte kurbade-destinationer i Italien tæller øen Ischia ud for Napoli, byen Montecatini Terme i det nordvestlige Toscana og Abano Terme ved Padova i Norditalien. I Norditalien kan du desuden besøge Acqui Terme i Piemonte, der er en traditionel kurby med flere varme kilder, og midt på et af byens torve springer en af disse frem med svovlholdigt vand på 75° C. I Toscana er kilden Saturnia yderst populær, ikke mindst takket være muligheden for at tage ophold uden om de etablerede kurbade og altså bare gå i vandet. Det er særligt eftertragtet at komme her i ly af mørket og bade i den varme kilde, mens ildfluerne danser under stjernehimlen og fuldmånen smiler til jorden. Toscana har mange andre kurbadebyer, bl.a. Casciana Terme, Chianciano Terme, Gambassi Terme og Rapolano Terme. Der findes også naturlige varme kilder i Syditalien, bl.a. finder du dem på den Æoliske ø, Vulcano ud for Siciliens nordkyst.

De gratis kilder, der enten har form af en mindre sø eller vandfald, er populære blandt Italiens-rejsende...
De gratis kilder, der enten har form af en mindre sø eller vandfald, er populære blandt Italiens-rejsende…

Og så er der de gratis kilder, der enten har form af en mindre sø eller vandfald som ved Saturnia og som du finder midt i en skov, i et vejsving, på en bakketop eller uventet ved en lille strand ved havet, som ved Terme Libere di Sorgeto på Ischia. I Toscana skal du spørge efter Bagno Vignoni (Siena), Petriolo (Grosseto), San Filippo (Siena), San Casciano (Siena) eller Terme di Petriolo (Grosseto). I regionen Lazio kan det samme lade sig gøre ved Ficoncella (ved Rom), ved Piscine Carletti (Viterbo) og ved San Sisto (også Viterbo). Mens du i Syditalien skal til Campania, nærmere betegnet Fumarole (Napoli) eller Sorgeto på Ischia eller til Calabriens Cerchiara (Cosenza). Også på Sardinien finder du en gratis kilde ved Forddongianus (Oristano).

Vil du vide mere om ferie i Italien med fokus på wellness?

Så læs også denne spændende artikel om ferskvandsbade i Italien eller vores populære artikel om wellness i Italien her. Du er også meget velkommen til at ringe til os på telefon 33151313 for at få hjælp til at planlægge din wellness-ferie i Italien eller skrive til os her.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere af Marcus

Piemonte eller Toscana?

Er du til vin, smukt landskab og hyggelige byer? Og tænker du...
Læs mere

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *