Oplev to af Palermos seværdigheder

Cattedrale di Santa Maria la Nuova
Den majestætiske Kristus Pantokrator i Cattedrale di Santa Maria la Nuova. Foto-kreditering SNappa2006. Oploaded under licensen CC BY 2.0

Kun ganske få byer i Italien bærer et så mangfoldigt præg som Palermo og dette afspejler sig også i udvalget af seværdigheder. I det følgende kan du læse om to meget forskellige seværdigheder i – eller i nærheden af – den gamle sicilianske kulturby og ø-hovedstad; Cattedrale di Santa Maria la Nuova, beliggende ca. 10 kilometer sydvest for Palermo, og byens – og øens – største marked, La Vucciria.

Cattedrale di Santa Maria la Nuova

Denne domkirke, der er opført af gyldne sicilianske sten af kong Vilhelm 2., forener mauriske og normanniske stiltræk og er berømt for sine mageløse, mangefarvede mosaikker, der udsmykker hver ledig centimeter vægplads. De fleste af de fortællinger fra Det Gamle og Det Ny Testamente, som de fleste af os kender, er gengivet her og på dramatisk vis levendegjort med en lang række menneske- og dyreskikkelser. En vældig, majestætisk Kristus Pantokrator (den almægtige verdenshersker) sidder højt hævet over det hele i det centrale apsishvælv. Fra det røgelsesfyldte indre og dets 5000 m2 fabelagtige mosaikker kan man træde ud i det blændende solskin under de lige så berømte buegange i det tilstødende benediktinerkloster.

La Vucciria

Markedets overfyldte, basaragtige, snævre passager er endnu en påmindelse om, at fra Sicilien er der kun “ét hop, og man er ude af Europa”, som forfatteren D.H. Lawrence skrev. La Vucciria handler ikke kun om indkøb – det er et hektisk skue, fuldt af handlende, der skriger, skråler, råber, diskuterer og synger om deres varer, den ene højere og mere sjofelt end den anden. Man kan spise sig frem (hvis man ellers sætter pris på sandwiches med kalkun, gedeindmad eller skivet milt), eller man kan blot overgive sig til de berusende dufte, fra saltmættede blæksprutter over ansjoser til frisk mynte, basilikum, safran, kapers og oregano. Da dette jo er en ø, kan man forvente et utroligt udbud af fisk og ubestemmelige havdyr, og fra bakkedragene på øens indre kommer de stolt fremviste gedekadavere, komplet med indmad og det hele, hvilket vidner om råvarernes friskhed. Og hvem kunne nu vide, at der fandtes så mange forskellige slags oliven? Markedet La Vucciria finder du syd for piazzaen og kirken di San Domenico, der er mest travlt og hektisk om morgenen.

Læs mere om rejser til Palermo her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere