Citronkage med ricotta, mascarpone og mandel

Citronkage
En citronkage med ricotta og mascarpone - som desuden er helt glutenfri - er en perfekt gave til mor på Mors dag.

Mors dag – festa della mamma – fejres på samme dag i Danmark og Italien, nemlig anden søndag i maj. Mors dag er en anledning til at vise værdsættelse af den person, som har givet os livet, og stået ved vores side gennem tykt og tyndt. Og hvilken anden måde at vise denne værdsættelse på end ved at lave mor en sød-syrlig citronkage, som er fortryllende saftig og fuld af smag? Jeg kan ikke komme på nogen anden vis – og jeg tror, at min mor er enig! Jeg bød hende nemlig på denne kage sidst jeg var på besøg derhjemme, og den blev mere end godkendt.

Kagen indeholder to forskellige italienske friske oste – ricotta og mascarpone. Desuden lavede jeg en marengsdej, som jeg vendte i kagedejen inden bagning, og det gjorde slutresultatet ekstra luftigt og saftigt. Kagen er desuden helt glutenfri, så alle mødre – selv de, som ikke spiser hvedemel – kan være med i festlighederne! Så, hvad venter du på? Byd mor ind til fest allerede i dag!

Fakta:
Tilberedning: ca. 1,5 time
Antal portioner: 1 kage (ca. 10 portioner)

Ingredienser:

  • 120 g usaltet smør
  • 165 + 110 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • ½ dl friskrevet citronskal
  • 4 æg (blomme og æggehvide adskilt)
  • 240 g mandelmel
  • 250 g ricotta
  • 50 g mascarpone
  • 1 knivspids salt
  • Mandelflager
  • Flormelis

Gør sådan her:
Varm ovnen op til 160 grader varmluft. Læg bagepapir i bunden og langs siderne på en springform, som er 20-22 cm i diameter.

Læg smørret, 165 gram sukker, korn fra vaniljestangen og citronskallen i en skål og pisk med en elektrisk pisker, indtil det er blevet cremet. Tilsæt æggeblommen og fortsæt med at piske, indtil det er en homogen dej. Tilsæt derefter mandelmel og til sidst ricotta og mascarpone.

Pisk æggehviderne i en separat skål til de bliver hårde. Tilsæt 110 g sukker og pisk, indtil dejen bliver glat og skinnende. Vend forsigtigt en tredjedel af marengsdejen ned i den øvrige dej. Tilsæt siden de sidste to tredjedele.

Hæld dejen i springformen og slå formen forsigtigt mod bordet, således at luftbobler forsvinder. Top med mandelflager og sæt den ind i midten af ovnen cirka en time. Ryst lidt på den for at se, om den er fast. Lad den afkøle helt i kageformen, inden du fjerner den (den må gerne afkøle i ovnen).

Overstryg den med flormelis inden servering. Server gerne med vaniljeis.

Mere af Louise Laurenius

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gennem Rom løber Tiberen. Torino har sin Po. I Firenze flyder Arno...
Læs mere