Glutenfri pizza på blomkålsbund

Gluten-fri pizza med blomkåls-bund
Det er muligt, at italienerne ikke accepterer en pizza, hvis bund er lavet af blomkål, men hvis du er på udkig efter en gluten-fri pizza, som også er fantastisk god, så skal du prøve denne opskrift!

For nogle måneder siden besluttede jeg at stoppe med at spise gluten, og der blev straks oprør blandt mine italienske venner. Og jeg forstår dem, for er det overhovedet muligt at bo og leve i landet med pizza, pasta og pane (brød) – og så ikke spise gluten? Hvad gør jeg egentlig? Men faktum er, at det går; du skal bare være lidt opfindsom, når det kommer til madlavningen.

En ting, som jeg dog savner, er den neapolitanske pizza med sprød bund og tykke kanter, som holder på den velsmagende tomatsauce og den løbende, smeltede mozzarella. Åh, det er Italien på en tallerken! Måske vil jeg ofre nogle dage med ondt i maven alene for at kunne sætte tænderne i denne herlighed, men indtil da vil jeg lave min glutenfrie pizza, hvor bunden er lavet af blomkål! Ja, du læste rigtigt! Blomkål!

Hvis du ikke har problemer med gluten-intolerance, og vil lære at lave en ægte neapolitansk pizza – da bør du læse Mamma Luisas opskrift her.

Det lyder jo helt absurd at lave en pizzabund på blomkål, tænker du måske. Men jeg lover dig, at det fungerer. Og for dig, som er bange for blomkålssmag, kan jeg forsikre, at du ikke kommer til at smage meget til den. Inden blomkålen bliver til en bund, blandes den nemlig med lidt ricotta, parmesan og valgfrie krydderier, så du kan selv styre hvorhen, du vil tage smagen.

Cauliflower Crust Pizza
Du kan naturligvis toppe din pizza med præcist dét, du vil – men tomatsaucen er vigtigst!

Til forskel fra en almindelig pizza skal blomkålsbunden forbages, inden du begynder at lave fyldet. Ellers har bunden ikke en chance for at blive sprød. Når den er forbagt, ser den rigtig trist ud. Men da er det tid til, at du tilfører den din hjemmelavede tomatsauce og det fyld, du synes allermest om. Lad mig understrege vigtigheden af, at du laver din egen tomatsauce – i dén finder du 50 procent af smagen! Når fyldet er på, er der ikke mange minutter tilbage, inden du kan sætte tænderne i din næringsrige, glutenfrie og fantastisk gode pizza.

Så, færdig med at snakke. Over til opskriften.

Fakta:
Tilberedning: Lidt over 1 time
Antal portioner: 1 (1 pizza per person)

Ingredienser:

  • 1 lille blomkålshoved
  • 100 g ricotta
  • 1 dl reven parmesan
  • 200 g passata tomater + lige så meget vand
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 knivspids sukker
  • Salt
  • Peber

Valgfrit pizza-fyld, f.eks.:

  • Aubergine
  • Spinat
  • Zucchiniblomster

Gør sådan her:

Begynd med tomatsaucen: Hæld passata-tomaterne i en kasserolle. Fyld forpakningen med lige så meget vand og hæld også det ned i kasserollen. Skræl et hvidløgsfed og knus den med knivsbladet, læg det bagefter ned i tomatsaucen. Krydr med oregano, sukker, salt og peber. Lad det koge ned til halvdelen på svag varme, ca. 30-40 minutter – du ser, når saucen er blevet tyk. Fjern derefter hvidløgsfedet.

Fortsæt med pizzaen: Kog vandet op i en stor kasserolle. Riv blomkålen på den grove side af et rivejern. Lad det koge i vandet i cirka 2-3 minutter. Hæld det derefter op i et dørslag. Skyld det i koldt vand, så det kølnes ned. Hæld blomkålen op i et tyndt viskestykke og pres så meget vand ud, du kan. Jo tørrere blomkålen er, desto bedre pizzabund.

Hæld blomkålen op i en skål, bland den med ricotta, parmesan, valgfrie krydderier (f.eks. tørret oregano), salt og peber. Bland det til en homogen dej. Læg den ud på en bageplade med bagepapir. Bages på 200 grader i cirka 20-25 minutter.

Tag bunden ud og tilfør tomatsaucen og det valgfri fyld. (Hvis du vil have aubergine på din pizza, som jeg havde, så anbefaler jeg dig, at du først lader den ligge i salt i 10-15 minutter for at den kan blive afvandet). Bag igen ved 200 grader, indtil grøntsagerne er blevet klar.

Tags fra artiklen
Mere af Louise Laurenius

Alle disse smukke nederlag

At bo og arbejde i Italien er en udfordring. Misforstå mig ikke...
Læs mere