Mums! Få opskriften på en italiensk abrikosmarmeladetærte

Lær at lave en italiensk abrikosmarmelade-tærte
Lær at lave en italiensk abrikosmarmelade-tærte

Italiensk abrikosmarmeladetærte eller crostata alla confettura, som den hedder på italiensk, er en rigtig nonna-kage: En klassisk husmoderkage, som findes på mange morgenmads-buffeter og kaffeborde rundt omkring i Italien. Årsagen er enkel: Den er nem at lave, den er skøn i al sin enkelthed og den kan nemt varieres.

Kvaliteten af kagen afhænger naturligvis af ingredienserne, der bør være af allerhøjeste kvalitet. En kvalitet, jeg finder det nemt at stile efter, eftersom ingredienserne er så få. Så køb friske æg og lav din egen marmelade eller køb en rigtig god én af slagsen. Og så bør du ælte dejen i hånden, da brug af en røremaskine hæver temperaturen i dejen og gør den uhensigtsmæssigt blød.

Som du kan læse, skal dejen netop på køl efter den er æltet, for at gøre den medgørlig, før den rulles ud.

Fakta:
Tilberedning: 15 min + 30 min hævetid + 30 min bagetid
Antal personer: 6-8 personer / 1 tærte

Ingredienser:

  • 250 g hvedemel
  • 125 g smør (blødt) + 20 g til at smøre formen med
  • 110 g flormelis
  • 1 æg
  • 1 æggeblomme
  • 200 g abrikosmarmelade eller anden frugtmarmelade (helst meget tyk marmelade på minimum 35% frugt)
  • Salt

Tilberedning af tærtedejen:
Si mel og flormelis ned i en skål og tilføj en anelse salt. Ælt med smør (stuetemperatur), æg og næsten en hel æggeblomme, indtil dejen har en god konsistens. Form dejen til en kugle, pak den ind i film eller et klæde og lad dej-kuglen hvile ca. 30 minutter i køleskab.

Italiensk abrikosmarmeladetærte
Italiensk abrikosmarmeladetærte er en klassisk husmoderkage

Når dejen har ligget på køl tilstrækkeligt længe, rulles 2/3 af den ud. For at undgå, at den hænger fast i bordpladen, kan man med fordel rulle den ud mellem to stykker bagepapir eller to stykker film, der er strøet med flormelis. Når dejen er rullet fint ud, så den passer til din udvalgte tærteform (ex. ca. 26 cm i diameter), smøres formen og fores. Tryk dejen godt ind i formen og prik bunden med en gaffel.

Tærten færdiggøres:
Spred marmeladen ud over dejen. Tag den sidste 1/3 af dejen og rul den ud. Skær den i tynde strimler eller rul dem til tynde stænger og læg strimlerne/stængerne på kryds hen over tærten, så de danner et dekorativt gitter. Man kan for udtrykkets skyld anvende en klejne-spore med rillet kant til at skære strimlerne ud med, så de får en takket kant. Pensl dej-gitteret med den sidste smule æggeblomme, rørt op med en lille smule vand.

Bag tærten ved 170 °C i ca. 30 minutter.

Servering:
Når tærten er kølet lidt af, anrettes den på et serveringsfad og drysses evt. med yderligere flormelis.

Chokolade-variation:
Hvis man elsker Nutella og nøddecreme, kan man i stedet for marmelade anvende Nutella el. lign. Tag 200 g nøddecreme og bland med 20 g fløde for at den ikke tørrer helt ud under bagningen.

Buon appetito!

Kunne du tænke dig at modtage flere italienske opskrifter fra Mamma Luisa?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev!
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere