Har du smagt italiensk blomkålsgratin?

Blomkål
"Børn fødes under blomkålen", siger en italiensk talemåde

Man har dyrket og spist blomkål her i Vesten siden det 17. århundrede, men helt tilbage i det gamle Grækenland betragtede man blomkålen som en hellig spise og romerne mente, at den modvirkede fuldskab, så længe man spiste den råt før et måltid.

I Italien lever blomkålen også i en talemåde, der hedder: ”I bambini nascono sotto i cavoli” – altså børn fødes under blomkålen. Således siger de italienske bedstemødre til deres børnebørn. Og det er ikke bare tale, idet man indtil for nogle årtier siden på landet i Italien serverede blomkålssuppe til nygifte for at fremme fertiliteten. Om blomkål så gør en forskel for fertiliteten, det er et spørgsmål, jeg vil lade stå hen i det uvisse og udokumenterede. Mine egne børn blev ikke til under kålen!

Her følger nogle af mine tips og råd til tilberedningen af italiensk blomkålsgratin; eller sformato di cavolfiore, som den hedder på italiensk. God fornøjelse!

Fakta:

Tilberedning: 45 min + 30 min. bagetid
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 400 g blomkål
  • 3 æg
  • 70 g smør
  • 30 g parmesanost
  • 300 ml mælk
  • 30 g hvedemel
  • Et riv muskatnød
  • Salt

Tilberedningen

Klargør blomkålen (fjern de grønne blade og skær det nederste af stokken). Sæt en gryde med vand tilsat rigeligt med salt over komfuret og bring vandet i kog. Når vandet koger, tilsættes blomkålen, skåret i mindre toppe. Lad kålen koge i 5 minutter og hæld vandet fra.

Smelt 30 g smør i en gryde og vend kåltoppene deri – de skal bare have en 3 minutter. Hæld en lille smule mælk på og lad det småkoge i yderligere 5 minutter ved meget lav varme. Blend kålen og hæld kålpuréen tilbage i gryden. Ælt mel ind i puréen med en træslev og tilsæt nu den sidste slat mælk (koldt). Lad det atter koge langsomt op under konstant omrøring. Det skal småkoge i ca. 6 minutter. Sluk for varmen og rør salt, muskatnød og parmesanost i. Pisk æggene ind i puréen.

Kunne du tænke dig at få tilsendt flere italienske opskrifter?

- så klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Smør 4 mindre eller én større brødform med smør og drys mel over (du kan også fore formen med rasp for en mere ’grov’ overflade). Hæld puréen i formen(e) og bag den/dem ved 180 °C i en forvarmet ovn over vandbad (vandet skal stå halvvejs op ad formen(e)) i ca. 30 minutter eller til den er færdigbagt i midten – tjek med en strikkepind eller spisepind.

Servér gratinen varm evt. med tilhørende bechamelsovs (smelt smør i en gryde, tilsæt en smule mel (nok til at absorbere smørret) og pisk det sammen til en melbolle. Lad bollen lige ’brænde’ lidt af i gryden, så melsmagen forsvinder og hæld dernæst mælk på til den ønskede konsistens er opnået. Lad den koge op, tilfør lidt mere mælk, hvis den blev for tyk og smag så endeligt til med salt og muskatnød) og purløg.

Buon appetito!

Written By
More from Mamma Luisa

Lær at lave din egen italienske rosmarin-is

Hvorfor ikke bruge den populære og i manges bevidsthed meget italienske krydderurt...
Read More

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *