Lær at lave Le Fave dei Morti – allehelgensmåkager

Opskrift på Le Fave dei Morti – allehelgensmåkager
Le Fave dei Morti betyder de dødes bønner og laves i anledning af allehelgensaften, og for Italien og eksempelvis Frankrig er det tradition, at man spiser noget særligt til allehelgen.

Le Fave dei Morti betyder de dødes bønner og laves i anledning af allehelgensaften, og for Italien og eksempelvis Frankrig er det tradition, at man spiser noget særligt til allehelgen. En traditionel allehelgenspise kunne være noget koldt, for i overført betydning at svale de afdøde i skærsilden eller hirsegrød som symbol på at hvert korn betyder endnu en frelst sjæl. Men allehelgen er ikke kun en sorgens dag klædt i sort i Italien, faktisk er det også den dag, hvor unge mænd forventes at fri til deres udkårne, hvorfor Fave dei Morti ofte indgår i en pakke med en forlovelsesring.

Hver region laver småkagerne i sine særegne former og farver, nogle serveres således hvide, andre lyserøde og andre igen med chokoladeovertræk alt efter hvilken anledning de skal spises i: forlovelse, forsoning eller for fred.

Fakta:
Tilberedning: 30 min.
Antal personer: 4 eller 60-70 stk.

Ingredienser:

  • 225 g mandler, smuttede og finthakkede
  • 100 g mel
  • 100 g sukker
  • 50 g smør
  • 1 æggeblomme
  • ½ økologisk citron, riv skallen
  • 1 vaniljestang, kornene deraf
  • Likør – f.eks Disaronno Amaretto eller din egen favorit

Tilberedning:
Hak mandlerne fint, de må dog gerne bevare en smule tekstur – som et halvt riskorn. Bland mandlerne med sukkeret. Tilsæt de øvrige ingredienser og rigeligt med likør for at massen opnår en blød konsistens.

Tænd ovnen på 180 grader og læg olieret bagepapir på en bageplade. Læg dejen ud på en melet overflade og form den til kugler på størrelse med en stor hasselnød. Mas kuglerne med håndfladen til de ligner de flotte og flade hestebønner (= fave) på 1 cm tykkelse eller vælg en anden mere personlig form. Man skulle gerne kunne få ca. 60-70 ”bønner” ud af denne portion dej. Pensl småkagerne med æggeblomme og bag dem i ca. 10-15 minutter til de opnår en flot gylden farve. Hold øje med dem, de bliver hurtigt brændte, når de ikke er særlig store.

Servering:
Tag dem ud af ovnen, tag dem forsigtigt af bagepladen og stil dem til afkøling. Pynt dem evt. med din favoritglasur: pink, hvid, chokoladebrun eller en anden eventyrlig og fantasifuld farve som limegrøn (med limesaft) eller orange (appelsinsaft) for en skræmmende Halloween.

Buon appetito!

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere