Bruschette con fichi e noci

Figner og valnødder hører ikke til den mest almindelige slags fyld på en bruschetta, men det er absolut værd at prøve, når fignerne er i sæson....
Figner og valnødder hører ikke til den mest almindelige slags fyld på en bruschetta, men det er absolut værd at prøve, når fignerne er i sæson....

La Bruschetta (plur: le bruschette) er oprindeligt en piatto povero, det vil sige en fattigmandsret. Grunden er egentlig ikke så mærkelig – fra begyndelsen var det nemlig et mellemmåltid, som spistes af bønder i Campania, og som bestod af en skive ristet brød, som smagtes til med olivenolie, salt, peber – og nogle gange lidt hvidløg. I dag har bruschettaen dog spredt sig over hele Italien, og hinsides landets grænser, og beriges desuden med en uendelig variation af ingredienser – den mest kendte af disse er uden tvivl solmodne tomater.

En sjov kuriositet er, at navnet bruschetta efter sigende stammer fra ordet brusca, hvilket er en børste, hvormed de napolitanske bønder børster håret væk fra deres heste og okser. Bruschettaen minder om børstens form og ru overflade, og således fik retten sit navn.

I denne opskrift – som egentlig mere er ment som inspiration end en opskrift – vil jeg give dig nogle tips om mit favorit-fyld til en bruschetta. Friske figner er begyndt at dukke frem på markederne i Milano i denne tid og jeg kunne ikke være lykkeligere. Jeg elsker figen. Og som fyld på en bruschetta, sammen med ricotta, valnødder og lidt honning er det verdens bedste forret! Prøv det selv, så vil du få det at se!

Bruschetta med aprikoser
En anden idé til fyld er ricotta med smørstegte aprikoser og rosmarin. Valgmulighederne er uendelige…

Åh, og en ting til. Bruschetta udtales med hårdt k, og ikke med sch-lyd. Altså “brusketta”. Kan være godt at vide til næste gang, du skal bestille retten i Italien og vil fremstå som ægte italiener…

Den mest kendte klassiker fra Napoli er naturligvis pizzaen – her giver Mamma Luisa dig sine tips og gode råd til, hvordan du laver den på ægte italiensk vis!

Fakta:
Tilberedning: 10 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 2 skiver brød af god kvalitet (det må dog godt være lidt tørt, det gør ingenting)
  • 4 spsk ricotta
  • 2 friske figner
  • Et par valnøddekerner
  • 1 tsk flydende honning
  • Salt
  • Peber

Tilberedning:
Rist brødet på en tør stegepande eller i en brødrister.

Læg rigeligt med ricotta på. Skær fignerne i skiver og læg dem på ricottaen. Top med honning og valnødder og smag til med salt og peber.

Buon appetito!

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere