Opskrift på malfatti…eller hedder de måske gnudi?

Afhængigt af, om du befinder dig i Toscana eller Lombardiet, kaldes disse ricotta-dumplings enten for gnudi eller malfatti...opskriften er dog den samme, det er kun størrelsen, som er forskellig.
Afhængigt af, om du befinder dig i Toscana eller Lombardiet, kaldes disse ricotta-dumplings enten for gnudi eller malfatti...opskriften er dog den samme, det er kun størrelsen, som er forskellig.

Har du nogensinde hørt tale om gnudi? Ordet kommer fra det italienske ord nudi, som betyder nøgen, for det er nemlig nøgen pasta, det handler om – det vil sige kun ravioliens fyld, uden den pasta som omgiver den. Gnudien koges i saltet vand, ligesom dumplings eller gnocchi. Hvis du laver gnudien lidt større, så bevæger du dig fra Toscana, hvor gnudien blev opfundet, til Lombardiet, hvor malfattien siges at komme fra. Malfatti er altså præcis det samme som gnudi, men med en anden størrelse – er det ikke typisk for de italienske regioner, at de ændrer en lille detalje for siden at kunne gøre krav på oprindelsesbetegnelser som DOC (denominazione di origine controllata) og DOP (denominazione di origine protetta)? Malfatti betyder dårligt gjordt eller dårligt formeret. Men jeg synes ikke, at de har fortjent det navn, for de her dumplinger er aldeles, aldeles perfekte!

De er faktiskt fantastisk gode! Normalt bindes dejen med lidt mel, men her har jeg lavet en glutenfri variant med produktet fiberhusk og det blev super! Hvis du vil holde dig til de italienske madregler, så skal dine gnudi bestå af spinat, ikke basilikum og persille som i mit tilfælde – men jeg synes, at basilikum giver mere smag end spinaten.

Du kan servere dine gnudi/malfatti enten med brunet smør med salvie, eller med en enkel tomatsovs, som jeg laver den her.

Fakta:
Tilberedning: Ca. 40 minutter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 30 g basilikum
  • 1 stort æg
  • 200 g ricotta
  • 1 dl friskrevet parmesan
  • 1 spiseskefuld fiberhusk
  • 3 spiseskefuld finthakket persille
  • 3 dl passata-tomater
  • 3 dl vand
  • 2 tsk sukker
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk Worcestershiresauce
  • Salt & peber

Tilberedning:
Hak basilikummen groft og læg det ned i en blender sammen med ægget. Blend indtil basilikummen er blandet helt sammen med ægget; bekymr dig ikke, hvis farven er grå og kedelig – når malfattien senere koger, kommer basilikaens grønne farve tilbage, som magi!

Put æg og væsken fra basilikaen i en skål og tilsæt ricotta, parmesan, fiberhusk og den finthakkede persille. Smag til med salt og peber. Rør det rundt. Lad det stå og svulme, mens du fortsætter med tomatsaucen.

Hæld passata-tomaterne, vandet, sukkeret, sojaen, Worcestershiresaucen, samt salt og peber i en kasserolle. Sæt det på middelvarme og lad det koge ned til halvdelen.https://www.escapeaway.dk/italien/toscana/rejser/

Kog rigeligt med vand i en kasserolle. Tilsæt salt. Når vandet koger, former du malfattien ved hjælp af to skeer og lægger dem ned i vandet. Når malfattien stiger op til overfladen, er de klar, men de må gerne ligge i vandet i 30-60 sekunder ekstra. Tag dem op med en hulske. Fortsæt til hele dejen er lavet til malfatti; der bliver ca. 12-14 malfattier afhængigt af, hvor store du gør dem.

Hæld tomatsaucen op i to dybe tallerkener. Top med malfatti og dekorér eventuelt med lidt persille.

Buon appetito!

Anbefalinger fra vores vinekspert Johan Seifert Teide

Jeg er normalt meget glad for at holde stilen og holde mig til de regionale vine hvor retten kommer fra, da der her er tale om Malfatti vil jeg kigge på de regionale vine fra Lombardiet.

Grundlæggende skal vi finde noget som kan akkompagnere tomaten (der har en let krydret ”varme” fra Worcestershiresaucen) uden dog at overdøve de delikate toner fra basilikum og persille.

Jeg vil enten vælge en let rødvin såsom en ufadlagret barbera, gerne fra Oltrepo Pavese, hvis den altså kan findes, alternativt er der masser af Barbera fra Piemonte på hylderne rund omkring, vær dog opmærksom på at den skal være uden fadlagring!

En anden god mulighed er en frisk rosato, der med sine lette og friske bærnoter supplerer tomaten fantastisk godt, her er der gode muligheder fra Toscana i noget Sangiovese Rosato.

Er man rigtig heldig kan man finde en hvid nebbiolo, der bliver lavet nogle rigtigt dejlige i Valtellina, i det nordlige Lombardiet, altså en hvidvin produceret på røde druer, det giver en frisk og ren frugtsyre samtidig med at den viser røde bærnoter til at spille op mod sødmen fra tomaterne.

Vil du smage på malfatti og barbera i deres oprindelige miljø?

Så ring til os på 33151313 eller skriv til os her, så hjælper vi dig med at finde en feriebolig i Lombardiet, Piemonte eller Toscana, som passer til dine ferieønsker.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere