Hvordan laver man sicilianske kikærtepandekager?

Har du prøvet at lave sicilianske kikærtepandekager?
Har du prøvet at lave sicilianske kikærtepandekager?

Sicilianske kikærtepandekager – eller panelle siciliane, som de hedder på italiensk – er ultranemme at lave og kræver meget lidt udstyr, så det er bare med at komme i gang. Mon ikke selv børn ville kunne lide at få sådan en hapser med i madpakken? Og ellers gør de sig både til det formelle og det uformelle middagsarrangement som en lille snack på buffeten.

Fakta:
Tilberedning: ca. 60 minutter
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 200 g kikærtemel
  • ½ l vand
  • Solsikkeolie til at stege i
  • Persille eller fennikelfrø
  • Salt og peber

Tilberedningen:
Tag en gryde med en halv liter saltet koldt vand, og udblød kikærtemelet heri. Sørg for at røre energisk i melet med et piskeris, så det ikke klumper sammen. Når væden er optaget, tilføjes peber (medmindre man foretrækker at udelade det), og gryden sættes over en middel-svag varme, mens man rører i blandingen. Man må endelig ikke slukke for varmen eller stoppe med at røre i dejblandingen.

Blandingen skal småsimre ca. 15 minutter, eller indtil den begynder at sætte sig fast på siderne af gryden. Hvis der opstår klumper, må man bruge en elpisker til at komme tilbage til en lind og kompakt dej. Når dejen er færdigkogt, hældes finthakkede urter i, og så skal den hældes over på en glat og fugtet flade, eksempelvis et marmorbord eller et træbord. Man kan også ganske enkelt bruge bagsiden af en plastiktallerken, der har den størrelse, som man ønsker pandekagerne i. Man skal så bruge en tallerken for hver pandekage, da de skal hvile lidt. Dejen skal nu glattes ud så meget som muligt, eventuelt ved hjælp af en ske, en kniv eller en kraftig spatel.

Vælger man at smøre dejen ud på en stor flade, så skal den køle af i nogle minutter og først herefter skæres ud i små rektangulære pandekage-plader. Hvis man bruger bagsiden af en plastiktallerken derimod, former man egentlig pandekagerne med det samme, som beskrevet ovenfor. Ved denne metode risikerer man, at noget af dejen størkner, før man er færdig, så man kan vælge at skære resten ud i nogle større og tykkere rektangler og fritere dem. Vedrørende formen, så kan man give pandekagerne nøjagtig den form, man finder mest anvendelig eller appetitlig. Men der er mindre spild ved en rektangulær form end ved cirkulære pandekager, hvis man skærer dem ud af en hel plade – også fordi dejen ikke kan nå at størkne. Når hele dejen er skåret ud, skal den hvile i yderligere 30 minutters tid, eller til man kan fjerne dem fra fladen, uden de går i stykker.

Hernæst varmes en pande op med rigeligt solsikkeolie i og pladerne friteres til de har en smuk glød på begge sider. Lad dem hvile på lidt køkkenrulle, så noget af olien trækkes ud. De er nu serveringsklar. Er man ikke så meget til fritureolie og frituresmag, kan man også bage dem i ovnen til de får farve.

Serveringsfif:
Pandekagerne kan således enten spises ‘au naturel’ eller bruges som fyldet i en sandwich – almindeligvis ville man bruge 4-5 pandekager i én sandwich, så det smager af noget.

Buon appetito!

Har du lyst til at modtage flere italienske opskrifter?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev, som ud over opskrifter indeholder masser af tips til din ferie i Italien!
Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere