Få opskriften på ribollita – tyk toscansk kålsuppe

Palmekål dyrkes primært i Toscana, men i 1800-tallet kendte man den også i Danmark.
Palmekål dyrkes primært i Toscana, men i 1800-tallet kendte man den også i Danmark.

Ribollita er en af de uundgåelige klassikere fra Toscana, der har utrolig mange navne. Denne tykke suppe går således også under navnet zuppa di fagioli eller minestra di pane – men er altså bedst kendt som ribollita. Ribollita betyder, at retten er kogt to gange, hvilket samtidig er denne suppes fortrin. De rustikke ingredienser: brød, bønner, kål, olie, krydderurter – bliver nemlig stærkere og bedre i smagen over tid og er således kun endnu bedre dagen derpå.

Suppens navn og sammensætning kommer sig oprindeligt af, at man tog gårsdagens grøntsagssuppe, tilføjede løg, peber og olivenolie og kogte den op igen. Det karakteristiske ved denne type tyk suppe er, at man anvender brød i suppen, som det også ses i en klassisk fransk løgsuppe.

Her er mine personlige tips og råd om, hvordan du kan tilberede den. God fornøjelse!

Fakta:
Tilberedning: ca. 4 timer i alt (inkl. kogetid til bønnerne)
Antal personer: 6 personer

Ingredienser:

  • 300 g cannellini-bønner eller andre hvide bønner, udblødt natten over og afdryppede
  • ¼ savojkål
  • 2 håndfulde cavolo nero – palmekål, dyrkes primært i Toscana og har lange blade med en mørk og bitter smag, men i 1800-tallet kendte man den også i Danmark. Kan du ikke finde palmekål i dag, kan du vælge udelukkende at bruge cavolo verza (savojkål, således som man gør i den sienesiske version af ribollita) – skåret i strimler
  • 2 håndfulde sølvbeder eller andre beder, mørkegrønne blade som spinat kan også anvendes
  • 2 kartofler, i skiver
  • 2 gulerødder, i skiver
  • 2 stænger bladselleri, i skiver
  • 2 løg
  • 1 spsk tomatkoncentrat
  • 6 spsk ekstra jomfru olivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • 300 g lyst, daggammelt surdejsbrød i skiver

Tilberedningen:
Dag 1: Læg bønnerne i blød natten over.

Dag 2: Skyl bønnerne, kog dem med 2 liter vand over middel varme og lad dem koge i 2 timer under låg, til de er bløde. Purér 2/3 af bønnerne med en stavblender og en smule af kogevand.

Hak 1 løg fint og sautér det i olivenolie i en stor sauterpande. Udrør tomatkoncentratet i et lille glas lunken vand. Skær gulerødderne, selleristængerne og kartoflerne (skrællede) i skiver. Hæld tomatkoncentrat og grøntsagerne i panden/gryden og tilsæt efter et par minutter 1 l vand og kogelagen fra bønnerne samt de purerede bønner. Skær kålen i strimler sammen med bederne (ev.t spinaten) og tilfør til suppen. Læg låg på gryden og kog suppen i 1 time.

Hæld de resterende bønner, salt og peber i suppen og kog i yderligere 10 minutter. Skær brødet i skiver og det resterende løg i ringe. Placér brødet og løgringene i en lerkokotte eller smuk serveringsgryde, og hæld suppen over sammen med et skvæt olivenolie, fortsæt således i lag til kokotten eller gryden er fuld og ingredienserne opbrugt.

Lad suppen hvile i minimum 10 minutter og gerne længere og kog den så op igen, før den serveres, således at brødet er helt gennemvædet og medgørligt for suppesleven.

Servering:
Suppen serveres med rå rødløg og god olivenolie på siden, som tilføres efter personlig smag samt et godt, men simpelt glas rødvin til, eksempelvis en Chianti.

Et lille tip til dagen derpå: Er der rester tilbage af suppen, koges denne dagen efter tilsat lidt mere fond. Sæt den på bordet uden at tilføre yderligere brød.

Kunne du tænke dig at få flere tips om italiensk mad?

- så tryk her og tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev!
Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere