Har du prøvet at lave sardiner på venetiansk manér?

Sardiner
Der skal bruges friske sardiner til retten Le Sardelle in Soar – sardiner på venetiansk manér

Selv om Casanova skrev sine “Memories” på fransk, forblev han tro mod den kultur og uafhængige ånd, som er karakteristisk for historien i Venedig. Casanova ses som en fantastisk elsker og en utrættelig rejsende, en litterær mand og opmærksom betragter af det omgivende samfund. Han ved, at en kærlighedssymfoni begynder med en “ouverture” ved bordet. Dette er en af de klassiske venetianske retter, som Casanova muligvis har serveret under sådan en “ouverture”.

Dette er en af de mest traditionelle og ældste retter fra Venedig. Sammensætningen beskyttede sømændene mod skørbug, siden er den blevet serveret om bord på skibene under festen for Frelseren, den tredje søndag i juli. Carlo Goldoni bevidner dette i sin komedie: Le donne de casa soa. Her mine tips til, hvordan du kan tilberede den. God fornøjelse!

Fakta:
Tilberedningstid: 1 time – skal herefter hvile i mindst 2 dage, gerne 5!
Antal personer: Til 5 portioner

Ingredienser:

  • 500 g sardiner
  • 100 g mel
  • 5 dl olivenolie (til stegning)
  • 250 g løg, skåret i fine strimler
  • 2½ dl hvidvinseddike

Ifølge skikken i Venedig tilsættes om vinteren 50 g pinjekerne og 50 g rosiner, der har trukket i en smule hvidvin – men kun om vinteren, for at hæve indholdet af kalorier i retten.

Tilberedning:
Sardinerne renses, hvis de har hoved og hale, og vaskes under vand. Herefter vendes sardinerne i mel og friteres i olien, til de har taget farve og til de er næsten gennemstegte. Tag en tredjedel af stegeolien over i en separat pande og steg løgstrimlerne heri, til de bliver bløde og gennemsigtige i farven. Tilsæt eddiken og om vinteren de hvidvinsdruknede pinjekerner og rosiner – dette er saor’en – og lad blandingen stå på det varme komfur.

Anret herefter sardinerne i et ildfast fad lagvis med varm saor i mellem fiskelagene, hvilket bevirker, at sardinerne langsomt færdigsteges. Når det sidste lag soar har dækket de sidste sardiner, hældes den sidste væske fra saor’en ved. Herefter stilles fadet koldt, hvor det skal hvile i to til fem dage.

Servering:
Retten serveres eksempelvis akkompagneret af en god flaske Riesling-hvidvin.

Buon Appetito!

Læs også Mamma Luisas populære opskrift på penne med sardiner og tomater her

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere