Mums! Friturestegte kager med ostecreme fra Sardinien

Friturestegte kager fra Sardinien
Lær at lave friturestegte kager fra Sardinien

Disse kager er kendt på hele Sardinien, selvom de primært stammer fra og omkring byen Nuoro, der traditionelt set er et fårehyrdeområde beliggende næsten midt på øen. Selvom kagerne i dag er kendt som en traditionel dessert på øen, så var den oprindeligt en symbolsk hovedret, som fårehyrderne fik af deres koner, når de kom hjem fra vandring med fårene, og man havde lavet frisk fåremælksost.

Kagerne er kendt som seadas, der er udtalen af ordet sebadas. På Sardinien tilbydes kagerne oprindeligt serveret med miele di corbezzolo, der er en bittersød honning fra jordbærtræet. Alligevel er der en retning af tilhængere, der sværger til at få kagerne serveret med sukker, selvom man kan sige sig selv, at sukkeret jo ikke gror på Sardinien. Der er desuden en talemåde, der siger: baè, baè, mènzus chin su tùcarù, der betyder: helt ærligt, de er da bedre med sukker!

Se alle vores ferieboliger og hoteller på Sardinien her

Den kommer desuden i to overordnede versioner m.h.t. fyldet, nemlig én, hvor fyldet er friskost og en anden med bagt ost (som i denne opskrift). Jeg vil sige, at det vigtigste er, at osten ikke er for salt. Men honning eller sukker, frisk eller bagt ost… det handler om smag.

Fakta
Tilberedning: i alt ca. 2 timer
Antal kager: ca. 10 stk.

Ingredienser:

Fyldet

  • 400 g mild ost, god idé at benytte dansk mozzarella eller en mild Danbo på ca. 30%
  • 1-2 usprøjtede citroner, skal deraf
  • 1-3 spsk. fin semuljemel
  • 1½ dl vand

Dejen

  • 500 g mel
  • 50 g svinefedt
  • Vand
  • Salt
  • Olie til stegning

Tilbehør

  • Flydende honning

Tilberedningen

Fyldet

Osten rives og smeltes derefter i 1-1½ dl vand. Hæld vandet fra, og kom et nyt hold varmt vand i skålen. Denne proces trækker salt ud af osten. Dernæst tilsættes citronskal og semulje. Det hele piskes sammen til en cremet konsistens. Massen skal nu formes til små flade skiver. Den mest optimale arbejdsplads er ved et stenbord, der er fugtet med vand – eksempelvis en marmorplade. Udgangspunktet er en god skefuld masse, der med våde fingre formes til en rund skive. Der skal gerne være til ca. 10 skiver.

Hvis ostemassen er meget våd, er det en fordel at hælde den ud i små portioner og lade den køle af/stivne. Ideelt set skal skiverne af ostemasse måle ca. 10 cm i diameter, og fyldet have en højde på ca. 5 mm.

Osteskiverne er færdige, når de er glattet ud på begge sider og lagt til tørre på et klæde.

Dejen

Melet æltes grundigt sammen med svinefedt og lidt lunkent vand, der er lettere saltet. Lad den hvile en stund og rul den ud på pastamaskinen i lange, tynde baner. Placér en bane dej på bordet foran dig og placér osteskiverne ovenpå med et mellemrum på ca. 4 cm. Læg et låg dej ovenpå, og skær nu runde kager ud med en klejnespore, hvor diameteren er ca. 2 cm større end fyldet. Dejen trykkes godt sammen hele vejen rundt i kanten – det er vigtigt, at der ikke optræder luftlommer i dejen, idet de vil bule op og sprænges under stegningen. Og så bryder h… løs! Prik evt. hul med en nål for at få eventuel luft ud.

Kagerne er nu klar til stegning

Fif: For at undgå at linserne åbner sig under stegningen, kan det være en hjælp at fugte kanterne på den ene skive med æggeblomme, før de samles.

Kagerne steges nu gyldne i olie og serveres straks (!) med flydende honning på. Ikke noget med at lave dem i forvejen, så bliver de bløde og mister deres magi. De skal serveres rygende varme og friskstegte.

Servér med et glas kølig dessertvin Malvasia di Bosa.

Opbevarings-tips: Har du lavet flere kager, end I har tænkt jer at spise. Tro mig, én kage er nok pr. person, da de er tunge størrelser, så kan de fryses før stegning. De skal blot drysses med lidt semulje. De kan også opbevares på køl i et fugtigt klæde nogle dage.

Buon appetito!

Har du lyst til at modtage flere tips om italiensk madlavning?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev, der også indeholder masser af rejsetips om Italien
Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere