Se hvordan du tilbereder tortellini med friske ærter, svampe og skinke

Har du prøvet at lave tortellini med friske ærter, svampe og skinke?
Har du prøvet at lave tortellini med friske ærter, svampe og skinke?

Retten – der hedder Tortellini alla Medici på italiensk – har taget navn efter den prominente og magtfulde florentinske familie Medici, der i renæssancen hævede sig til den rigeste familie i Europa først ved tekstilhandel og siden bankvirksomhed.

Retten er sandsynligvis opkaldt efter familien, fordi den er rig og overdådig som de var. Medici-familiens storhedstid toppede i 1400-tallet og i 1737 uddøde det mandlige spor i familien med Gian Gastone de’ Medici (1671 – 1737).

Man kan vælge at anvende friske eller frosne ærter, friske eller tørrede svampe – eksempelvis Carl Johan eller champignon, ligesom det er op til den enkelte, hvilken kvalitet skinke, man ønsker at forsyne sig med. Tortellinierne er bedst friske – og allerbedst hjemmelavede!

Fakta:
Tilberedning: 30 min.
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 25 g smør
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 løg, skåret i meget tynde skiver
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 200 g svampe (friske eller tørrede), skåret i skiver eller efter behag
  • 150 g ærter
  • 1 dl piskefløde
  • 2 skiver kogt skinke, skåret i tern
  • 50 g parmesan, friskrevet
  • Salt og peber
  • 400 g tortellini

Start med at sætte vand over til pasta (og evt. optøning af ærter). Varm herefter olie og smør op i en gryde og svits løg samt hvidløg ved svag varme under omrøring til løgskiverne er bløde. Pas på hvidløget ikke tager farve.

Samtidig udblødes de tørrede svampe i vand, før de tilføres retten (følg henvisningen på pakken). De frosne ærter skal ligeledes overhældes med kogende vand. Lad dem stå i en 5-10 minutter. Kom svampene i gryden og lad dem optage lidt af det overskydende fedtstof inden ærterne tilføres.

Svampe
Du kan vælge at bruge enten friske eller tørrede svampe til retten – her dog friske

Tilsæt herefter en smule vand eller fond, så der er væske nok til, at det hele kan koge en smule. Lad det storsimre en små 15 minutter. Tilsæt fløden og kog i yderligere 5 minutter, tilsæt til sidst skinken og smag til med salt og friskkværnet peber.

Når pastavandet er klar, koges tortellinierne i letsaltet vand til de er “al dente” (se kogetid på pakningen). Lad dem dryppe af. Vend tortellinierne sammen med den varme sauce og servér med friskrevet parmesan på toppen.

Ønsker du en variation til denne ret, skal det nævnes at Tortellini alla Medici i Rom kaldes for Tortellini alla Boscaiola, hvor du i stedet for skinke anvender bacon. Denne steges af i gryden, når løgene først er bløde, altså før man tilfører ærter og svampe. Er du ikke så vild med svampe, kan de helt udelades i begge versioner.

Kunne du tænke dig at få flere opskrifter på italienske retter?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev, der også indeholder masser af rejsetips
Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere