På højderne omkring Como

Comosøen
Der findes mange måder at nyde Comosøen på; fra højden, fra søpromenaden eller fra en båd...

Når jeg bliver træt af storbylivets stress og de store folkemængder i Milano, plejer jeg at tage Italienskortet frem for at se, hvor jeg kan tage på udflugt for at undslippe byen for en enkelt dag. Togforbindelserne, fremfor alt i Norditalien, er vældigt gode og du kan let tage til mange forskellige byer – store som små – med alt lige fra lyntog til de mere langsomme regionaltog. Fra Milanos tre togstationer (Milano Centrale, Milano N. Cadorna og Porta Garibaldi) findes der uendelige muligheder for at tage på udflugter rundt i landet.

Milano Centrale tågstation
Fra Milanos tre togstationer findes der en lang række muligheder for at bevæge sig på udflugter rundt om i landet. Her Milano Centrale – en oplevelse i sig selv med sin smukke glas- og stålhvælving…

Jeg har dog lidt af en forkærlighed for Como – måske fordi jeg i et halvandet år arbejdede der og skabte en særlig relation til byen – derfor er det ikke sjældent, at mine dagsudflugter går til netop Como. Desuden er det et populært udflugtsmål blandt mine venner og min familie, når de er på besøg hos mig. Fra Milano kan du tage til Como på kun en halv time, hvis du tager lyntoget, alternativt på en time, hvis du vælger regionaltoget (som til gengæld kun koster 4,55 Euro per tur).

En anden sø, som du kan tage på udflugt til fra Milano, er Ortasøen – læs mere om den her.

Når du først er fremme i Como, er det let at få en dag til at gå! Naturligvis er det dejligst at være der, når solen titter frem, for da kan du nyde at slentre rundt i de gamle kvarterer, gøre pauser ved en af de mange isbarer og spise en is eller beundre udsigten fra søpromenaden. Men jeg vil her give dig yderligere nogle tips – som mange måske misser på deres tur til Como.

Sjöpromenad i Como
Søpromenaden i Como er smuk – det synes både turister og de lokale indbyggere.

Hvis du går fra togstationen Como Lago langs den østlige del af søen, kommer du efter blot nogle minutters gang frem til en såkaldt funicolare; en bjergbane, som tager dig fra Como til Brunate halvvejs op på ét af bjergene, som omgiver Comosøen. Fra Brunate har du en smuk udsigt over området – men udsigten kan blive endnu bedre, hvis du blot er beredt på at vandre en smule, op på den resterende del af bjerget, til San Maurizio. Det er en vandring, som tager cirka 45 minutter til en time beroende på dagsformen, og det kan undertiden være lidt anstrengende, eftersom det hele tiden går opad. Men belønningen venter på dig, når du når frem!

Oppe i San Maurizio findes der et 29-meter højt fyrtårn, Faro Voltiano. Det opførtes i 1927 for at fejre tilkomsten af et moderne belysningsnet, der udbredte elektricitet i Como, men i dag er det først og fremmest et populært mål for alle, som vil have den bedste udsigt over Comosøen og dens omgivelser. Efter 143 trappetrin er du oppe i toppen af tårnet, og du indser nu, at strabadserne var besværet værd, for den udsigt, som du har foran dig, er svær at beskrive i ord!

Louise tittar på utsikt
Svimlende højder! Det gælder om ikke at lide af højdeskræk, hvis du vil nyde udsigten fra Faro Voltiano…

Når du har spist dig mæt på det høje bjerg, de dybe dale og den store dybblå sø, er det måske også tid at lade maven blive mæt. Heldigvis behøver du ikke gå langt for at finde én af mine personlige favoritter – restauranten La Polenteria. Som navnet antyder, er deres specialitet polenta af forskellig slags, men der findes også mulighed for at få serveret andre lokale retter. Jeg synes dog, at du skal prøve polentaen – det er få gange, du får chancen for at prøve denne traditionelle ret, som er lavet af majsgryn og ofte serveres med en eller anden slags kødsauce, eller bare forskellige oste, som smelter godt i den varme grød. La Polenteria er en hyggelig italiensk trattoria-lignende restaurant, som har to rum indendørs, samt servering ude i sommermånederne.

La Polenteria uteservering
La Polenterias ude-servering holder åbent i sommerhalvåret og er vældig hyggelig. Vær dog foreberedt på, at det er koldere heroppe end nede ved Comosøen, så tag gerne en trøje med dig!

Kunne du tænke dig at prøve at lave din egen version af polenta? Da synes jeg, at du skal prøve min version af en cremet polenta med svampe, løg og rosmarin.

Kontrollér dog at restauranten er åben, når du planlægger dit besøg. Et år drog jeg med mine forældre op i højden. Vi var så trætte og sultne, da vi kom frem, og det eneste, vi ønskede, var at kunne sætte os ned og nyde noget mad – men i stedet mødtes vi af en lap på døren, hvor der stod: “oggi a mezzagiorno il ristorante resta chiuso, ci scusiamo con i clienti” (frit oversat til “idag ved frokosttid holder restauranten lukket, vi beder om forståelse hos vore kunder”). Hvilken skuffelse for mig og mine forældre! Heldigvis kunne vi stadig nyde udsigten – og det var heller ikke så lidt!

Utsikt över Comosjön
Det blev ikke til nogen polenta for mig og mine forældre – men vandringen var ikke forgæves, vi kunne jo nyde dette her…

Vil du også opleve Como på en ferie og vandre op til Brunate?

Så kig ind på vores hjemmeside og se hvilke ferielejligheder og hoteller vi har ledige i Como. Hvis du har spørgsmål om din ferie, er du velkommen til at ringe på 33151313 eller skrive til os her.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere