Panettone – julekage med kandiseret frugt og rosiner fra Lombardiet

Panettone
Panettone er oprindeligt en juletradition fra Lombardiet og anses som symbol på byen Milano

Oprindeligt er denne kage en juletradition fra Lombardiet og anses som symbol på byen Milano. I dag er den optaget på den nationale liste over officielle og dermed også kommercielle julekager. Rosinerne symboliserer penge, de kandiserede stykker af cider-frugt sundhed og stykkerne af kandiseret appelsin giver ifølge traditionen held i kærlighed. Hvilken salig juleopskrift!

Da dette er en lidt ubeskeden kageopskrift, køber de fleste sig til denne julesøde milanesiske oplevelse, frem for selv at stå i køkkenet. Hvis du også overvejer at købe din panettone, frem for at kaste dig ud i denne lækre og tidskrævende opskrift, kan du til sidst i denne artikel indhente nogle kloge fif til, hvad man skal kigge efter for et autentisk og kvalitetsstærkt indkøb.

Fakta
Tilberedning: to dage inklusiv 2 x 8 timers hævning og 45 min bagning
Antal personer: ca. 8-12 personer

Ingredienser

 • 800 g hvedemel
 • 15 g gær
 • 150 g smør
 • 2 æg
 • 4 æggehvider
 • 400 g sukker
 • 80 g kandiseret frugt, eksempelvis sukat og pomerans, skåret i små stykker
 • 50 g Sultana rosiner
 • 25 g vaniljesukker
 • 1 lille knsp salt
 • 60 ml mælk

Dag 1
Udblød gæret i en gryde med lunken mælk og tilsæt en fjerdel af melet. Bland til en lind dej og form den til en kugle, dæk den til med et klæde, og stil den til hævning på et lunt og tørt sted til dagen efter.

Dag 2
Start tidligt, da dejen sammenlagt skal hæve over 8 timer i løbet af dagen. Tag den hævede startdej og ælt den grundigt med en kagerulle sammen med yderligere 100 g mel og nogle få dråber lunken vand. Dæk den herefter til igen og lad den efterhæve varmt i små to timer.

Når dejen har efterhævet, rulles den sammen med yderligere 100 g mel og lunken vand til dejen er blød og elastisk. Lad den efterhæve endnu en gang i tre timer. I mellemtiden udblødes rosinerne i lunken vand i mindst 20 minutter. Når de har trukket, hakkes de en smule og vendes let i mel.

Lige før dejen er klar, smeltes det meste af smørret i en gryde over svag varme for at undgå, at den bliver branket. Det resterende smør skal anvendes til at smøre bageformen med. Smelt sukker og salt i en smule vand over svag varme. Når sukkeret er smeltet tilsætter man – væk fra ilden – æggene og hviderne og rører massen sammen.

Smør en rund bageform – helst skal formen være rund, høj og smal, da den klassiske form for en panettone ligner en høj kuppel.

Tag dejen og ælt den sammen med resten af melet, tilføj lidt efter lidt det smeltede smør og sukker/æggemassen. Ælt længe og ihærdigt for til sidst at tilføje rosiner og den kandiserede frugt.

Hæld dejen på bageformen og dæk den med et klæde. Lad den hæve endnu en gang i yderligere tre timer.

Forvarm ovnen til 180 grader og sæt kagen i ovnen. Bag den i 45 minutter eller til den har fået en flot brun farve. Lad den afkøle på hovedet, så rosinerne og den kandiserede frugt ikke lægger sig på bunden. Når kagen er kold drysses flormelis på toppen. Din hjemmebagte panettone er nu klar til servering.

Jeg foreslår, at du drikker en hvilken som helst sød og mousserende vin eller champagne sammen med din panettone eller serverer den med kaffe eller varm chokolade til.

Buon appetito!

Ekstra fif til indkøb af en kommercielt produceret panettone
Følgende ingredienser skal fremgå af etiketten: mel, mælk, æg, sukker, kandiseret frugt, rosiner, salt og aromaer.
Vær opmærksom på, at det er smør og ikke margarine, der er anvendt, da det er smør, der giver kagen sin bløde og lette konsistens.

Der skal helst være tale om brug af naturligt gær, da det udelukker kemiske sammensætninger, desuden må det anbefales at holde sig fra kager med tilsætningsstoffer og konserveringsmiddel i.

Kunne du tænke dig at modtage flere tips om italiensk mad?

- så tryk her og tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev!
Tags from the story
,
Written By
More from Mamma Luisa

Dyk ned i kaffekoppens velbryggede univers

Italiensk kaffe er sagnomspundet og verdensomspændende – for hvem har efterhånden ikke...
Read More

Skriv et svar

Din email-adresse vil ikke blive vist. De obligatoriske felter er markerede med *