Pappardelle al tartufo – pasta med sort trøffel

Pasta med sort trøffel
Hvis man bare har de rette ingredienser, skal der ikke så meget til at lave en luksusret

Jeg var i Piemonte for et par dage siden – et drømmerige på jorden, især om efteråret, når vinhøsten er i fuld gang, og farverne i landskabet begynder at ændre sig. Det er så smukt, og jeg anbefaler alle, der har den mindste interesse for vin og gastronomi, at besøge denne region i det nordvestlige Italien. For er der noget, de kan, piemonteserne, så er det at producere god vin og lave god mad. Markerne er frugtbare, og i vinmekkaet Langhe fremstilles nogle af Italiens bedste vine, blandt andre Barolo og Barbaresco, for at nævne to.

En anden ting, der er god i Piemonte, er trøffel. Svampen, som er meget svært at finde, har sin højborg i Alba, og kaldes ofte jordens sorte diamant. Nu er der både sorte og hvide trøfler, hvoraf de hvide er det mest eftertragtede på grund af deres ekstremt intense smag – og dette afspejler sig i prisen: Hvide trøfler kan koste op til 40.000 kroner pr. kilo! Det er heldigt, at du ikke har brug for så mange gram for at tilsmage en ret.

Efter mit besøg i Alba kom jeg hjem med en sort sommertrøffel, og jeg ville bruge den i min madlavning på den enkleste måde, så smagen virkelig kom frem. Jeg knuste den ikke, men lavede en pastaret med nogle ganske få ingredienser. Fastfood, når det er bedst!

Fakta:
Antal portioner: 2
Tid: 10 minutter

Ingredienser:
125 g pappardelle (stor og bred pasta)
40 g sort trøffel
1 spiseskefuld olivenolie
25 g smør
1 fed hvidløg
Salt

Gør sådan her:
Kog masser af vand i en kasserolle. Når vandet koger, tilfører du rigeligt med salt. Kog derefter pastaen et minut kortere, end der står på pakken.

I mellemtiden river du trøfflen (jeg brugte bagsiden af et osterivejern). Gem nogle flager til topping, og hak resten groft.

Varm olivenolie, smør og et helt fed hvidløg (som du lige har knust lidt med kniven) på en stegepande. Når smøret er smeltet og har fået lidt smag af hvidløg, skal du fjerne hvidløgene fra panden. Tilføj den hakkede trøffel og lad den få varme og smag.

Tag pastaen op og læg den på panden med lidt af vandet fra pastaen. Rør rundt på panden, så trøffelsaucen dækker pastaen.

Anret i dybe tallerkener, top retten med de resterende trøffelflager og nyd det! Buon Appetito!

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere