Piemonte – regionen, der har næsten alt

Torino
Torino, beliggende ved foden af Alperne, er Piemonte-regionens hovedstad, samt økonomiske og kulturelle centrum

Piemonte…

Regionen i det nordvestlige Italien er formodentlig den region i Italien, som smager af mest af alle de italienske regioner. Raffinerede vine, smagfulde trøfler og ikke mindst den region med flest Michelin-restauranter i Italien.

Men Piemonte er så meget mere end bare mad og vin. Fra de betagende bjerge i nord, den krystalklare og seværdige Maggiore- og Ortasø, regionshovedstaden Torino, og sidst, men ikke mindst, det enestående og ”gåsehudsfremkaldende” vindistrikt Langhe.

Piemonte er virklig regionen med næsten alt.

Lago Maggiore

Italiens næststørste sø, Lago Maggiore, er blandt det første du møder, når du ankommer til Italien via Schweiz. Søen er kendetegnet ved sin smukke natur og indbyder til et både aktivt og afslappende ophold. Blandt byerne ved søen udmærker Stesa sig, som sandsynligvis er den mest kendte af Maggioresøens byer.

Cannero Riviera ved Maggioresøen
Maggioresøen, Italiens næststørste sø, har en lang række smukke byer ved sin bred, her Cannero Riviera

Det er fra bl.a. Stresa, at du kan sejle ud til den herlige ø-gruppe Isole Borromee bestående af øerne Isola dei Pescatori (Fiskernes ø), Isola Madre og Isola Bella. Byen Verbania, som ofte kaldes “en have i søen”, tilbyder flere fine haver og parker, der gør byen til en hovedattraktion.

Se alle vores ferieboliger og hoteller ved Maggioresøen her

Ortasøen

Lige vest for Lago Maggiore ligger den lille og aldeles ukendte Ortasø som flot kontrast. Her råder en stille, men behagelig atmosfære, hvor byen Orta San Giulio stråler om kap med solen, der slår ned som et fyrværkeri i den krystalklare sø. På byens torv, Piazza Motta, slår beboerne sig ned for at indtage dagens første cappuccino eller, hvis det er eftermiddag, for at indtage en god aperitif før middagen.

For mig er Orta San Giulio på én gang stil og autenticitet; en stemning og atmosfære, der er svær at beskrive, den skal ganske enkelt opleves…

Øen Isola San Giulio set fra byen Orta San Giulio ved Ortasøen
Øen Isola San Giulio set fra byen Orta San Giulio ved Ortasøen

Torino – mere end Fiat og Juventus

Regions-hovedstaden i Piemonte er Torino, som desuden er Italiens fjerdestørste by efter Rom, Milano og Napoli. Byen har en lang og interessant historie, der især er synlig i byens storslåede centrum. Byen er en meget vigtig industri- og kulturby. Torino er også hjemsted for blandt andet bilfabrikanten Fiat, som blev grundlagt her i 1899 og blev én af ​​de største bilproducenter i Europa. Derfor er det slags selvfølge, at Italiens bil-museum Museo dell ‘Automobile Carlo Biscaretti di Ruffia er placeret her.

En vigtig kulturel attraktion er National Cinema Museum Museo Nazionale del Cinema, som er beliggende i byens vartegn, Mole Antonelliana, og som med billede og lyd fortæller om den italienske films magiske verden. Bygningen er synlig fra flere steder i centrum og udgør af naturlige grunde det oplagte symbol på Torino på mange postkort.

Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger
Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger

På trods af byens imponerende bygninger og storbysatmosfære er der også grønne områder – et af ​​disse er den smukke park og Torino-indbyggernes oase Parco del Valentino, som ligger langs Po-floden.

Selvfølgelig kan man ikke tale om Torino uden at komme ind på sportens verden. Ud over at byen var vært for de olympiske vinterlege i 2006, bør man nævne fodboldklubben Juventus. “Den gamle dame” har flest Serie A titler (28 procent) i Italien og har vundet både UEFA Cup og Champions League. Desværre var Juventus også involveret i den store fodboldskandale Calciopoli i 2006, da holdet blev forvist til Serie B. Klubben generobrede dog hurtigt sin Serie A-status, og er i dag en dominerende faktor i italiensk fodbold.

Se alle vores ferieboliger og hoteller i Torino her

Skiløb i Alagna Valsesia

Ved yderkanten af Valsesia-dalen ligger et uudforsket og uforstyrret vinter-paradis for ski-entusiaster, der ønsker sig en smule ekstra ud af deres skiferie. Vi befinder os på bjergmassivet Monte Rosa, som er forbundet med de langt mere berømte skisportssteder Gressoney og Champoluc. Forestil dig at leve i en ægte og atmosfærisk by som Alagna, hvor skiliften ligger i centrum med et lille udvalg af restauranter og butikker langs den hyggelige hovedgade.

Ved yderkanten af Valsesia-dalen ligger et uudforsket og uforstyrret vinter-paradis for ski-entusiaster
Ved yderkanten af Valsesia-dalen ligger et uudforsket og uforstyrret vinter-paradis for ski-entusiaster

Forholdene for skiløb er gode, der er pister med varierende sværhedsgrader og muligheden for at gå off-pist. Alagna er en destination, der lever af to sæsoner: Ski-sæson i løbet af vinteren og vandreture i de smukke bjerge om sommeren. For den kulturelt interesserede er et besøg i Walser Museum, der er placeret i en bygning fra 1628, et must. Det giver et indblik i, hvordan bjergfolket Walserna levede i fortiden.

Uanset om du vælger et vinter eller sommer-besøg, er der altid mulighed for at nyde den friske bjergluft, måske endda ledsaget af et godt glas vin eller en grappa efter enten en tur på pisterne eller en dejlig sommer-vandretur. Der er masser af lokale begivenheder og traditionelle byfester og der er desuden en særlig atmosfære, som gør byen til noget helt særligt.

Se alle vores ferieboliger og hoteller i Alagna Valsesia her

Vindistriktet Langhe

Lad os en gang for alle få gjort begreberne klare: Piemonte er navnet på en region, mens Langhe – et navn, som for danskere ikke er så kendt – er navnet på et vindistrikt. Langhe dal finder vi ca. 60 km syd øst for regions-hovedstaden Torino og er opdelt i tre mindre områder: Langhe, Roero og Monferrato.

Vinlandskab i Langhe, Piemonte
Et af de mange smukke vinlandskaber i Langhe vindistrikt i Piemonte

Området besidder – ud over sine gastronomiske herligheder – også et landskabsmæssigt paradis med bølgende vinmarker, spændende middelalderbyer og velbevarede fæstninger, der kulminerer med den kulturhistoriske hovedstad Alba i centrum.

Som altid med fremragende vine bør de ledsages af et velforberedt måltid, for intet måltid er komplet uden både mad og drikke. Langhe er et af de områder i Italien, som har den største koncentration af anbefalede Michelin-restauranter, så der er gode chancer for at forkæle ganen. Typiske retter kan være kanin, polenta eller hvorfor ikke Lumache di Cherasco (en slags stegte vingårds-snegle), som naturligvis serveres med Barolo eller Barbaresco.

Langhe er også kendt for den verdensberømte hasselnød-creme Nutella, som blev opfundet i Alba lige efter Anden Verdenskrig. Det var konditoren Pietro Ferrero, som på grund af de dyre kakaobønner besluttede at blande nogle af de lokale hasselnødder i sin kakaomasse – med stor succes.

Det livlige handelsstrøg Via Vittorio Emanuele (også kaldet Via Maestra) i Alba
Det livlige handelsstrøg Via Vittorio Emanuele (også kaldet Via Maestra) i Alba

Langhes historiske byer ligger som spredte perler i det vin-dominerede landskab og alle har det samme adelsmærke: Rige på kultur og kendt for deres slow-food kultur; Asti med dens funklende spumantevin og berømte hestevæddeløb Il Palio; La Morra med sin smukke udsigt fra udkigspunktet Belvedere og en høj koncentration af vinproducenter; den charmerende terrasse-by Monforte d’Alba; Barolo med det monumentale slot fra 1600-tallet og dens verdensberømte druer.

Ud over de nævnte byer bør du ikke gå glip af Barbaresco med det 36 meter høje Torre del Bricco, som blev bygget under normannerne og senere blev byens vartegn; den historiske vin-landsby Neive med de frugtbare og smukke, kuperede marker; snegel-byen Cherasco med den smukke hvide triumfbue Madonna del Rosario, og til sidst Alba med sin hvide trøffel-festival, den travle kommercielle gade, høje, middelalderlige tårne ​​og den smukke katedral San Lorenzo. På toppen af kransekagen finder du også flere velbevarede slotte og paladser, mange af dem i dag indrettet som et museum eller et vinotek.

Se alle vores ferieboliger og hoteller i Langhe vindistrikt her

Vinproduktion i top-klasse

Nogle af Italiens bedste og mest prestigefyldte vin dyrkes i Langhe. Barolon, der ikke uden grund kaldes rødvinens konge, dyrkes i elleve kommuner omkring Alba og er lavet af den lokale Nebbiolo-drue. Navnet kommer fra det italienske ord “Nebbia”, som betyder tåge – noget, der er meget almindeligt i Piemonte om efteråret. Nebbiolo-druen modnes meget sent og trives derfor bedst på de mest solrige steder. Ligesom Barolo er Barbaresco også lavet af Nebbiolo-druer og kan dateres helt tilbage til romertiden. Desuden må vi ikke glemme hvidvinen Roero Arneis, som er lavet af Arneis-druer, der dyrkes nord for floden Tanaro i området Roero (eller Langhe Arneis syd for floden).

Stemingsfuld restaurant på herregårdshotellet Albergo L'Ostelliere i Langhe vindistrikt
Stemingsfuld restaurant på herregårdshotellet Albergo L’Ostelliere i Langhe vindistrikt

Vinkendere verden over har rost både Barolo- og Barbaresco-vinene, ikke mindst vinguruen Robert Parker, som roste Barolo-årgangene 2006 og 2007 som de bedste siden 1989 og 1990. En god grund til at pakke dine tasker allerede i dag!

Den visionære

En af de mest fremtrædende vinproducenter i Piemonte er den visionære Angelo Gaja; manden, der efter flere ture til Frankrig (og ikke mindst efter flere konflikter med sin far Giovanni) begyndte at udvikle og til slut revolutionere vinfremstillingen af druen Nebbiolo. Resten er historie, og som magasinet The Wine Specator skrev om Gajas Barbaresco fra 1985: “…de bedste vine, der nogensinde er produceret i Italien…” – eller som magasinet Decanter, der i 1998 gav Angelo Gaja titlen “Man of the Year”.

Både Barolo-vinene og Barbaresco-vinene er blevet tildelt klassifikationen DOCG, som er den bedste i Italien. Noget, som slog mig under mit seneste besøg i Piemonte, er Gajas enkelhed, når det kommer til etiketter; næsten latterligt simple sort-hvide etiketter, der ikke skiller sig ud overhovedet, eller som måske netop gør det i nutidens moderne samfund.

En af de mange vinkældre i Langhe-distriktet
En af de mange vinkældre i Langhe-distriktet

Vinene, det vil sige, flaskens indhold, er en fornøjelse og en rejse til vinhimlen, som enhver vinelsker bør unde sig sev. Jeg er selv af den opfattelse, at en vin uanset prisen aldrig bliver bedre end det selskab, du drikker den i. Barolo er dog en vin, jeg roligt kan drikke på egen hånd…

Hvorfor Piemonte?

Så hvorfor Piemonte og ikke Toscana næste gang du planlægger din vin-tour? Hvorfor Barolo og ikke Brunello di Montalcino? Tja, hvorfor overhovedet vælge! Afstanden mellem de to regioner er, trods alt, “kun” omkring 180 km eller, hvis du vil, ca. 2 timers kørsel. Men hvis jeg skal nævne noget, der tiltaler mig mere ved Piemonte, er det antallet af turister, der stadig er langt lavere i Piemonte. De mange turistbusser, som du finder omkring byer som Volterra og San Gimignano, er ikke så synlige i Piemontes mest seværdige byer.

Se alle vores ferieboliger og hoteller i Piemonte her

Bevæger man sig sent ud på landet i Piemonte for at nyde de endeløse, rullende vinmarker, som undertiden når helt op på bjergsiderne, er der en helt særlig stemning, specielt i efteråret. Farverne, tågen, der hænger over vinstokkene, og den friske bjergluft gør mig næsten troende…

Har du brug for hjælp til planlægning af en ferie i Piemonte?

- så ring til en af vores eksperter på 33151313 eller skriv til os ved at trykke her
Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere