Prosciutto crudo e melone – mere end bare en enkel antipasto

Selv om de kolde tider og sneen er over os, vil jeg her præsentere en italiensk sommerklassiker, så du kan drømme dig hen til en dejlig italiensk sommerdag! Retten er et symbol på det italienske køkkens enkelhed. Jeg taler om prosciutto crudo e meloneParmaskinke og melon; en ret, som er populær, hvorend den serveres. Men vidste du, at denne kombination af ingredienser handler om mere end bare smag?

Med rødder i Antikken

Allerede på den græske filosof Hippokrates´ tid fødtes en ide om, at verden er baseret på modsætninger: varmt og koldt, tørt og fugtigt – præcis som man i dele af Asien troede på yin og yang som en slags universel harmoni. Denne ide levede i mange år, og gør det på sin vis stadig, og på 200-tallet e.Kr. formulerede lægen Galenos en teori om, at netop egenkaberne varmt, koldt, tørt og fugtigt i et menneske repræsenteres af de fire elementer ild, luft, jord og vand – og at det perfekte menneske må bestå af en ligevægt af disse fire elementer. Hvis mennesket, af forskellige grunde såsom f.eks. alder, sygdom eller klimaet, han eller hun befinder sig i, ikke indeholder denne ligevægt, må man gribe ind for at genskabe ligevægten – noget, man bedst gør via maden, som indtages.

Vidste du, at Italien er verdens største vinproducent? Læs vores artikel om vinproduktion i Italien her og få bl.a. tips om, hvor du kan prøve vinsmagning i landet.

Den perfekte ligevægt

Parmaskinka
Parmaskinke – Prosciutto crudo på italiensk – er et populært indslag  sammen med melon om sommeren.

Selv om Galenos teori kan synes overdreven, så er visse dele af den værd at tage til sig. Den første del, der er værd at tage til sig er, at dét, vi spiser, påvirker vores helbred, mens en anden del er, at al mad, vi spiser, har forskellige, unikke egenskaber og derfor må vi kombinere dem med hinanden for at skabe ligevægt. Og dermed kommer vi tilbage til retten Parmaskinke med melon. I middelalderen blev netop melon anset for at være direkte farlig at spise på grund af sin kolde og fugtige natur, og for overhovedet at kunne spises uden at forstyrre ligevægten var man nødt til ledsage den med noget varmt og tørt…gæt hvad? Prosciutto crudo!

Og lige en ting til. Man tænkte måske ikke på det for 2000 år siden, men også fra en ernæringsmæssig synvinkel er denne ret nærmest perfekt: melonen består primært af vand, men indeholder også en mængde fibre og enkle sukkearter, og – som farven afslører  – tilmed en stor mængde betakaroten. Og skinken er rig på protein og B-vitaminer.

På billedet foroven har jeg tilføjet burrata, basilikum og nogle solsikkefrø. Om det forstyrrer hele ligevægten, lader jeg være usagt – men godt er det, det er helt sikkert!

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere