Ratafià alle foglie di amarena – kirsebærbladlikør fra Molise

Kirsebærbladlikør fra Molise
Ratafià alle foglie di amarena – kirsebærbladlikør fra Molise

Denne kuriøse likør er lavet på bladene fra de karakteristiske kirsebærtræer Amarena, som man i Skandinavien også kender fra de smukke hvide porcelænskrukker med røde eller blå tegninger, der gemmer på de kraftige, næsten marcipansøde kirsebær i sirup, som på alle måder kan anbefales i stedet for en klassisk kirsebærsauce til jul.

Første gang jeg smagte Ratafià, var på agriturismo-hotellet Masseria Santa Lucia uden for kirkeklokkebyen Agnone, hvor den kyndige og bedårende Mamma havde fremtryllet en indbydende og landlig frokost af egne råvarer, som blev serveret med smil og en overdådig hjertevarme for til slut at blive fuldendt med de skønne dråber af Santa Lucias egen Ratafià. Sanseindtrykkene var så mange, at jeg ikke kan sætte ord på den nøjagtige smag, men det var en marcipan-krydret semi-sød oplevelse, som satte prikken over min Molise-frokost.

Jeg vil næsten tro, at man kan forsøge sig med andre slags blade, eksempelvis friske bøgeblade eller blade fra andre frugttræer… kun fantasien sætter vel grænser. Men jeg har ingen erfaringer hermed. Så når turen går til Italien, så husk at hjembringe lidt blade fra et Amarena kirsebærtræ og kast dig derefter ud i denne opskrift.

Fakta:
Tilberedning: over nogle uger
Antal personer: til ca. 7 ltr

Ingredienser:

  • 5 lt rødvin
  • Ca. 125 blade fra amarenakirsebær
  • 300 g sukker pr liter vin
  • 300 g alkohol (90º) pr. liter vin

Tilberedningen
Dæk kirsebærbladene med rødvin og lad det hele stå og hvile eksempelvis i en kurveflaske (glasballon) eller en stor glasskål (beholderen må ikke være af metal!). Komposten skal helst stå i en kølig og mørk kælder i 7 dage.

Når den første uge er gået, filtrerer man dernæst blandingen og tilsætter 300 g alkohol og 300 g sukker pr. liter vin. Bland det hele rundt og lad det hvile i yderligere 15 dage.

Man kan nu hælde den på flasker, der er behørigt behandlede efter alle husmoderlige regler om skoldning mm. Konsultér din husholdnings-, syltebog eller Frøken Jensen. Husk at lave fine etiketter – så har du en oplagt værtindegave på lager.

Servering
Herefter kan man vælge at servere sin egen Ratafià enten kold og med små bidder ost til som en lille appetitvækker eller som en “bitter” efter maden.

Jo ældre din Ratafià bliver, jo bedre bliver den også. Så selvom det syntes som en stor mængde (7 liter), så holder den længe og vil kunne imponere og gøre glæde hos mange.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere