Roms største juletræ skaber postyr

Juletræ på Piazza Venezia
Juletræet på Piazza Venezia har vakt romernes lidenskab. Her ses dog træet i dets anden version, efter at det har fået tilført ekstra dekoration, som svar på borgernes klager. Foto: Comune di Roma

Det er ikke kun i Norden vi går op i at opstille og dekorere juletræer i landets byer i løbet af december måned. Roms største juletræ, som er opstillet overfor det berømte Victor Emanuel-monument på Piazza Venezia, er i den seneste uges tid blevet genstand for mange romeres lidenskabelige vrede – og den skal man som bekendt ikke spøge med.

Træet fik tændt sine lys af Roms hidtil yngste og eneste kvindelige borgmester Virginia Raggi forrige torsdag på festdagen for Jomfru Marias ubesmittede undfangelse, der for mange italienere markerer begyndelsen på julens højtid. Men efter sigende førte præsentationen af træet ikke til en tilsvarende ubesmittet undfangelse, endsige til den ventede benovelse blandt de tilstedeværende tilskuere, der var mødt op til begivenheden. I stedet blev antændelsen af julelysene ifølge The Local.it mødt af tavs forbløffelse og vantro. Blandt andet hæftede tilskuerne sig ved, at træet ikke havde nogen stjerne i toppen eller nogen dekoration, ud over de ikke synderligt imponerende elektriske julelys.

Efterfølgende har træet vakt en sandt storm af reaktioner på de sociale medier, ikke mindst på Rom bys egen Facebook-side, hvor træet blandt andet er blevet døbt “Verdens grimmeste juletræ” og “Nøjsomhedens træ” (“Albero dell´austerita”), sigtende til træets beskedne – og for mange romere mangelfulde – dekoration. En romersk borger mente ligefrem, at træet lignede noget, der var kørt gennem en tørretumbler, mens en anden påpegede, at træet syntes at have overlevet en orkan. Og dét kun lige med nød og næppe.

Juletræet på Piazza Venezia
Juletræet på Piazza Venezia i version 1, dvs. inden det blev tilført ekstra dekoration af de romerske myndigheder. Foroven kan du se den endelige udgave af juletræet. Foto: Comune di Roma.

Nogle romere er endda gået så langt som til at udgive lange videoer, hvor de sammenligner juletræet på Piazza Venezia med juletræer i andre italienske byer – og sågar med juletræer i andre europæiske lande – for at vise, hvordan de romerske myndigheder burde have grebet opgaven an. I flere af videoerne er der en politisk undertone, der understreger, at diskussionen om Roms største juletræ ikke bare er et æstetisk anliggende for mange romere, men også er blevet en del af en politisk debat om, hvordan de romerske myndigheder generelt bør bruge sine økonomiske ressourcer.

Formentlig af denne sidstnævnte grund er de mange klager siden nået helt til borgmester Raggis kontor, der i en udtalelse lovede at tilføre træet flere lys og mere dekoration, herunder en stor stjerne i toppen af træet. Dog ikke mere end der stadig skulle være råd til at forbedre byens rekreations-arealer, påpegede hun.

Og således blev det alligevel jul i Rom – til glæde for både stor og små i den italienske hovedstad.

Er du interesseret i selv at opleve Rom i julen?

Så bør du læse denne artikel om juleshopping i Rom og besøge vores side om rejser til Rom, hvor du kan se alle vores hoteller og ferielejligheder i Rom.

Hvis du er interesseret i at vide, hvordan italienerne fejrer julen, bør du læse læse denne artikel om de italienske juletraditioner.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere af Lars

Rom forbyder gladiatorer

Det er slut med at tage billeder sammen med udklædte romerske centurion-officerer...
Læs mere