Sådan møder du paven på en storbyferie i Rom

Pave Frans
Pave Frans er nr. 266 i paverækken. Foto: Alfredo Borba, CC.

På en rejse til Rom kan du udforske nogle af verdens mest berømte seværdigheder, fordybe dig i det italienske køkkens herligheder og fantastiske shoppingmuligheder. Det er dog ikke alle, som rejser til Rom, der har Colosseum, Forum Romanum eller Den Spanske Trappe øverst på liste over seværdigheder.

Mange hengivne katolikker rejser hertil med det primære formål at se paven, når han holder audiens på Peterspladsen. Selv hvis du er ikke er katolik eller for den sags skyld troende, er audiensen med paven da også en interessant oplevelse. Det er svært ikke at blive grebet af stemningen i den spændte folkemængde, når pavemobilen nærmer sig.

I audiens hos paven

Ved den store midnatsmesse den 24. december i Peterskirken hersker der selvsagt en særlig stemning. Det er noget du ikke må gå glip af, hvis du rejser til Rom i julen. Der er dog også gode muligheder for at se paven resten af året. Når han befinder sig i Vatikanet, afholder paven nemlig hver onsdag audiens, hvor pilgrimme og andre besøgende kan blive velsignet.

Om sommeren foregår audiensen normalt på Peterspladsen med start klokken 10. I tilfælde af dårligt vejr kan det dog ske, at ceremonien i stedet afholdes indendørs i audienshallen ‘Sala Nervi’ til højre for Peterskirken. Efter sigende vælger pave Frans ikke denne løsning ret ofte. Måske fordi der indendøre er plads til betydelig færre tilhørere. Så medbring gerne en paraply, hvis der er udsigt til regn.

Hele ceremonien varer normalt 60-90 minutter. Indledningsvis hilser paven ofte på de tilstedeværende på forskellige sprog, men taler derefter på italiensk.

Pave Frans
Pave Frans blev født i Argentina, og er dermed den første pave fra den nye verden, dvs. fra Nord-, Mellem- og Sydamerika. Foto: Long Thiên, Public domain.

Bestil din adgangsbillet hjemmefra

For at deltage i audiensen med paven, er det nødvendigt at bestille billet, som dog er gratis. Den store plads foran Peterskirken kan rumme tusindvis af tilhørere, men vil du have plads på en af siddepladserne helt oppe foran ved trappen, bør du møde frem i god tid.  Det er først til mølle. Dørene åbnes normalt klokken 8, og da er der ofte allerede lang kø. Har du fået plads oppe foran, kan du være heldig at møde paven ansigt til ansigt, hvis han gå ned til publikum for at hilse på. Det gør han ofte.

Du kan reservere din billet hos Prefettura della Casa Pontificia. Afhent den på kontoret, som du finder ved at gå ind ad Bronzeporten (under arkaderne til højre for Peterspladsen). Her kan du også møde op for eventuelt at forhøre dig om ledige billetter, hvis du ikke har bestilt hjemmefra.

Paveaudiens
Paveaudiensen er et stort tilløbsstykke. Foto: bici, CC.

Ingen shorts eller korte kjoler

Før du lukkes ind på pladsen, skal du gennem et sikkerhedstjek, ligesom man kender det fra lufthavnen. Bemærk desuden, at der er dresscode for at komme ind. Det vil sige, at du skal være tækkelig påklædt: Ingen bare skuldre eller shorts samt kjoler, der slutter over knæene. Pavens garde, Schweizergarden, håndhæver tøjkravene nidkært.

Angelus om søndagen

Er du på storbyferie i Rom hen over en weekend, er det oplagt at se pavens søndags-angelus. Er han i Rom, holder han da klokken 12 en tale til forsamlingen fra sit lejlighedsvindue ud til Peterspladsen. Der er ikke krav om billet. Denne seance tager normalt kun omkring 15-20 minutter. Et oplagt alternativ til onsdagens lange audiens, hvis du ikke har tålmodighed til den.

Du kan se om paven er i Rom under dit besøg ved at tjekke pavens kalender. Du kan derudover finde mere pave-information på hjemmesiden www.papalaudience.org

den_spanske_trappe_rom_italien
Aftenidyl ved Den Spanske Trappe.

Besøg Vatikanet

Chancen for at se den katolske kirkes overhoved er ikke den eneste grund til, at du bør tage dig tid til at besøge Vatikanet på en rejse til Rom. Det er også her, du finder nogle af byens mest kendte seværdigheder. Det inkluderer verdens mest besøgte kirke, Peterskirken. Den er så stor, at københavnske Frue Kirke kan stå i forhallen. Fra kuplens top er der en fantastisk udsigt over Peterspladsen og Rom.

Selv hvis du ikke normalt interesserer dig for kunst, vil du næsten med garanti også blive imponeret over Michelancelos udsmykning af loftet i Det Sixtinske Kapel. Der er desuden andre flotte vægmalerier fra andre af tidens store kunstnere at studere her. Entrébilletten til kapellet gælder også til Vatikanmuset, hvor du kan bruge dagevis på at udforske alt fra arkæologiske fund og egyptiske samlinger til malerier fra renæssancen og gobeliner. Sidst, men ikke mindst, er også Vatikanets Botaniske Have en oplevelse, du sent vil glemme. Den kan kun besøge på guidede ture.

Find et hotel eller ferielejlighed i Rom

Escapeaway Rejser har et bredt udvalg af ferieboliger i alle de centrale dele af Rom tæt på de berømte, historiske seværdigheder og Vatikanet. Bor du centralt, kan du komme rundt til det meste til fods og ikke mindst i eget tempo udforske byens forskellige kvarterer, som alle har hver deres særpræg og kvaliteter.

Find indkvartering til din ferie i Rom

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere