Siena og Firenze: To toscanske rivaler

Duomo di Siena - Siena katedral
Duomo di Siena - Siena katedral - er én af de mange smukke bygninger i harmoniske Siena

Toscana er håbløst forkælet. Hvor ellers finder vi så mange fascinerende byer, som bugner af kultur, gastronomi og ikke mindst stærk personlighed, et så billedskønt landskab og tilmed en vinproduktion, som få andre steder i verden kan hamle op med?

Det er især byerne, der gør Toscana til noget helt enestående. Tætheden af byer, hvis historie som et minimum kan føres 1000 år tilbage, er enestående, og vi kan vel at mærke fornemme historiens vingesus overalt. Indbyggernes kærlighed til deres egen by er også i særklasse med en deraf følgende tydelig rivalisering mellem dem. For en udenforstående kan dette virke besynderligt i vore dage, men hvis du først har prøvet at opholde dig længere tid i flere af byerne, vil du medgive, at de vitterlig er yderst forskellige. Atmosfæren, omgangstonen, påklædningen og meget andet varierer ofte mærkbart mellem to byer, selvom de ligger under en times kørsel fra hinanden!

Sublimt kaos og harmoniens mester

Hvordan skal jeg i få ord beskrive forskellen på Siena og Firenze? Det er mig umuligt at være udtømmende, det må blive ved et par stikord. Firenze er på alle måder større end Siena: her er flere butikker at gå i, flere underholdningstilbud, flere restauranter at spise på, flere smukke bygninger at beskue osv. Prisen for denne kvantitative styrke er imidlertid en kvalitativ svaghed.

Ponte Vecchio i Firenze
Firenze lokker med et væld af historiske monumenter og bygningsværker – her den berømte bro Ponte Vecchio

Hvor Firenze rummer såvel det sublime som det hæslige på alle de nævnte områder, og flere til, så er Siena harmoniens mester. Hvor Firenze ofte er kaotisk og plaget af forurening fra den intensive trafik, befinder Siena sig tilbagelænet i frisk luft. Hvor Firenze er en moderne storby med en sådans naturlige tilstrømning af mennesker fra resten af landet (og verden), forbliver Siena på sin egen provinsielle facon monoetnisk og homogen, hvilket ligeledes naturligt hænger sammen med byens karakter, det vil nemlig for langt de fleste være ligeså svært at finde arbejde som at betale huslejen i Siena.

Historisk modsætning

Der har været et udtalt modsætningsforhold mellem Siena og Firenze lige siden Middelalderen. Dengang var årsagen, at de to selvstændige kommuner konkurrerede om markedsandele, politisk indflydelse og territorium. Mangen en gang kom det til væbnet konflikt, der som regel havde den stedse stærkere Firenze som sejrherre. Men én gang vandt Siena en knusende sejr over ærkefjenden ved Montaperti, få kilometer fra Siena. Det skete for 756 år siden, den 4. september 1260, men bevidstheden om denne glorværdige begivenhed er yderst tilstedeværende i enhver senesers sind den dag i dag.

Udsigt ud over Firenzes tage
Udsigt ud over Firenzes tage og Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Når Siena møder Firenze på vore dages valplads til sportslige begivenheder, er det ikke sjældent at høre råbet “Husk Montaperti!” fra den senesiske side. Der er da også hvert år mindehøjtidelighed på slagmarken (man er ganske vist ikke helt sikker på, hvor den var, men det betyder mindre). Jeg var engang selv med til denne højtidelighed. Over to dage festede vi (hvis min sympati ikke har været klar før, så kommer jeg hermed ud af skabet og erklærer mig på det senesiske hold) på krigsskuepladsen med taler, middag, frokost, poesioplæsning, grovheder om Firenze og et natligt fakkeltog med et par tusinde deltagere. Det var næsten ufatteligt at se smarte unge rende rundt og få stearin på deres designertøj en lun lørdag aften i stedet for at hænge i en trendy bar, men sådan er Siena nu engang.

Fest, fællesskab og gæstfrihed i Siena

Begge byer besøges selvsagt af millioner af turister hvert år, og skønt de ikke kan undgå at virke mere massivt tilstedeværende i Siena, da byen er så meget mindre end Firenze, så er de kun trækfugle, eftersom Sienas hotelkapacitet er ganske beskeden. Når dagens rædsomme invasion af horder i turistbusser er overstået sidst på eftermiddagen, overtager den lokale befolkning gaderne, og lige pludselig ænser vi næsten ikke mere turisterne.

Siena set fra luften
Siena set fra luften

Aftenen er den bedste tid på døgnet i Siena. Dette gælder hele året, men på intet tidspunkt er det mere sandt end om sommeren, hvor der i flere måneder sjældent er en aften, hvor der ikke er fest et sted inden for murene. På denne årstid fester byens 17 dele – kaldet le contrade – på skift og forsøger derved dels at rejse penge til det sociale arbejde i bydelen, dels at ryste dens indbyggere endnu tættere sammen gennem fælles måltider, dans og diverse underholdning. Disse fester foregår på gaden eller i bydelenes private haver, og alle er velkomne (selv florentinere) til at deltage. Når du først har gjort det et par gange, vil du blot ryste på hovedet, når andre, de være sig italienere eller turister, hævder, at seneserne er hovne, indelukkede og reserverede.

Skønt Siena har en umiddelbar charme med sin maleriske, velholdte middelalderfacade, sine næsten uden undtagelse gode restauranter (på 18 år er det lykkedes mig at spise dårligt én gang i byen, men det sted er for længst lukket) og sit fabelagtigt smukke opland, så tager det tid at forstå byen, men den fortjener virkelig også opmærksomhed og tid.

Hestevæddeløbet Il Palio di Siena
Siena er fyldt med traditioner – hver sommer afholdes f.eks. det traditionelle hestevæddeløb Il Palio di Siena på Piazza del Campo

Lad mig blot advare om, at du risikerer at udvikle et afhængighedsforhold, der gør regelmæssige gensyn ubetinget nødvendige for dit velbefindende.

Vil du vide mere om Siena og Firenze?

Du kan læse mere om Siena – herunder ferieboliger og hoteller i Siena – her. Hvis du er mere interesseret i en storby-ferie i Firenze, kan du læse mere om byen her.

Du er også meget velkommen til at ringe til os på 33151313, hvis du har spørgsmål om en ferie i én eller begge af de to byer, eller skrive til os her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere