Slut med gratis adgang til Pantheon i Rom

Pantheon Rom
Pantheon set fra Piazza della Rotunda.

Det antikke tempel Pantheon er en af Roms mest spektakulære seværdigheder og modtager årligt omkring 7 millioner besøgende. De mange gæster slider dog på det næsten 2000 år gamle bygningsværk. Fremover skal indtægter fra billetsalg derfor være med til at betale for vedligeholdelsen af Pantheon.

Pantheon kuppel
Kuplen i Pantheon er større end den i Peterskirken og er den største kuppel af uforstærket beton i verden.

Få gratis seværdigheder tilbage i Rom

Det er naturligvis ikke kun Pantheon, som løbende kræver investeringer i restaurering og vedligeholdelse. Derfor opkræves der også betaling for adgang til størstedelen af de andre populære seværdigheder i Rom såsom Colosseum og Forum Romanum.

Den italienske kulturminister, Dario Franceschini, fremlagde allerede først på året planen om at indføre adgangsbetaling for Pantheon, hvilket blev mødt med stærk skepsis. Ifølge The Local forsikrede ministeren dog forleden om, at planen stadig gælder og formentlig vil træde i kraft i starten af 2018.

Der er endnu ikke officielt meldt noget ud om billetpriser, men ifølge de italienske medier skal du formentlig af med €3 for at få adgang til det imponerende tempel.

Pantheon
Pantheon blev i år 609 omdannet til en kristen kirke.

Omdannet til kirke og plyndret

Pantheon var oprindeligt et tempel for alle de græsk/romerske guder, men i år 609 indviet som kirke (Santa Maria ad Martyres). Netop omdannelsen til kristen kirke tilskrives æren for at Pantheon i dag står som et af de bedst bevarede bygningsværker fra antikken i Rom. Mange andre bygninger fra den tid, som ikke nød samme beskyttelse som en kirke, forfaldt eller blev bevidst ødelagt.

Den nye status for Pantheon var dog ikke nok til at sikre helt mod plyndring. Kuplen havde således oprindeligt et forgyldt bronzetag der ligesom blandt andet en ydre marmorbeklædning blev fjernet.

Trods disse mangler er Pantheon stadig et af Roms flotteste bygningsværker, som med garanti også i fremtiden vil tiltrække mange besøgende – også selvom der ikke længere er gratis adgang.

Storbyferie i Rom

Er du på udkig efter en storbyferie med masser af kulturhistoriske oplevelser, er der næppe noget som overgår en tur til Rom. Læs mere om storbyferie i Rom her og se et stort udvalg af håndplukkede ferieboliger og hoteller i den italienske hovedstad.

Tags from the story
Written By
More from Mikkel H.

Giostra della Quintana – oplev berømt middelalderturnering i Umbrien

Hvert år i juni og september står æren på spil i Foligno,...
Read More