Spaghetti aglio, olio – spaghetti med hvidløg og olivenolie

Olivenolie og hvidløg
Spaghetti aglio, olio betyder spaghetti med hvidløg og olivenolie

I Napoli kalder de den: aglio e uoglio! Hvilket ikke er svært at forestille sig Mamma råbe ud ad vinduet med en stærk skægget syditaliensk accent mellem vasketøjssnore, mens ungerne løber beskidte og glade rundt med en fodbold ud og ind mellem hvinende scootere. Her spiser de det sikkert til frokost. I Rom derimod er det en natmadsspise, mens retten serveres i Milano, når der ikke er tid til at lave andet. På Sicilien serverer man den, når de sædvanlige venner kommer uventet men som altid sultne forbi.

Denne simple hverdagsversion af en hurtig gang spaghetti finder man næppe på noget menukort hverken i eller uden for Italien, men det gør den ikke til en mindre stærk oplevelse. Det, der gør den god, er kvaliteten af ingredienserne og den mængde kærlighed, der lægges i tilblivelsen.

Aglio olio (e peperoncino – som den korrekt hedder) er den traditionelle form af retten, men den findes også i enkelte varianter, blandt andet denne: aglio olio e limone, som er med en smule citronsaft blandet i retten helt til sidst.

Her følger mine fif og råd til, hvordan du kan tilberede retten. God fornøjelse!

Fakta
Tilberedning : 20 min.
Antal personer : 4

Ingredienser:

  • 350 g spaghetti (nummer 5)
  • 4 fed hvidløg, finthakket eller presset
  • ½ glas ekstra jomfru olivenolie
  • Salt
  • 1 tsk ansjospasta eller hakkede ansjosfileter
  • 1 håndfuld persille, hakket fint
  • Lidt tørret chili

Sæt letsaltet vand over at koge til pastaen. Husk reglen: 100,10,1! For at opnå den bedste kogning skal man anvende 100 g spaghetti til 10 g salt og tilsætte 1 liter vand.

Mens vandet koger, sauterer du ansjospastaen og chili sammen med hvidløgene i middelvarm olie. Men pas på: hvidløgene må gerne blive gyldne, men ikke for mørke, for så bliver de bitre. Et lille tip er at stænke nogle få dråber vand ned i olien lige inde man slukker for blusset, for således at sikre sig at hvidløgene forbliver sprøde.

Når spaghettien er kogt færdig, hældes vandet fra, og spaghettien blandes på panden sammen med olien og hvidløgene. Retten serveres med persille smukt strøet ud over tallerknen.

Hvis du ikke er så vild med hvidløg, kan du eventuelt anvende hvidløgsflager og fiske dem ud inden servering eller helt udelade dem og i stedet lave en variation, hvor du anvender rigeligt friskkværnet peber som erstatning for hvidløg. Til denne version kan ligeledes tilsættes hakkede soltørrede tomater.

Buon appetito!

Kunne du tænke dig at modtage flere tips om italiensk mad?

- så tryk her og tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev!
Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere