Spaghetti alla carbonara – spaghetti med bacon, ost og æg

Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara er en klassisk italiensk ret, der ifølge mange menes at stamme fra Rom

Denne spaghetti-ret er yderst populær, og jeg tror, at det sandsynligvis er takket være den på alle måder overstimulerende kombination af bacon, ost og æg! Det er en klassisk italiensk ret, der ifølge mange menes at stamme fra Rom. Navnet kommer sig af det italienske navn for kul: carbone, og skulle have knyttet sig til retten i forbindelse med en hemmelig kulsvier-pagt fra 1880’ernes Lazio.

Som det altid forholder sig med en god historie, har den flere fortællermunde. En anden historie går således på, at man i Rom, da byen blev befriet af de allierede, havde meget få fødevarer og derfor ofte måtte ty til de uddelte feltrationer, som bl.a. bestod af æg i pulverform og bacon. Disse to ingredienser var der så et eller andet ukendt initiativrigt geni, der blandede med sin spaghetti. Og voila! Andre siger kombinationen opstod i hyrdelandet Abruzzo, hvor netop bacon, æg og ost var de mest oplagte fødevarer, som alle havde ved hånden, og at middelklasse-familierne under besættelsen af Rom flyttede uden for byen og op i bjergene, hvor de lærte sig denne ret. Carbonara skulle siden udgøre en af grundstenene i det romerske køkken i efterkrigstiden. Jeg ved ikke, hvad jeg tyr til mest at tro på, men god det er den.

Opskriften var så sandelig også på pasta-giganten Barilla’s liste som nummer 6 over de sidste 150 års mest klassiske italienske retter – og det ikke uden grund. Smag selv, og nyd den med god samvittighed, andet mener jeg ikke betaler sig, om man er kulsvier, middelklassefamilie eller hyrde.

Fakta:

Tilberedning: 25 min.
Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 400 g spaghetti. Det anbefales at benytte spaghetti N°5, som er synonym med Italien
  • 150 g svinebryst, skåret i små tern
  • 4 æg
  • 100 g fåremælks-ost af typen Pecorino romano, revet
  • Salt og sort peber
  • Evt. fløde

Tilberedningen:

Slå æggene ud i en skål og bland dem med en knivspids salt og 1/3 af osten. Sæt en dyb pande over middel varme og steg svinekødet i nogle minutter, så det kun lige ta’r farve. Sluk for varmen.

I mellemtiden koges der vand til spaghettien – rigeligt vand og rigeligt salt – og når spaghettien er kogt tilstrækkeligt, hældes vandet fra (den skal ikke drænes fuldstændigt, og gem en anelse i en kop) og spaghettien hældes i panden sammen med svinekødet. Det blandes godt, og UDEN at tænde for varmen igen, blandes nu æggemassen sammen på panden i ca. 30 sekunder. Æggene skal ikke blive til røræg, da det gør retten tør. Hvis det bliver for kompakt, kan man hælde lidt pastavand i blandingen, hvilket gør den mere cremet. Bland til sidst resten af osten i, kværn peber over og servér straks. Ønsker du at anvende fløde også, blandes denne i æggeblandingen eller koges forsigtigt ind på en pande ved siden af.
Nogle betragtninger

Oprindeligt anvendte man pastatypen “penne”, i dag er det blevet almindeligt brug at kombinere med spaghetti. Kødet skal være “guanciale di maiale”, hvilket svarer til det område, hvor man på dansk får udskæringerne svinebryst eller slag, eller man kan anvende bacon, dog anbefales det ikke at bruge røget bacon.

Der skal ikke bruges yderligere fedtstof i panden, da kødet afgiver rigeligt fedt til stegningen. Man anvender 1 æg pr. person eller ideelt set 1 blomme pr. person og 1 hvide pr. 3 personer. Osten skal helst være friskrevet pecorino-ost eller en blanding af pecorino og grana, men man kan også anvende blot grana, der er en billigere udgave af parmesanosten. Hvidløg er bandlyst, og peberet skal være sort, friskkværnet. Fløden er ikke oprindeligt en del af retten, og tilføjer man fløde bør mængden af æg mindskes.

Kunne du tænke dig at modtage flere tips om italiensk mad?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev!
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere