Spaghetti med italiensk salsiccia, toscansk kål og pinjekerner

Spaghetti med kål
Der findes mange forskellige opskrifter på pasta, men undertiden er det bedste måske bare at lave din egen...

Nogle gange ønsker man, at det bare skal gå hurtigt med at få tilberedt middagen! Du ved, sådanne dage, hvor tiden er løbet fra en og dagen har indeholdt alt for mange gøremål. Det er sådanne dage, hvor pasta er Guds (eller okay, italienernes) gave til menneskeden. Pasta er egentlig en slags fast-food, men har du mulighed for at købe råvarer af god kvalitet, så behøver det ikke nødvendigvis at være noget dårligt. Vi er blevet alt for bange for at spise kulhydrater i Norden. Alt for mange diæter fordømmer dem, hvilket er mærkeligt, eftersom man i Italien har levet, både længe og godt, på pasta siden flere århundreder tilbage. Jeg tror, at forklaringen på, hvorfor man lever så meget bedre af pasta i Italien i forhold til Norden, er: Mængden. I Italien læsser man ikke en halv eller en hel gryde spaghetti på en tallerken, topper den med svinekød og sprøjter ketchup ud over det hele, sådan som man f.eks. gør det i mit hjemland Sverige…

Jeg elsker pasta! Det er muligt at variere i en uendelighed og der findes en mængde forskellige traditionelle italienske pastasaucer at vælge imellem – pesto, carbonara, ragù, arrabbiata, eller hvorfor ikke en enkel cacio e pepe? Hvordan man skal kombinere disse saucer med den rigtige pasta-type er en hel videnskab, og vil du vide mere om det, kan du læse min kollega Mamma Luisas artikel om italiensk pasta her.

Denne gang byder jeg dig på en meget utraditionel pasta-opskrift – dog fyldt med italienske kendetegn. Retten opstod, da jeg var nødt til at tømme mit køleskab, og det resulterede i et utroligt godt måltid. Håber, at du vil synes lige så godt om den, som jeg gjorde!

Til info: Til opskriften skal bruges salsiccia, som er en krydret, fersk pølse. Den er altså ikke forkogt, og derfor egner den sig godt til at bruge som fars (ved at nulre den ud af skindet). Den kan også blot steges eller grilles som danske pølser. Det kan være lidt svært at få fat på salsiccia i Danmark og man skal ofte i italienske specialforretninger, hvis man ikke er så heldig et finde dem i en Irma eller et større, velassorteret supermarked.  Det kan være svært at erstatte salsiccia med noget tilsvarende – det tætteste vi kommer i Danmark er medister, som også er fersk, men den har slet ikke samme gode smag. Alternativt kan i denne ret bruges gode, krydrede pølser fra slagteren, som skæres i skiver. Hvis du får fat i salsiccia (tag dem evt. med hjem fra Italien), så køb et lager af dem og smid dem i fryseren, for de er gode til rigtig mange retter, og de smager himmelsk.

Fakta:
Tilberedningstid: ca. 30 minutter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

 • 120 g spaghetti (gerne linguine)
 • 250 g italiensk salsiccia (af god kvalitet)
 • 1 spiseskefuld olivenolie
 • 2 fed hvidløg
 • 4 rosmarin-stilke
 • 2 dl hvidvin, tør
 • 300 g palmekål
 • 4 spiseskefulde vand
 • 1 spiseskefuld soja
 • Salt/peber
 • 1 æg
 • Pinjekerner
 • Parmesanost

Tilberedning:
Kog rigeligt med vand i en stor kasserolle. Salt først, når det koger.

Del pølsen i mindre stykker. Steg den i olivenolie på en stegepande sammen med hvidløgene, der først skal knuses, og rosmarin-stilke. Tilsæt vinen, skru ned for varmen, sæt et låg på og lad det koge i ca. 20 minutter.

Steg kålen let på en stegepande i lidt olivenolie. Tilsæt vand og soja. Krydr med salt og peber.

Kog spaghettien al dente.

Læg pølserne på stegepanden sammen med kålen. Hæld pastavandet af og læg spaghettien på samme stegepande. Tilføj nu ægget og rør forsigtigt, så det bliver cremet, men ikke ender som røræg.

Tilsæt pinjekerner. Hæld det op på en tallerken og brug reven parmesanost på toppen.

Buon appetito!

Mere af Louise Laurenius

Hvordan holder italienerne ferie?

Jeg flyttede til Milano for snart fem år siden. Jeg havde på...
Læs mere