Strid om tiramisùens oprindelse er blevet afgjort af italiensk ministerium

Tiramisu
Kaffedesserten tiramisù har i årevis skabt strid mellem to italienske regioner

At Italiens hæderkronede gastronomiske traditioner kan vække store lidenskaber i landets befolkning, er der ikke noget nyt i; men det kan måske alligevel komme som en overraskelse for nogle kølige nordboere, at oprindelsen til en dessert – også selv om det sandt at sige ikke er en hvilken som helst dessert, men den måske mest berømte af slagsen – kan føre til en årelang og bitter strid mellem forskellige italienske regioner.

Ikke desto mindre er det, hvad der er sket med den legendariske kaffedessert, tiramisù, der især har plaget forholdet mellem de to nordlige nabo-regioner Friuli Venezia Giulia og Veneto. Selv om den strid efter al sandsynlighed vil fortsætte lige så længe, som der laves tiramisù i de to regioner, så forelægger der nu i det mindste en slags officiel anerkendelse af dens oprindelse, idet det italienske ministerium for landbrugs-, fødevare- og skovbrugspolitik nu har erklæret, at tiramisù er et traditionelt madprodukt fra Friuli-Venezia Giulia.

Tiramisu
Et italiensk ministerium har nu anerkendt den legendariske dessert som et traditionelt madprodukt fra regionen Friuli-Venezia Giulia

Den ministerielle beslutning har ikke overraskende glædet de regionale myndigheder i Friuli-Venezia Giulia, der havde indsendt den officielle anmodning, mens guvernøren af Veneto, Luca Zaia, nægter at anerkende ministeriets beslutning og lover, at han vil kæmpe for den venetianske tiramisùs oprindelse, både juridisk og gastronomisk.

“Konfronteret med dette dekret er jeg bogstaveligt talt bestyrtet. Jeg håber, at ministeren har gjort det i god tro og at nogen har givet ham de forkerte papirer, for ellers ville vi virkelig være nødt til at bekymre os om det,” udtaler han til den italienske avis Il Giornale.

Guvernøren kan dog glæde sig over, at døren stadig står åben hos ministeriet for landbrugs-, fødevare- og skovbrugspolitik, der allerede – i flere italienske medier – har gjort det klart, at blot fordi tiramisù nu er blevet anerkendt som et produkt fra Friuli-Venezia Giulia,  så betyder det ikke, at Veneto – eller andre italienske regioner – ikke på tilsvarende måde kan søge om at få desserten anerkendt som et traditionelt produkt fra deres region.

Hvordan laver du en tiramisù?

Har du lyst til selv at tilberede din tiramisù? Så få Mamma Luisas gode råd om, hvordan du tilbereder den her.

Hvis du hellere vil indtage en tiramisù i dens nykårede hjemregion, kan du finde rejser til Friuli-Venezia Giulia her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere