Tag det sure med det søde

Citroner
Den italienske citron kan vise sig både at være et svimlende sødt, et grimassefremkaldende surt OG til tider sågar et promillefuldt bekendtskab.

Hos mange leder citroner automatisk tankerne hen på et solbeskinnet Italien. Når du rejser rundt i landet, er det da også svært at undgå denne lifligt duftende citrusfrugt, og her tænker jeg ikke på lejebilens obligatoriske Wunderbaum med syntetisk citrusaroma, dinglende i bilens bakspejl.

Nej slet ikke, for citronen – altså den ægte vare – anvendes flittigt i en lang række italienske retter og ikke kun. Den er også at finde som motiv på det lokale markeds kulørte bordduge og forklæder: Som citroner formet i keramik smukt glaseret og klar til at hænge op på væggen; som naturtro porcelænspyntegenstande til boligen; som fast ingrediens i de lokalt producerede parfumer og æteriske olier; som et ekstra pift i madolien; som store gule lysende lanterner på citrustræerne op langs Amalfikystens stejle skråninger … Ja, man kunne blive ved.
Anvendelsesmulighederne er mange, men hvordan får du egentlig mest ud af citronen? Italienerne har svaret. Lad os bevæge os metodisk udefra og ind i kødet på denne forunderligt solgule frugt for at blive klogere.

Keramik med citron-motiver
Keramik med citron-motiver

Skallen

Herhjemme kasserer vi ofte bare citronskallen, når citronen er presset, men italienerne formår at få det meste ud af den tykke gule skal, som dog skal være ubehandlet – dvs. usprøjtet og uvokset – for at give det bedste resultat. Og det lønner sig. Ved at kandisere skallen opnår man en ganske dekorativ og smagfuld citronskal – på italiensk canditi – som kan anvendes i alt lige fra bagværk, i hjemmelavet is og som pynt på desserter og konfekt.

Skallen – i ubehandlet form – anvendes også i den smagfulde gremolata som har mange anvendelsesmuligheder. Her blandes revet citronskal med hakket persille og hvidløg. Blandingen er obligatorisk tilbehør til bl.a. Ossobuco, men kan også anvendes sammen med lam, fisk og andet kød.

Citronskallen anvendes også i fremstillingen af den lækre citroncreme – crema al limone – der bruges som fyld i kager, som smørbar creme på morgenbollen m.v.

Citroner
Herhjemme kasserer vi ofte bare citronskallen, når citronen er presset, men italienerne formår at få det meste ud af den tykke gule skal

Du kan også bruge den smukke og dekorative citronskal til servering af fx en lækker citronsorbet. Ved at skære toppen af citronen og dernæst udhule den gøres der plads til isen, og du kan oven i købet nedfryse isen i skallen og dekorativt må man sige, at det ser ud, når isen skal fortæres (og så sparer du oven i købet opvasken).

Saften

Citronsaften har mange anvendelsesmuligheder både som marinade og som smagsforstærkende ingrediens, hvor den sure/bitre smag ønskes. Citronsaften er vigtig både i den forfriskende og tørstslukkende limonadelignende drik med knus is og sukker kaldet granita al limone samt i den kendte gule likør Limoncello der procentmæssigt ikke ligger på den lade side, og som afslutter ethvert måltid med manér.

Citroner
Citroner, citroner, citroner; de bruges fra inderst til yderst i Italien…

En klassiker i det italienske køkken er citrontærten, som ikke er at sidestille med vores præfabrikerede citronmåne. En rigtig godtorta al limone indeholder saften fra hele tre citroner og har nogle gange en dejlig flydende citroncreme i midten. Sukkeret og smørret i kagen gør, at den ikke bliver en alt for sur nydelse.

Lær at lave citronkage med ricotta, mascarpone og mandel med gode råd og tips fra min kollega Louise her.

Kernerne

Ønsker du lidt sydlandsk stemning i vindueskarmen, kan du tage kernerne fra en citron og lægge dem i et glas vand foret med vat indtil kernerne begynder at spire. Dernæst flyttes spirerne over i en urtepotte med jord – pas på ikke at ødelægge eventuelt rodnet. Urtepotterne skal stå så lyst som muligt, og når planterne har nået en pæn højde (ca. 35 -40 cm), bør de beskæres. Hvad mange ikke ved, er, at citrontræer har torne, så det er helt normalt dukker der torne op på dit citrontræ. Når den blomstrer, ser man små hvide til violette blomster, der dufter sødt. Citrontræer blomster og giver frugt to gange årligt under de mest favorable betingelser – i Skandinavien skal vi dog ikke regne med mere end en årlig blomstring.

Limoncello

En af de mest karakteristiske og mest kendte anvendelsesmuligheder for de sunde gule citroner er i flydende form og kaldes for Limoncello. De fleste, der har ferieret i Italien og særligt på Amalfikysten eller andre steder i regionen Campanien, har nok stiftet bekendtskab med den gule citronlikør, der nærmest er områdets “nationaldrik”. Den friske likør afslutter som oftest måltidet og betragtes (drukket afkølet) som god for fordøjelsen, men kan også benyttes som ingrediens i en frisk aperitif, fx blandet med tonicvand eller champagne. Du kan også nyde likøren på is eller over frugtsalat.

Citron_limoncello
En af de mest karakteristiske og mest kendte anvendelsesmuligheder for de sunde gule citroner er i flydende form og kaldes for Limoncello

Der fortælles mange historier om likørens oprindelse, men en ting er sikkert, og det er at man allerede kendte til den i starten af 1900-tallet og at den traditionelt set lige siden er blevet fremstillet af citronerne fra området. Om det så var fiskere, bønder eller munke, der opfandt opskriften er mindre vigtigt.

Lær at lave citronlikøren med hjælp fra Mamma Luisas enkle og populære opskrift her.

I dag fremstilles likøren både industrielt og af små lokale producenter efter deres egne opskrifter, og et populært og karakteristisk minde om ferien er en kunstfærdigt udformet flaske med Limoncello, der sælges alle vegne i de små krogede gader.

Andre anvendelsesmuligheder

Citronens anvendelsesmuligheder har været mangeartede lige siden den gule frugt kom til Europa omkring 1200 år før vores tidsregning og selv i dag bruges citronen både til pynt, i madlavning og som vigtig ingrediens i mange husråd, for eksempel:

  • I Italien lægges den tomme skal af en presset citron tit i opvaskemaskinen og vaskes med for at undgå dårlig lugt
  • Citronsaften virker rensende og helende på smårifter og sår både i munden og på huden
  • Ønsker du at lysne hårfarven en smule, kan citronsaft have en vis effekt (dog kun i blondt hår)
  • Som universalmiddel imod hoste, ondt i halsen og forkølelse drikkes saften af ½ citron med varmt vand og en skefuld honning
  • Brugt aromaterapeutisk som æterisk olie har citronen beviselig effekt på koncentrationen idet et forsøg har vist, at der blev begået hele 54% færre fejl i kontorlandskaber med citron-aroma i airconditionanlægget.
  • Kobber og bronze kan pudses med citronsaft på en blød klud
  • Citroner holder fluerne væk
  • Citronsaft holder risene hvide

Kunne du tænke dig at lære at lave en citronsalat fra Procida? Så læs min opskrift på citronsalaten her og få mine tips og råd om, hvordan du bedst tilbedereder den.

Hvis du selv vil opleve Amalfikystens lækre citroner, så besøg vores side om rejser til Amalfikysten, hvor du også kan se alle vores ferielejligheder og hoteller i området.

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere