To dage og en nat i Firenze

Kan Firenze virkelig opleves på kun en nat og to dage? Ja, det kan den godt. Find ud hvordan her.
Kan Firenze virkelig opleves på kun en nat og to dage? Ja, det kan den godt. Find ud hvordan her.

Jeg kan ligeså godt sige det direkte: Nej, du vil ikke komme til at kunne se alt, hvad der er at se i Firenze på bare 30 timer. I den by, hvor renæssancen blev født, er der nok museer, butikker, pladser og statuer til en hel levetid af rejser. Men. Du behøver ikke at besøge alle de seværdigheder for at opleve byen fra sin bedste side – så lad stress og jag fare og tag på et kort besøg i Firenze, hvilket vil vække alle dine sanser til live.

Dag 1

Klokken 13:00
Vi ankommer med tog fra Milano til Stazione Santa Maria Novella i Firenze og styrer direkte til vores valgte hotel for besøget. Vi havde forinden reserveret en nat på Kraft Hotel i udkanten af det historiske centrum – men inden for gåafstand til alt. Tagterrassen på hotellet er helt fantastisk, og vi ser allerede frem til den følgende dag at skulle indtage morgenmaden her, omgivet af Firenzes hustage. Måske har vi tid til en aperitivo inden da?

Klokken 14:00
Da vi har tjekket ind, begynder vores maver at buldre, og vi styrer direkte mod én af de flotteste pladser i Firenze, i Oltrarno-nabolaget (området på “den anden side af floden Arno”), nemlig Piazza Santo Spirito.

piazza santo spirito
Vin, ost og kød i Firenze – en bedre frokost, ganske enkelt…

Det begynder at småregne på vores vej langs floden, men temperaturen er stadig høj, så da vi ankommer til pladsen, søger vi ly under en beskyttende parasol og nyder vin, ost, saltet kød og andre toscanske specialiteter der. Dette er livet. når det er bedst!

Trattoria Borgo Antico, Piazza Santo Spirito 6/r, Firenze

Klokken 16:00
Tiden løber let fra en, når frokosten indtages på Piazza Santo Spirito. Her kan man sidde i timevis og observere det liv, der finder sted på pladsen. Efter to timer føler vi os dog klar til at gå, men inden vi forlader pladsen, tager vi et hurtigt kig ind i Basilica di Santo Spirito.

Basilica Santo Spirito
Den enkle facade på Basilica di Santo Spirito afviger væsentligt fra Firenzes andre kirker, der er prangende dekoreret med marmor…

Kirken er tegnet af den berømte arkitekt Filippo Brunelleschi, og ud over alle de smukke kalkmalerier indvendigt er kirken unik, fordi udsmykningen på ydersiden aldrig kom igang inden Brunelleschis død. Derfor er kirken markant forskellig fra mange af Firenzes andre prangende basilikaer, men det er netop denne enkelhed, tror jeg, der gør den til én af de smukkeste kirker i byen.

Klokken 17:00
Vi fortsætter i retning af et af Firenzes vigtigste bygningsværker, Ponte Vecchio. På vejen derhen tillader vi os selv at fortabe os i de små, smalle gader. Vi stopper og ser ind gennem antikvariat-vinduer, lytter til samtaler mellem to af byens ældre mænd, der nyder roen i de små stræder, før vi gør alle turisterne på broen følge. Firenze opleves bedst netop sådan – til fods og i et afslappet tempo.

Louise Ponte Vecchio
Hvis du ikke kan få taget et billede uden en masse turister på Ponte Vecchio, kan du altid prøve lige ved siden af broen – her med Oltrarnos smukke huse i baggrunden.

På Ponte Vecchio ændrer atmosfæren sig dramatisk. Her er vi blandt skoleklasser og amerikanske turister, og så snart vi har taget det sædvanlige foto med floden Arno i baggrunden, drejer vi til højre og går forbi Galleria degli Uffizi. Uffizi-museet er et af verdens førende kunstmuseer, og rummer blandt andre store værker af Botticelli og Raffaello. Men vi gemmer besøget til en anden gang, og nyder arkitekturen på ydersiden i stedet.

Klokken 17:30
Vejen forbi Uffizi fører til Piazza della Signoria, hvor byens rådhus, Palazzo Vecchio, tårner sig op (bogstaveligt talt tårner sig op: rådhusets klokketårn er 94 meter højt). Uden for Palazzo Vecchios indgang står Michelangelos berømte statue, Davide, som han byggede i marmor mellem år 1501 og 1504. Eller, for at være helt ærlig, så er dette en kopi af Michelangelos statue – den originale, der tidligere stod på kopiens sted, blev flyttet til Galleria dell’Accademia i 1873.

Klokken 18:00
Det nærmer sig tiden for en aperitivo, så vi vender tilbage til hotellet for at nyde en god Aperol Spritz på tagterrassen.

Kraft terrass
Terrassen på Kraft Hotel er ikke dårlig! Her kan du sidde i lange perioder, og bare nyde udsigten over hustagene i Firenze.

Det er virkelig noget særligt at sidde her og nyde solens sidste stråler, før de forsvinder bag de toscanske bjerge i baggrunden.

Klokken 21:00

4 Leoni Florens
Det er så hyggeligt at nyde en middag på Trattoria 4 Leoni, mens man kan iagttage det liv, som finder sted på pladsen udenfor…

Jeg har reserveret borde på en af mine foretrukne restauranter i byen – og tilfældigvis ligger den samtidig på én af Firenzes mest hyggelige pladser, Piazza della Passera. Restauranten hedder Trattoria 4 Leoni, og her bør du ikke gå glip af en af byens klassikere: bistecca alla fiorentina, en T-bone steak grillet til perfektion, serveret med det enkleste tilbehør. Hvis du ikke ønsker at spise kød, er der også deres ravioli med pærer og taleggio – en ren drøm.

Trattoria 4 Leoni, Via de’ Vellutini 1/r, Firenze

Klokken 00:00
Vi slutter aftenen af med en drink på Piazza Santo Spirito, som om aftenen bliver forvandlet til fiorentinernes førende sociale mødested. Pladsen er spækket med barer og i godt vejr fyldes torvet med en skøn blanding af italienere, turister og udenlandske studerende. Skulle vejret ikke være til at sidde ude, så gå indenfor i baren Volumen, som er et gammelt snedkeri, der er blevet omdannet til en bar, hvor live-bands ofte spiller på en lille scene længst inde i baren.

Volume, Piazza Santo Spirito 5/r, Firenze

Dag 2

Klokken 09:00
Hvis du er ligesom mig, så mener du, at hotellets morgenbuffet kan være afgørende for, om du vil anbefale stedet til venner eller ej. Og jeg må sige, at Kraft Hotel leverer varen i den henseende. Det er ikke ekstravagant, men der er det meste, du kan forestille dig – og endda et hjørne med masser af frø, nødder og tørret frugt, som jeg kan toppe min græske yoghurt med. Og at kunne nyde dette sammen med en nybrygget cappuccino på taget betyder afgjort, at jeg ville komme tilbage.

Klokken 11:00
Efter en lang morgenmad på tagterrassen styrer vi i retning af Giardini di Boboli – den historiske park i Firenze, der oprindeligt blev skabt som en have tilhørende Palazzo Pitti; slottet, hvor Medici-familien boede i deres velmagtsdage.

Giardini di Boboli
Udsigten fra Giardini di Boboli er ikke noget at klage over…

Giardino di Boboli er virkelig ligesom et museum under åben himmel – der er skulpturer, springvand, et amfiteater… you name it – alt beliggende i det smukke grønne. Og hvis du ikke er interesseret i kulturelle seværdigheder, kan du bare tage et tæppe og en picnic-kurv med dig og sætte dig ned for at nyde den fantastiske udsigt.

Giardini di Boboli
Entré: 7 € (3,50 € for studenter)

Klokken 13:00
Vi tilbringer et par timer i parken, og beslutter os derefter til at tage bagvejen ud. Det viser sig at være en glimrende idé, for den sti, der fører os tilbage til centrum, er omgivet af et magisk toscansk landskab med cypresser og huse med terrakotta-facader. Vi går langs bymurene, som fører os til Porta San Miniato, hvilket er perfekt, for det er frokosttid, og omkring Porta San Miniato (i området San Niccolò) er der en bred vifte af hyggelige gæstgiverier, osterias og enoteker. Vi slår os ned på Osteria Antica Mescita San Niccolò, og nyder et glas mousserende prosecco, mens vi venter på vores bruschette.

Fuori Porta
Promenaden fra Giardino di Boboli till Porta San Miniato går gennem et smukt landskab

Klokken 15:00
Timerne går hurtigt, når maden er god og selskabet er det rigtige, og først efter to timer rejser vi os fra vores pladser på den udendørs terrasse. Eftersom vi er tæt på, beslutter vi os for at tage trappen, der fører op til udsigtspunktet Piazzale Michelangelo – for udsigter kan vi aldrig få nok af! Heroppefra har du en panorama-udsigt ud over hele Firenze – og bedst af alt: det er gratis! På vej ned ad trappen tager vi et smut ind i Giardino delle Rose (Rosenhaven); et fristed for alle, der nyder roser (og hvem gør ikke det). Haven er åben året rundt, men er naturligvis bedst at besøge mellem forår og efterår, når roserne står i fuldt flor. Åh, duften!

Klokken 17:00
Den begynder at rumstere i maven igen, og da man ikke kan aflægge et besøg i Firenze uden at besøge Gelateria La Carraia – isbaren, der serverer Firenzes bedste is – så styrer vi derhen. Køen ude foran isbaren bekræfter, hvad vi allerede vidste. Bliv ikke modløs, når du ser køen, for selv om den er ti meter lang, så går det hurtigt – og det er ventetiden værd. Jeg vil gerne have et bæger med pistacie og mørk chokolade, tak. Eller vent, jeg tror, jeg vil prøve mango og kokos. Elleeer, nu hvor jeg tænker over det, så lyder marengs og hasselnød som en god idé…At der eksisterer luksusproblemer i vores del af verden, er et faktum.

Gelateria La Carraia, Piazza Nazario Sauro 25/r, 50124 Firenze

Gelato
Valget faldt på figen og hvid chokolade til slut…den perfekte kombination af syrligt og sødt!

Klokken 17:30
Vores tog til Milano afgår om en time, men vi har tid til en hurtig aperitivo inden da. På den anden side af Arno-floden, mellem Ponte alla Carraia (som gav navn til det ovennævnte gelateria) og Ponte Santa Trinita, ligger baren River Cafe Firenze. Det er ikke bare et sted at kunne betragte livet omkring en og blive set på, men også det perfekte sted at afslutte to vidunderlige dage i en af verdens smukkeste byer. I selskab med en spritz og synet af Arno-floden, som glimter i eftermiddagssolen, føler vi os taknemmelige og ved, at det ikke vil vare længe, før vi er tilbage igen.

Hvis du vil have flere tips fra Firenze, kan du læse min artikel “Firenze hinsides turiststrømmen” her.

Ønsker du også at opleve Firenze på en ferie?

Så besøg vores side om storbyferie i Firenze. Der vil du finde masse af nyttige fakta om byen, og kan også søge i vores store udvalg af håndplukkede hoteller, lejligheder og B & B i byen.

Tags fra artiklen
Mere af Louise Laurenius

Shop ’til you drop – den ultimative shoppingguide til Milano

Milano er ikke bare Italiens økonomiske centrum; byen tilhører også – sammen...
Læs mere