To italienske film – og andre kultur-tips til din ferie i Italien

Landskab i Toscana
En af de bøger, som Marie anbefaler dig, omhandler den smukke region Toscana...

Interesserer du dig for italiensk kunst og kultur? Er du på udkig efter gode bøger om Italien, som du kan tage med på din ferie – eller italienske filmklassikere, du kan se som inspiration, inden du tager afsted?

Så læs med her, hvor jeg først anbefaler to socialrealistiske filmklassikere fra Italien med substans og indhold, hvorefter jeg anbefaler to bøger om Italien.

Den ene bog hedder “Mit Toscana” og er skrevet af forfatteren og vinbonden Rie Boberg, der beskriver det Toscana, som hun kender, mens den anden er bogen “Spisesteder i Rom”, hvor forfatteren Helge Kamp anbefaler 30 forskellige spisesteder i Rom.

God fornøjelse!

Respiro

Den italienske instruktør Emanuele Crialese formår i filmen ”Respiro” ikke blot at skildre det langsomme og simple liv i et lille fiskerleje på Italiens sydligste ø Lampedusa, men også i samme åndedrag (“respiro”) at fortælle en ung kvindes historie om at føle sig anderledes og ikke passe ind i det lokalsamfund, der omgiver hende.

Øen Lampedusa er en yderst velvalgt kulisse for netop at kunne illustrere hovedpersonen Grazias (spilles af den fabelagtige skuespillerinde Valeria Golino) forskellighed og desperation. Der kan med øens golde og klipperige omgivelser drages metaforiske paralleller til indbyggernes traditionsbundne, lukkede og mandsdominerede levevis. En levevis, der står i skærende kontrast til Grazias milde og feminine fremtoning, lyse og anderledes udseende og traditionsbrydende frisind. Hun trues af familien med at blive sendt på anstalt i Milano, hvis hun ikke indpasser sig og agerer ”normalt”, og Grazia søger derfor væk fra de kvælende bånd og normer, som lokalsamfundet og hendes mand pålægger hende for at give plads til sig selv med hjælp fra sin søn Pasquale.

Filmen vandt i 2002 to priser i Cannes og er af publikum elsket for dens åndeløst smukke naturscenarier.

Den ukendte kvinde

Efter at være forblevet tavs i seks år meldte instruktøren Giuseppe Tornatore sig i 2006 igen på den italienske filmscene med den psykologiske thriller “La Sconosciuta”.

Filmen – en vaskeægte noir-genre – er en barsk og overraskende fortælling om en ukrainsk kvinde, Irena, der kæmper sig ud af miljøet som prostitueret i Italien. Hun forsøger at lægge sin dramatiske fortid bag sig og få et ben inden for det pæne italienske borgerskab. Hun har imidlertid en helt særlig dagsorden – og kun ét mål for øje. Irena indhentes flere gange af sin barske fortid, men hun formår hver gang at komme på benene, for hun er fast besluttet på at nå sit mål, koste hvad det vil.

Der tages i filmen hul på indtil flere betændte samfundsemner, og er af sin art – på trods af dens benhårde karakter – en velkommen pendant til de mange film, der skildrer livet i Italien ud fra rosenrøde nuancer. Der er med andre ord skruet ned for kuløren og op for det mørke Italien, man som besøgende typisk ikke vil få indsigt i.

Spisesteder i Rom

Det kan være svært som turist at vælge, hvor man vil spise, når man første gang besøger Rom. Og risikoen for at ryge i en turistfælde er lige så stor, som antallet af restauranter i den antikke stad.

Tiberen og Ponte Sant´Angelo
I Rom kan du finde masser af gode spisesteder – og måske vandre på Ponte Sant´Angelo bagefter?

Forfatter Helge Kamp giver i bogen “Spisesteder i Rom” adresserne på 30 hemmelige ægte romerske madhuler. Bogen er nøglen til oplevelsen af det ægte og uspolerede Rom, godt gemt væk fra turisterne. Selvom man kan have svært ved at finde vej rundt i byen, er det ingen undskyldning for ikke at finde Helge Kamps anbefalede spisesteder. Bogen viser nemlig på pædagogisk vis kort over de 30 spisesteder, så de er nemme at finde.

Har man svært ved at udtale eller forstå de enkelte retter på menukortet, så indeholder bogen også en madparleur. Kort sagt er bogen uundværlig, hvis man gerne vil nyde det gode romerske køkken.

Kunne du tænke dig at gå i Kamps fodspor? Så besøg denne side om rejser til Rom med alle vores hoteller og ferieboliger i Rom

Mit Toscana

Olivenbonde, forfatter, journalist og guide Rie Boberg, der har boet 26 år i Toscana med sin mand, kunstmaleren Jørgen Boberg, har skrevet bogen ”Mit Toscana”. Her viser Rie Boberg sit Toscana, som hun kender det – herunder kunsten, kulturen og maden.

Hun viser Toscana set fra havet, tager os med til bjergene i den nordlige del af regionen, herefter en tur til Lucca, Pisa, Firenze og Siena. Så brænder man for Toscana og overvejer at ferien næste gang skal gå til denne region, er der masse af inspiration at hente i bogen om skønne restauranter, toscanske fester m.m.

Interesseret i en rejse til Toscana? Så besøg denne side, hvor du kan se alle vores hoteller og ferieboliger i Toscana, samt fly til Toscana.

Kunne du tænke dig at få flere kultur-tips med på din ferie?

- så tryk her og tilmeld dig vores nyhedsbrev med masser af tips om Italien!
Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere