Tre panoramiske togruter i Italien

Vulkanen Etna på Sicilien kan opleves fra alle vinkler på den historiske togstrækning Circumetnea.

Der er noget særligt ved at rejse med tog. Jo vist, det går ikke nær så hurtigt som med fly, og du bestemmer ikke selv ruten, som du gør i en bil. Men måske er det netop en fordel, at rejsen går langsommere, og at skinnerne er lagt på forhånd. Du kan slå tankerne fra, nyde den blide vuggen i kupéen og koncentrere dig om udsigten.

Og netop udsigten er det vigtigste, når vi her har udvalgt tre panoramiske togruter i Italien.

Liguriens kyst: Fantastisk havudsigt med stop i Cinque Terre

Togstrækningen langs Liguriens kyst byder på nogle af de flotteste kig over hav og bjerge, Italien har at byde på. Og der er nok af den – faktisk har Ligurien, med sin smalle, buede form, hele 350 kilometer kyst at tage af. Mellem havet på den ene side og det stejle, vildtvoksende bjerglandskab på den anden, løber en smal bræmme af land, hvor du finder hvide sandstrande, gemte laguner og småbyer, der klynger sig til klippesiden.

Udsigten langs Liguriens kyststrækning er noget ganske særligt

Skinnerne følger hele kyststrækningen, og toget kører gennem tunneller hugget ud i bjergsiden. Hver gang du kører ud af mørket overraskes du af et nyt panoramisk portkort-vue over havet og himlen. Regionale Veloce-togene kører flere gange dagligt og gør holdt i en perlerække af pittoreske, pastelfarvede byer – blandt andre de fem berømte byer, der udgør Cinque Terre.

Monterosso er én af de fem byer, der udgør Cinque Terre, som kan nås med tog på Liguriens kyst

Det er muligt – med et skift i Genova – at tage toget hele vejen fra Ventimiglia nær den fransk-italienske grænse til La Spezia, der grænser op mod Toscana. Det kan gøres på godt fire timer. Men du kan også sagtens nøjes med mindre. Er du på ferie i Ligurien, kan du benytte dig af toget som transportform og tage på ”byhop”. Besøg for eksempel livlige Santa Margherita Ligure eller Sestri Levante, der byder på gode strande.

Køb dine billetter på stationen eller bestil i forvejen på www.trenitalia.it.

Centovalli: Med tog gennem Alpernes dale

Centovalli – de hundrede dale. Det er hvad du bevæger dig igennem, hvis du tager Centovalli-toget, der kører mellem Domodossola, der ligger i Ossola-dalen ved floden Toce, og Locarno i den allernordligste schweiziske del af Lago Maggiore.

Strækningen er kun 52 kilometer, men tager knap et par timer, så der er god tid til at nyde det spektakulære landskab på turen. Det giver et svimlende sug i maven, når du krydser en af de 83 viadukter og stålbroer på ruten, højt hævet over funklende blå bjergsøer. Og uanset hvor øjet hviler, forkæles det med sneklædte tinder, vinmarker, tætte skove af kastanjetræer og dramatiske dalsænkninger. Det er ren balsam for sjælen.

Der er mange muligheder for oplevelser undervejs, for Centovalli-toget benyttes som pendlertog af de lokale og stopper derfor i mange små bjergbyer, som stort set alle har gode vandreruter. Det er også nemt at kombinere strækningen med andre panoramiske togruter i alperne.

Lago Maggiore er udgangspunktet for at opleve Centovalli-togstrækningen

Centovalli kan med fordel opleves som en del af Lago Maggiore Express-pakken: En dagstur fra et valgfrit udgangspunkt ved Lago Maggiore, der kombinerer Centovalli med en sejltur på søen med mulighed for stop i de smukke byer langs søbredden og på Borromeo-øerne.

Læs mere og book på www.centovalli.ch eller www.lagomaggioreexpress.eu.

Circumetnea: Gennem månelandskaber ved vulkanen Etna

Circumetnea er en historisk jernbane, der i løbet af tre timer og 110 kilometer bringer dig hele vejen rundt om vulkanen Etna på Sicilien.

Det er en vild og smuk oplevelse, når det gamle tog snor sig gennem citruslunde, stenede månelandskaber og marker med græssende får og oliventræer. Hvor end på ruten, du befinder dig, drages øjet af Etna, der dominerer horisonten. På turen får du mulighed for at beundre vulkanens majestætiske form og det imponerende og varierede omgivende landskab fra alle tænkelige vinkler.

Vulkanen Etna på Sicilien kan opleves fra alle vinkler på den historiske togstrækning Circumetnea.

Circumetnea blev etableret i slutningen af 1900-tallet og brugt af lokale bønder, der skulle ud på markerne. I dag bruges det mest af turister, men der er stadig mulighed for at stå af og på undervejs. Turen går fra Siciliens hovedby Catania (stationen Catania Borgo) til Riposto ved kysten. Skal du retur til Catania kan du dog med fordel stå af i Giarre, hvorfra der er lokale togforbindelser til Catania.

Billetter kan købes på Catania Borgo-stationen. Læs mere på www.circumetnea.it.

Alle oplysninger om togafgange og rejsetider i denne artikel er tidsfølsomme og derfor med forbehold for ændringer.

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere