Tre steder, du ikke kendte til i Napoli…før nu

At tage til et nyt sted i verden kan være en af de mest spændende ting, der findes – tænk bare på alle de nye oplevelser, der venter, alle de nye madretter, du kan komme til at smage, og alle de spændende oplevelser, du vil pakke ned i din bagage og tage med hjem. Hvis du er ligesom mig, vil du sikkert søge information på utallige hjemmesider i ugerne før afrejse og læse rejsetip efter rejsetip – fordi vi ønsker at få det maksimale ud af vores tur. For mig er det en vigtig del af den komplette rejse at opleve stedet på de lokales præmisser, og derfor er det de steder, hvor jeg kender nogen, der kan guide mig rundt på stedet, der er blevet gemt i min hukommelse som mine vigtigste ferieminder.

Nu er det ikke så let at kende nogen i hvert eneste hjørne af verden, og derfor er det vigtigt, at vi deler vores insider-tips med hinanden. Så derfor tænkte jeg, at jeg ville dele tre mere eller mindre hemmelige steder i Napoli med dig; alle steder, som jeg blev ført til af mine napolitanske venner, sidst jeg besøgte byen i Campania i det sydlige Italien. Besøget på disse steder fik mig til at blive endnu mere forelsket i Napoli, end jeg allerede var, så jeg håber, de har den samme virkning på dig.

Napoli miljö
Napoli opleves bedst med en personlig guide – men har du ingen, kan du tage disse tips forneden med dig. © Louise Laurenius

Napoli Sotterranea

Vidste du, at der er to Napoli´er? Tja, det er sandt! Ud over byen, som vi kender den i dag, er der et underjordisk Napoli, hvilket ligger lige under det historiske centrum af byen, næsten 40 meter under jordens overflade. Napoli Sotterranea (bogstaveligt talt “underjordiske Napoli”) er et virvar af tunneler, huler og grotter, som blev grundlagt allerede 300 år før Kristus, da grækerne begyndte at hugge hård sten ud af jorden for at bygge fundamentet for det, der nu er Napoli, nemlig Neapolis. Dernæst udvidede de den underjordiske by med akvædukter for at forbedre byens vandforsyning. Under Anden Verdenskrig tjente Napoli Sotterranea en vigtig funktion som et skjulested for byens indbyggere under den kraftige bombning, som Napoli led under i den periode…

Napoli Sotterranea
Det er svært at give et retvisende billede af Napoli Sotterranea gennem et foto – det her sted bør opleves i virkeligheden!

Det er virkelig en fascinerende historie, og for dem, der er interesseret i at høre mere om den, er det muligt at tage på guidede ture (på engelsk eller italiensk) i Napoli-området. Bemærk, at du ikke vil blive givet adgang uden følge af en guide – hvilket nok kun er for din egen sikkerheds skyld…

Restauranten De Nennella i Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli i Napoli er urbilledet af byen… © Louise Laurenius

Hvis du har set et foto fra Napoli, så kan jeg næsten garantere dig, at billedet blev taget i Quartieri Spagnoli (det Spanske Kvarter). Det er prototypen på Napoli. Krogede gader. Vasketøj på reb mellem vinduer. Gamle scootere på hvert gadehjørne. Kaos. Snavs. Høje samtaler. Og smukt i sin grimhed. Quartieri Spagnoli har længe været ét af de fattigste kvarterer i Napoli, med høj arbejdsløshed og stærk indflydelse fra Camorraen. I dag er det blevet mere roligt – i hvert fald om dagen; men jeg vil ikke anbefale nogen at tage en tur i området efter solnedgang.

Quartieri Spagnoli er blevet populært selv blandt Napolis turister, der ønsker at opleve den autentiske del af byen. Men hvad mange glemmer er at besøge det mest autentiske af alt – nemlig restauranten De Nennella, der ligger i midten af det hele. At spise frokost her er en vanvittig oplevelse. Det er tempofyldt og tjenerne er højlydte – de både synger og danser med deres gæster. Man kan høre kokkene udveksle vittigheder, bande og grine med hinanden i køkkenet. Maden bliver næsten smidt på bordet, her går man ikke just op i formerne, men smagen er til gengæld dejlig. Altså, jeg elsker napolitanerne – helt vanvittigt!

Husk at reservere et bord på De Nennella (der er altid fyldt op med gæster); så kan du tilgengæld se frem til en særlig frokost.

Isola la Gaiola

Napolitanerne selv kalder øen Isola Maledetta (“Den forbandede ø”), og faktum er, at Isola La Gaiola har oplevet mange tragedier gennem historien. I dag er det en helt anden virkelighed, du bliver mødt af, når du bevæger dig til naturparken Parco Sommerso di Gaiola i udkanten af Napoli, hvor Isola La Gaiola tårner sig op som noget, der forekommer meget unaturligt, omkring 30 meter ude i havet.

Isola la Gaiola
Et besøg ved Isola la Gaiola er et must for dig, som vil bade i et unikt miljø…© Louise Laurenius

Fra at være et forbandet sted er det blevet et meget populært sted, hvor napolitanerne selv tager hen for at solbade og svømme…og jeg var ved at skrive “for at komme væk fra stress og kaos”, men faktum er, at Napolis kaos er umuligt at komme væk fra – selv her på Isola La Gaiola, hvor der er kamp om at få en af de få pladser ved havet. Men det er en oplevelse at svømme og solbade på dette unikke sted på jorden. Hvis du ønsker mere information om Isola La Gaiola og dens sagnomspundne historie, kan du læse min artikel om det her.

Er du på udkig efter en feriebolig i Napoli?

Så besøg vores side med alle vores hoteller og ferieboliger i Napoli her, hvor du kan se priser, faciliteter, anmeldelser, fotos og kort over beliggenheden af alle ferieboligerne.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere