Udforsk enestående helleristninger på din ferie i Lombardiet

Castello di Breno i Valcamonica
Castello di Breno i Valcamonica. Foto: Wolfgang Moroder, CC.

Valcamonica i Lombardiet gemmer på en unik seværdighed: en af verdens største samlinger af forhistoriske helleristninger. Synes du menneskets fjerne fortid er fascinerende? Så er et besøg i denne smukke dal en af de ting, du ikke må gå glip af på en rejse til det nordlige Italien.

Italiens debut på UNESCO’s Verdensarvsliste

Helleristningerne i Valcamonica blev i 1979 optaget på UNESCO’s liste over umistelig natur- og kulturarv, den såkaldte verdensarvsliste. Det var første gang Italien fik plads på listen, som siden er vokset betragteligt og nu indeholder 53 italienske steder.

Den unikke kulturarv i den norditalienske dal udgøres ifølge UNESCO af mere end 140.000 intakte symboler og figurer, der er skåret ind i klipperne over en periode på 8000 år frem til romertiden. Disse helleristninger som findes på begge sider af den smukke dal, står i dag som et tavs vidnesbyrd om, hvordan vores forfædre engang levede her. På klipperne kan du således se skildringer af bukkejagt, kampe, landbrug og geometriske symboler, som formentlig har religiøs betydning.

Helleristninger i Naquane
Helleristninger i Naquane. Foto: Luca Giarelli, CC-BY-SA 3.0
Helleristning Nadro
Mange af helleristningerne skildrer drabelige dueller. Foto: Luca Giarelli, CC-BY-SA 3.0.

Besøg dalens arkæologiske parker

Vil du se de gådefulde helleristninger i Valcamonica, kan du gøre det på et besøg i en af de otte arkæologiske parker i den 80 km lange dal. Den største koncentration af helleristninger finder du i den centrale del af dalen. Her kan Parco Nazionale delle Incisioni Rupestri di Naquane nær byen Capo di Ponte anbefales som en god introduktion til dalens helleristninger.

I denne arkæologiske park, som blev oprettet i 1955 som den første af sin slags i Italien, kan du udforske talrige klipper med flotte helleristninger, som er godt forbundet af gangstier, ligesom der er opstillet udsigtsplatforme. Hvor det engang var muligt at kravle helt op på klipperne for at tage kunstværkerne i nærmere åsyn, er det i dag kun guider og forskere, som har lov at betræde klipperne. Selv oppe fra platformene kommer du dog tæt nok på til at se detaljerne i de fascinerende stentegninger.

Der ligger også et museum i Capo di Ponte, som er et besøg værd. Her findes en samling af de fineste helleristninger, som man har fundet på løse sten i dalen. Har du løst billet til Naquane-parken, er adgangen til museet i i Capo di Ponte inkluderet.

Du kan finde mere information om de arkæologiske parker på dalens turisthjemmeside

Herunder kan du se UNESCO’s præsentation af dalen.

Ferie i Lombardiet med natur og kultur

Valcamonica er et oplagt mål for en dagsudflugt, hvis du holder ferie ved Iseosøen. Udover de unikke helleristninger byder dalens fantastiske landskaber også på gode muligheder for at tage på spektakulære vandre- og cykelture. Kommer du her om vinteren, er der adskillige skilifter i bjergene her.

På en ferie i Lombardiet kan du i det hele taget altid kombinere storslået natur med kulturelle oplevelser. Her findes alt fra storbyliv i regionshovedstaden Milano, Italiens modemekka, til små, fredelige landsbyer, hvor det autentiske Italien stadig trives.

Udvalget af ferieboliger i Lombardiet hos Escapeaway Rejser er bredt, og uanset hvor du vælger at bo, er der mange interessante udflugtsmål inden for kort rækkevidde.

Læs mere om rejser til Lombardiet i det nordlige Italien

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere