Besøg Urbino – én af de største arkitektoniske perler i Italien

Urbino
Urbino er en af de største arkitektoniske perler i Italien

Den skønne renæssanceby Urbino i regionen Marche kan med sit atmosfærefyldte historiske centrum, der er optaget på UNESCO´s verdensarvliste, charmere enhver besøgende. Den har i hvert fald charmeret mig. Måske kan den også charmere dig?

Her følger mine indtryk fra mit besøg i byen; jeg håber, at det kan virke som inspiration for dig, når du skal planlægge din ferie i Italien.

Piazza-stemning og spændende bekendstskaber

Cafébordets vaklen på de ujævne brosten gjorde, at hver gang jeg satte min godt fyldte kop med skoldhed cappuccino tilbage på bordet, kom der et lille skvulp af brusende skum ud på underkoppen. Duerne omkring mig holdt skarpt øje med min fabelagtige – og ikke nær så varme – Piadina-sandwich og stod parate, hvis en lille bitte krumme skulle drysse ned på brostenene … fantastiske brosten i øvrigt, fantastisk cappuccinoskum, søde duer – ja, de syntes næsten at se meget gladere ud her i Urbino, end de duer jeg tidligere havde mødt på diverse italienske piazza’er.

Gade i Urbino
Det smukke historiske centrum af Urbino blev i 1998 udnævnt til kulturel verdensarv af UNESCO

Måske luften er friskere her? Måske chancen for krummer er større her fra de mange universitetsstuderende, der samles på torvet til en bid frokost. Jeg følte mig i hvert fald selv lige så glad som duerne så ud, for formiddagen havde været så spækket med spændende bekendtskaber, at sulten nu havde meldt sig.

Første del af formiddagen var brugt i selskab med en vis herre, nemlig Hertug Federico III af Montefeltro (1422 – 1482), der havde åbnet dørene for sit hjem – det imponerende Palazzo Ducale. Køn var hertugen nu ikke, men smag og penge – det havde han, hvilket afspejlede sig i hans smukke hjem og det tilhørende museum med renæssanceværker.

Urbino tegnet mod det omgivende landskab
Urbino ligger smukt med udsigt over det karakteristiske, bakkede landskab, og er eventyrlig og overvældende i al sin velbevarede pragt

Rafaels fødeby

Efter afskeden med Federico III af Montefeltro, mødte jeg en ganske talentfuld og yderst kreativ ung herre: Maleren Rafael (født i Urbino; 1483 – 1520), der bød mig hjem til sit barndomshjem, hvor jeg også her kunne beundre adskillige værker af kunstneren selv.

Nu sad jeg så her og fik stillet sulten og glemte næsten tiden. Lyden af en motorcykel, der nærmede sig fik mig til at indse, at jeg allerede var sent på den til min næste aftale. Valentino Rossi (født i Urbino; 1979), der er vinder af MotoGP World Championships af flere omgange – senest 2008 – kom svingende ind på pladsen på sin Yamaha, lettede på solbrillerne og gjorde plads på motorcyklens bagsæde. Med hvinende dæk tog jeg afsked med den skønne renæssanceby Urbino velvidende om, at jeg en dag helt sikkert vil komme hertil igen.

Vil du vide mere om Urbino?

Hvis du vil vide mere om Urbino, kan du her bl.a. se hvilke udflugtsmuligheder, hoteller og ferieboliger, som vi foreslår i byen.

Du er også velkommen til at ringe til os på 33151313, hvis du har spørgsmål om en ferie i Urbino og omegn eller skrive til os her.

Læs også vores populære artikel om regionen Marche her

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere