Vinteren nærmer sig og det er derfor tid til at smage på de italienske supper. Supper er ofte billige og nærende middagsløsninger, og således en autentisk repræsentant for det oprindelige køkken. Dette gør sig også gældende i Italien, hvor ”zuppa”, ”minestra” og ”brodo” er nogle af de betegnelser, man finder på menukortene rundt omkring.
Hemmeligheden bag en god suppe er, som det gør sig gældende for de fleste opskrifter, gode råvarer. Gode, struttende grøntsager, hvor man er opmærksom på, at de ikke koger fuldstændig ud, men bevarer lidt bid, og så en rigtig god og helst hjemmelavet fond, der jo trods alt er grundstammen i en suppe.
I det følgende giver jeg dig mine råd og tips til tilberedningen af den italienske kikærtesuppe Zuppa di ceci Baldovino.
Facts:
Tilberedning: ca. 2½ time (inklusiv simretid)
Antal personer: 4
Ingredienser:
- 500 g kikærter – sæt dem i blød dagen forud eller brug dem fra dåse
- 60 g bacon, hakket i mindre stykker
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk. hakket frisk persille
- 1-2 tsk. hakket frisk basilikum
- 1-2 tsk. tørret oregano
- 60 g smør
- 3 spsk. olivenolie
- 300 g hakkede tomater
- 2,5 l grøntsagsfond/bouillon
- 250 g svinepølse, hakket i mindre stykker
- 250 g julesalat
- 4-8 skiver af godt brød
- Salt og peber
- 80 g revet parmesan
Tilberedning:
Dag 1: Sæt kikærterne i blød natten over, medmindre du bruger dem fra dåse.
Dag 2: Bland bacon, løg, hvidløg, persille, basilikum og oregano, og sauter hele molevitten i smør og olie i en stor gryde. Lad det simre et par minutter, til det begynder at dufte lifligt. Imens hældes vandet fra kikærterne. Skyl dem grundigt, og hæld dem dernæst i gryden sammen med de hakkede tomater, tomatpureen og grøntsagsfonden samt svinepølsen, salt og peber. Lad det koge op og dæk dernæst gryden til og lad det hele stå og simre en 1½ times tid. Hak julesalaten i spiselige bider og føj den til suppen. Lad nu det hele simre yderligere 30 minutter.
Rist brødskiverne.
Server suppen med en skive ristet brød eller to stukket ned i siden af hver skål, fordel lidt parmesanost hen over suppen og kald gæsterne til bords; suppen er bedst rygende varm.
Buon appetito!