Vi høster oliven!

Olivenmark
Traditionen for olivenhøst lever i bedste velgående på Sicilien - her holdes nogle olivenmarker ved lige med traktorkraft...

Det er tid til at gå tilbage i tiden. Jeg taler ikke om filmen “Tilbage til fremtiden”, men om en særlig græsk-romersk tradition, der stadig er i live, helt indtil i dag.

Jeg taler om dyrkningen af oliventræer og udvindingen af olivenolie.

Odysseus´seng

Oliventræet var til stede i Italien allerede på fønikernes tid, men selve kulturen at dyrke oliventræer blev introduceret af grækerne på Sicilien omkring 500 f.Kr. Den mest berømte reference til olivendyrkning i antikken finder vi formodentlig i Homers episke digt Odysseen; her er Odysseus´ seng således beskrevet som lavet af træet fra et oliventræ.

Oliventræ
Oliventræerne fandtes på Sicilien allerede under fønikerne; men det var grækerne der introducerede dyrkningen af dem…

Med tiden bevægede oliventræet sig op igennem det berømte italienske støvleskaft, helt op til de centralt beliggende regioner Toscana og Ligurien. Samtidig bredte træet og dets anvendelser sig rundt i hele Middelhavsområdet takket være romerne, for hvem oliventræet var helligt og udødeligt og som udbredte deres viden om træet og dets anvendelsesmuligheder i samme takt med, at de udbredte deres enorme imperium.

Det grønne guld

Traditionen med at høste oliven er spillevende på Sicilien i dag. I de sidste tre uger har jeg således haft travlt med at høste oliven i weekenderne sammen med min familie og mine venner. Vi har to olivenlunde i familien, og vi elsker den friske og ægte smag af oliven og olivenolie.

Når vi høster vores oliven, spreder vi nogle net ud under et af oliventræerne, ryster grenene, indtil der falder oliven ned i nettene, samler de nedfaldne oliven i poser og flytter videre med nettene til det næste træ.

Oliven-høst
Under høsten rystes olivene ned i net…

Vi er altid påpasselige med ikke at lade de høstede oliven blive i poserne i for lang tid, da kvaliteten og smagen af dem ellers ville blive ødelagt. Senest ved slutningen af ​​andendagen efter høsten tager vi derfor poserne med til oliemøllen, hvor nogle specielt indrettede maskiner omdanner de mange oliven til det såkaldte “grønne guld”.

Del af tusindårig tradition

Alt dette – hvor simpelt det end lyder – er et hårdt fysisk arbejde, og når jeg er nået frem til slutningen af ​​en sådan høstdag, vil jeg gerne indrømme, at min ryg er øm. Men jeg – ligesom alle andre i min familie – véd, at det store arbejde med høsten af oliven betaler sig tilbage i form af en stor velsmagende skat af olivenolie.

Og så er dette måske end ikke det vigtigste: Vi ved præcis, hvor olivenolien kommer fra, hvor naturligt den blev dyrket, og at vi – når vi indtager vores olivenolie – ikke bare smager på en madvare, men også på en tusindårig kulturel tradition, der slog rod her på Sicilien efter dens græske podning og som har spredt sig til de forskelligste kulturer, tider og steder.

Læs også vores anden spændende blogartikel om oliven, olivenolie og oliventræer her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere af Francesco

Mine tre italienske yndlingsretter

Når vi taler om Italiens kulturelle arv, må vi efter min mening...
Læs mere