Via degli Dei – Gudernes Vej mellem Bologna og Firenze

På vandretur i bjergene.
Vandretur i bjerge, Italien.

Via degli Dei (Gudernes Vej), der forbinder Emilia-Romagna og Toscana, har eksisteret i over 2000 år. Både etruskere og romerne brugte den, ligesom den i  Middelalderen var en af de foretrukne veje gennem Appenninernes grønne bjerge. I dag er ruten populær blandt vandretursfolk og mountainbikere, som følger ruten for at kombinere unikke natur- og kulturoplevelser.

En vandretur fra middelalderen til renæssancen

Via degli Dei går fra Maggiore-pladsen i Bologna stik mod syd til Signoria-pladsen i Firenze. Du bevæger dig skiftevis gennem øde, naturskønne områder og gamle landsbyer ad alt fra helt smalle grusstier til asfalterede veje. Gudernes Vej falder på flere strækninger sammen med den romerske Via Flaminia militare. Nogle steder kan du sågar se noget af den oprindelige vejbelægning og med tanke på de mange folk, som har gået netop her i tidens løb, er det svært så ikke at føle historiens vingesus.

Romersk vej
Vejbelægning fra romertiden nær Bologna.
Appenninerne vej
Den er rig mulighed for at nyde roen og freden, når du bevæger dig gennem Appenninerne ad Via degli Dei.

Byerne du passerer på din vej mod Firenze (eller omvendt), er en chance for at få fyldt ny energi på med et godt måltid mad og eventuelt finde ly for natten. Her finder du også supermarkeder, hvis du har brug for at proviantere. Det vil der være brug for, hvis du vælger at følge hele Via degli Dei, der er på næsten 120 km med omkring 4.500 udfordrende højdemeter. Med tog kan man ganske vist nå fra Bologna til Firenze på blot en halv time, men til fods er det en tur, som man ifølge den officielle rutebeskrivelse bør afsætte 4-5 dage til.

Anbefalede etaper: Bologna – Badolo (19,30 km); Badolo – Madonna dei Fornelli (27,80 km); Madonna dei Fornelli – Monte di Fo’ (17,50 km); Monte di Fo’ – San Piero a Sieve (21,08 km); San Piero a Sieve – Firenze (33,20 km).

Tid til at restitution og nydelse

Du behøver ikke være hverken toptrænet eller erfaren bjergvandrer for at gå på Via degli Dei. Ruten kan således godt opdeles i endnu flere, kortere etaper. Ligeledes vælger mange blot at gå en mindre del af den samlede rute. Det er desuden muligt at følge Gudernes Vej på mountainbike, hvilket kan gøres på 2-3 dage. Ruten er dog så lidt en anden.

Kan du give dig selv et par ekstra dage til at gennemføre Via degli Dei, er der mulighed for at lave små afstikkere fra ruten undervejs. Det giver blandt andet flere valgmuligheder i forhold til overnatning. Efter en lang dag til fods eller på cykel, er det dejligt at kunne slappe af i fredelige omgivelser på et idyllisk B&B eller agriturismo.

Vandring i Appenninerne
Der er i det hele taget gode muligheder for at tage på vandreferie i Appenninerne. Her er findes ruter i flere forskellige sværhedsgrader.
Firenze solnedgang
Fremme i Firenze er der gode muligheder for at genvinde nogle af de tabte kilo med gastronomi i verdensklasse. Foto: Maëlick, CC.
Udsigt fra San Gimignano
Firenze er et godt udgangspunkt for at udforske resten af Toscana. Lej eventuelt en bil og giv benene et hvil, mens du udforsker regionens mange idylliske middelalderbyer.

Find mere information om de anbefalede etaper og seværdighederne på Via degli Dei på den officielle hjemmeside her

Find vej med kort og mobil

Club Alpino Italiano gjorde i starten af 1990’erne et stort stykke arbejde for at gøre Via degli Dei mere lettilgængelig. Der blev blandt andet opsat nye rutemarkeringer og informationstavler, som hjælpere vandrere på rette vej og oplyser om seværdigheder undervejs.

Du bør dog også medbringe et kort over din planlagt rute i tilfælde af, at du overser skiltene. Nu til dags hvor de fleste af os har en smartphone med gps, er det også oplagt at følge med på denne. Til det formål kan app’en Viewranger anbefales, som netop henvender sig til friluftsfolket. I denne app kan du på forhånd markere ruten, du ønsker at gå, samt hente de nødvendige baggrundskort. Det er således ikke nødvendigt med dataforbindelse undervejs. ViewRanger findes til både Android og iOS.

Vandreferie i Italien

Via degli Dei er blot en af de mange smukke vandreruter, du kan udforske på en aktiv ferie i Italien. Holder du ferie ved Amalfikysten, er det for eksempel oplagt at tage på vandretur ad  Sentieri degli Dei (Gudernes stier), mens Abruzzos nationalparker i det centrale Italien ligeledes byder på masser af muligheder for at nyde høje bjerge, lave dale, storslåede højsletter og smukke søer til fods.

Har du fået lyst til at snøre vandrestøvlerne? Så læs mere om aktiv ferie i Italien med Escapeaway. Du kan også finde flere tips og gode råd til en sikker og vellykket vandreferie i vores Guide til vandreture i Italien

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere