Via Romea Francigena – cykelferie på pilgrimsrute i Italien

Eurovelo 5
I Italien passerer ruten mange historiske seværdigheder. Foto: www.viaromeafrancigena.com

Pilgrimsruter herhjemme og i udlandet oplever i disse år en større popularitet end nogensinde. Et par hundrede tusinde pilgrimme følger for eksempel nu årligt caminoen til Santiago de Compostela i det nordlige Spanien. Der findes dog også stadig ruter, som du endnu ikke skal dele med så mange andre pilgrimme. En af disse er Via Francigena, som desuden er et oplagt mål for en cykelferie i Italien med natur og kultur i særklasse.

Tid til refleksion

Man har skriftlige beskrivelser af pilgrimsruten Via Francigena helt tilbage til 900-tallet, hvor de ca. 1800 kilometer fra Canterbury i det sydlige England til Vatikanstaten i Rom blev tilbagelagt med et religiøst sigte. Nogle særligt fromme pilgrimme fortsatte sågar videre sydpå til Jerusalem via båd fra Apulien.

Italien har ansøgt UNESCO om anerkendelse af pilgrimsruten Via Francigena

Den moderne pilgrim vandrer af mange andre årsager end de religiøse. For mange er en lang vandring en chance for at komme helt ned i gear væk fra hverdagens stress og jag. På de øde landeveje er der ro til at reflektere over tilværelsen og få nye perspektiver på livet. Samtidig passerer pilgrimsruter som Via Francigena en perlerække af kulturhistoriske seværdigheder og gennem smukke naturområder.

Milano cykel
EuroVelo 5-ruten passerer blandt andet Milano. Foto: www.viaromeafrancigena.com.
Cyklist Pavia
Man skal være forberedt på mange forskellige typer underlag, så en cykel med forholdsvis brede dæk er at foretrække. Foto: www.viaromeafrancigena.com

Pilgrim uden vabler – EuroVelo 5

Foretrækker du at cykle fremfor at gå, er det også muligt at være “cykelpilgrim”. Det europæiske cykelrutenet, EuroVelo, omfatter således en lang version af pilgrimsruten Via Francigena: EuroVelo 5 – Via Romea (Francigena) på hele 3300 kilometer. Du kan dog sagtens nøjes med at udvælge delstrækninger – for eksempel til en cykelferie i Italien.

EuroVelo 5 begynder ligesom den oprindelige pilgrimsrute ved katedralen i Canterbury, men adskiller sig derefter ved blandt andet at krydse gennem Belgien og Luxembourg. I Italien følger cykelruten mere eller mindre Via Francigena fra Comosøen helt til Brindisi nede i hælen af Støvlelandet.

Cykelturist Italien
Selv en kort dagstur på ruten kan være en stor oplevelse. Foto: www.viaromeafrancigena.com

Vil du helst undgå bakker, kan du eventuelt nøjes med en tur på strækningen over den flade Po-slette fra Milano til foden af Appenninerne. Er du derimod ikke afskrækket af udsigten til højdemeter, bør du dog fortsætte gennem idylliske Toscana ud til kysten og videre gennem Appenninerne i den centrale del af landet. Efter Rom følger ruten dele af Via Appia, en af romerrigets hovedfærdselsårer, ned til Brindisi i Apulien.

På den italienske del af EuroVelo 5 cykler du hovedsageligt på mindre veje, cykelstier langs kanaler og floder eller tidligere jernbaner. Ruten er dog stadig under udarbejdelse, så skiltningen kan være mangelfuld og trafikerede veje kan indgå. En ferie på cykel er uanset, hvor lange stræk af ruten du følger, en god måde at opleve Italiens mange charmerende middelalderlige byer og landsbyer, arkæologiske områder og flotte landskaber. I modsætning til en vandreferie, kommer du på cykel nemmere vidt omkring i løbet af bare én dag. På cykel er det ikke noget problem at lave en afstikker på et par kilometer for at besøge en seværdighed eller få forfriskninger.

EuroVelo har fornylig lanceret en app til både Android og iPhones, som dækker hele Via Romea (Francigena) ruten fra Canterbury til Brindisi med blandt et detaljeret kort og tips til seværdigheder. Du kan også se en uddybende rutebeskrivelse på den officielle hjemmeside for EuroVelo 5: www.viaromeafrancigena.com

Aktiv ferie i Italien

Hvad enten du vil følge Via Romea Francigena hele vejen gennem Italien eller blot på dagsudflugter, kan du hos In-Italia finde indlogering mange steder langs ruten. Det er for eksempel oplagte at bestille ophold i byer som Lucca, Pescia, San Gimignano, Monteriggioni, Siena, Bolsena, Rom eller Benevento.

Få flere tips til en aktiv ferie i Italien

Skrevet af
Mere af Mikkel H.

Hvad er billigst – kør-selv ferie eller flyferie til Italien?

Mange af Italiens skønne destinationer er inden for fornuftig køreafstand af Danmark. Mange...
Læs mere