Vin: Italiens hjerteblod

Den berømte Barolo-vin iltes
Vin er Italiens hjerteblod - her iltes den berømte Barolo-vin

Italien er verdens største vinproducent! Som samtaleemne må både fodbold, pasta og mode se sig overtrumfet af vin, som for italienerne er indbegrebet af historie, kultur og god smag. Vin er altid på italienernes læber.

Fakta om vin

Italien er verdens største vinproducent og -eksportør med en vinproduktion, som beregnes til omkring 59 mio. hektoliter pr. år. Der produceres flere forskellige vintyper end i noget andet land (ca. 400) og mange af vinene holder en meget høj standard. Dyrkningsarealerne udgør mere end 900.000 hektar. Interessant er det også, at italienerne hører til verdens flittigste vinkonsumenter (pr. capita).

I Italien findes der fire forskellige vin-specifikationer: VdT (Vino da Tavola) indikerer, at der er tale om en bordvin og dermed en enklere vin; IGT (Indicazione Geografica Tipica) indikerer, at vinen kommer fra et bestemt geografisk område; og druetypen kan også være angivet DOC (Denominazione di Origine Controllata), hvilket indikerer, at vinen kommer fra et afgrænset geografisk område og her er der også et regelsæt, der bestemmer mængden af dyrkede druer pr. hektar, hvilke druetyper, der anvendes, og det indbyrdes forhold imellem dem.

Vin plukkes i Italien
Italien er verdens største vinproducent og vineksportør og der sættes store krav til både druernes kvalitet og selve produktionen af vinene..

Til sidst kommer vinen med betegnelsen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som er den højeste klassificering og med endnu højere krav end DOC-vinene. Der produceres mest af de enkle bordvine, men andelen af højkvalitetsvine er på det seneste øget betydeligt. Selvom Italien fremstiller alle typer vin, er det rødvinen, der dominerer. Der findes over 2000 forskellige druesorter, som dyrkes i 20 vinregioner i hele landet. Nogle af de mest kendte druesorter er bl.a. Sangiovese, Barbera, Merlot og Negroamaro, som alle er blå. Af grønne druer kan sorterne Cataratto, Trebbiano og Malvasia nævnes.

Italiens top 3 regioner: Toscana, Piemonte og Veneto

Det er ikke alle vine fra disse tre vinregioner, der ligger i den højeste klassificering, men gennemsnittet er højt sammenlignet med andre regioner i Italien. Toscana med sit Chianti-distrikt kender de fleste til. Men Toscanas sværvægtere finder du i den sydlige del af regionen, nærmere betegnet på skråningerne uden for byerne Montalcino, hvor den kraftige Brunello di Montalcino fremstilles, samt Montepulciano, hvor Vino Nobile di Montepulciano fremstilles – begge hører til Toscanas bedste og mest kendte vine.

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana

I Piemonte hedder det mest traditionsrige vindistrikt Langhe, og dets varierede landskab og frugtbare jord giver en god basis for vinproduktion. Langhe udgør den sydøstlige del af Piemonte, sydøst for regionenshovedstaden Torino. Områdets kulturcentrum er Alba. I Langhe fremstiller man nogle af Italiens bedste rødvine, bl.a. den verdenskendte Barolo, som er fremstillet på Nebbiolo-druen. Af samme drue fremstilles også vinen Barbaresco, som siges at have sine rødder helt tilbage i romertiden. Men i Piemonte koncentrerer man sig ikke kun om rødvine; her fremstilles nemlig også en hvidvin af høj kvalitet af druen Arneis, som dyrkes i distrikterne Roero (Roero Arneis) og Langhe (Langhe Arneis).

Læs vores populære artikel om gastronomisk særklasse og landskabsmæssig åbenbaring i Langhe her. Du kan også læse om byen Alba – smagsoplevelsernes by – her.

I Veneto-regionen har flere og flere skandinaver de senere år fået øjnene op for vindistriktet Valpolicella, som befinder sig øst for Gardasøen og lige nord for Verona. De fleste har hørt tale om – eller endnu bedre – nydt en flaske Amarone, som fremstilles af tre forskellige druesorter: Corvina, som udgør selve vinens grundstamme, samt sorterne Rondinella og Molinara. Det var dog først i 1936, at man begyndte at fremstille Amaronevinen, da producenten Villa Mosconi (i dag kendt som Bertani) ved et tilfælde fremstillede en vin på disse tre forskellige druer. De betydeligt ældre vine fra distriktet er Valpolicella Superiore og Classico, samt den fyldige dessertvin Recioto.

Interesseret i en rejse til Toscana? Se alle vores hoteller og ferielejligheder i regionen her.

Syditalien på fremmarch

I det sydlige Italien har man fremstillet vin i lang tid, men disse vine har alt for tit stået i skyggen af vine fra Toscana, Piemonte og Veneto. For eksempel fremstiller man i den eksotiske region Apulien (Italiens “hæl”) vine på Primitivo-druen, som er populære i de nordiske lande. I den lille region Basilicata, som ligger mellem Campania og Apulien, er man i den senere tid begyndt at fremstille vine af god kvalitet på Aglianico-druen.

Vindruer og vin på Sicilien
Vinproduktion er på fremmarch i Syditalien, ikke mindst på Sicilien, hvor denne mand er fra…

På Sicilien produceres fantastiske vine på den lokale drue Nero d’Avola, som giver en kraftfuld og koncentreret rødvin. Nero d’Avola er den vigtigste og mest udbredte vin fra Sicilien, som har fået sit navn fra byen Avola på den sydøstlige del af øen.

Interesseret i en rejse til Sicilien? Så besøg denne side, hvor du kan se alle vores hoteller og ferielejligheder.

Vinsmagning

At smage vin kan virke svært og lidt sært: Der svinges med glas, slubres og spyttes! Faktum er, at det slet ikke er svært og at alle ganske enkelt kan smage vin på (næsten) helt professionel vis. I denne artikel om vin er det derfor helt på sin plads, at jeg beskriver lidt nærmere, hvordan en vinsmagning foregår. Man taler sædvanligvis om fire trin:

BETRAGT VINEN. Når du betragter vinen, holder du i glassets fod og holder glasset ind over bordet. Ved at hælde glasset og se på det oppefra, kan du notere dig vinens farve og intensitet. Mange meget unge rødvine har en blårød nuance. Efter nogle års lagring skifter farven til klar rubinrød for at antage en mere teglrød farve jo ældre den bliver. Forskellige druer giver også vinen forskellige farvenuancer. Intensiteten i farven kan give et fingerpeg om vinens fyldighed. Ser vinen tyk og uigennemsigtig ud, kan du regne med, at den har en fyldig og koncentreret smag.

DUFT. Slyng vinen rundt i glasset enten ved at holde i glassets fod og rotere i håndleddet eller ved at lade glasset hvile på bordet og rotere det imod underlaget. Det vigtige er, at vinen får så megen kontakt med luftens syre som muligt, eftersom det er det, der skal til for at sætte gang i de kemiske reaktioner, som gør, at vinen udvikler sig i glasset. Bevægelsen fæstner også vin på glassets sider, og du får derfor en større overflade, som dufter, hvilket gør det lettere at adskille vinens duftnuancer. Forsøg at beskrive vinens duft. Dufter den meget eller lidt? Kan du identificere nogen bestemt frugtduft? Det vigtigste i starten er, at finde noget at hænge indtrykkene op på for at huske duftene. Associer gerne frit – mormors blåbærtærte, nytjæret badebro eller skovbund med visne blade.

Vinsmagning
Vinen skal betragtes, duftes, smages og til sidst sammenfattes…

SMAG. Tag en stor mundfuld vin og lad den skylle rundt i mundhulen et øjeblik. Begynd med at mærke efter om vinen virker fyldig eller let. Findes der noget sødme eller er vinen helt tør? Er vinen frisk eller opleves smagen flad eller hengemt? Du kan også notere dig, om vinen er syreholdig eller blød. Når du har været igennem disse overvejelser, kan du begynde at lede efter sit eget “smags-minde”. Måske finder du toner af brombær, kaffe, chokolade, æble, karamel eller noget helt andet. De professionelle vinsmagere spytter altid vinen ud igen efter at have smagt på den. Men som glad amatør er det jo slet ikke nødvendigt. Det er dog vigtigt at bemærke i den forbindelse, at smagsløgene bliver noget bedøvede allerede efter nogle få mundfulde vin, hvilket gør det sværere at adskille vinenes forskellige nuancer i det videre forløb.

SAMMENFAT. Efter at have forholdt dig til vinen på ovenstående forskellige måder, er det på tide at samle indtrykkene. Gå tilbage til dine notater. Hvordan har du beskrevet vinens forskellige kvaliteter? Nu kan du drage konklusioner om vinens kvalitet, modenhed og frem for alt, om du selv kunne lide den!

Steder i Italien, hvor du kan smage på vin

Næste trin er naturligvis selv at prøve alt dette af i praksis, og derfor vil jeg i det følgende komme med nogle konkrete bud på en række steder i Italien, hvor du kan kombinere en ferie i Italien med vinsmagning:

Piemonte

Vil du kombinere vinsmagning og middag, kan jeg varmt anbefale dig en vinsmagning på Agriturismo Bevione, hvor du foruden en omfattende vinsmagning kan nyde en god middag på gårdens egen restaurant.

I samme region vil jeg også varmt anbefale dig at prøve vinsmagning på Villa Cornarea, der er en vinoplevelse for livet, da du her stifter bekendtskab med nogle af Italiens bedste vine.

Læs vores spændende artikel om Vingården Bevione og den uudtømmelige skaberkraft her og kom bag om stedets ejere og forhistorien bag den populære vingård.  

Veneto

Syd for vinruten “Strada di Prosecco” og nord for Venedig finder du gården Borgoluce Agriturismo, hvor ejeren gerne giver en vinsmagning, eventuelt kombineret med aftensmad i den tilhørende restaurant, der ligger nogle kilometer fra selve stedet.

Prosecco vindistrikt
Prosecco vindistrikt er én af Norditaliens indtil nu velbevarede hemmeligheder…

Du kan læse mere om Prosecco-vindistriktet i min artikel om én af Norditaliens velbevarede hemmeligheder her.

Toscana

Vinsmagning på Palazzo Bandino i Toscana handler for en stor del om familietraditioner og en passion for vinen Vino Nobile di Montepulciano. På Palazzo Bandino bliver du modtaget varmt af Gabriele og hans datter Marta, som står for den daglige drift.

Det samme gælder vinsmagning på Cantine Cesani, hvor familien Cesani har fremstillet vin siden 1950’erne. Flere hundrede Escapeaway-gæster, samt flere af Escapeaways egne medarbejdere er helt salige over dette lille vinparadis uden for San Gimignano.

Vinsmagning på agriturismo Cantine Cesani
Vinsmagning på agriturismo Cantine Cesani

Umbrien

I regionen Umbrien, som også kaldes for Italiens spisekammer, anbefaler jeg dig at prøve vinsmagning på Villa Subretia, som ligger i et endnu ganske ukendt vindistrikt. Men de frodige marker sammen med de udmærkede druer gør, at vinene i området nu for alvor begynder at konkurrere med Italiens absolutte topvine.

Sicilien

Skulle du have lyst til at bo på en ægte vingård på Sicilien, hvor der findes mulighed for en omfattende vinsmagning, anbefaler jeg Tenuta Stoccatello på den sydlige kysten af Sicilien. Her kan du aflægge et besøg i vinmarkerne efterfulgt af en smagning af lokale vine og ikke mindst en god middag på gårdens restaurant.

Er du interesseret i at læse om, hvordan du kan holde ferie på italienske vingårde og i italienske agriturismo-ferieboliger? Så læs min kollega Louises artikel “Drømmen om Italien finder du på en agriturismo på landet”.

Hvis du er interesseret i mere generel information om vingårdsferie i Italien eller en ferie på landet i Italien, bør du besøge denne side, hvor du også kan se alle vores agriturismo-hoteller og ferieboliger.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere